Featured

Έτσι βιώνουμε την καραντίνα στην Νορβηγία

Ο Χρήστος Πέννος παρατηρώντας τα αυστηρότερα μέτρα που υποβάλλονται στην Αττική, παραθέτει τι ισχύει στην Νορβηγία.

Parallaxi
έτσι-βιώνουμε-την-καραντίνα-στην-νορβ-716937
Parallaxi
Νυχτερινή άποψη από το Bryggen στο Μπέργκεν (φωτογραφία Magnus Thorvik)

Λέξεις: Χρήστος Πέννος

Την στιγμή που ξεκινάω να γράφω αυτό το άρθρο διαβάζω στο ελληνικό ίντερνετ πως η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να αυστηροποιήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας και πλέον θα πρέπει όλοι να επιστρέφουν στα σπίτια τους από τις 18:00. Δεν είμαι λοιμοξιολόγος ούτε πολιτικός αλλά και ούτε θα προσπαθήσω να κατανοήσω για ποιον λόγο θα εφαρμοστεί ένα τόσο αυστηρό μέτρο θα ήθελα όμως να αντιπαραβάλλω το τι ισχύει στη Νορβηγία, την χώρα που κατοικώ.

Άποψη του χιονισμένου Μπέργκεν (φωτογραφία Frank Myklestad)

Πριν απαριθμήσω τα μέτρα και τις οδηγίες της Νορβηγικής κυβέρνησης θα αναφέρω ότι γενικά η Νορβηγία τα έχει πάει καλύτερα από κάθε χωρά του δυτικού κόσμου όσον αφορά την καταπολέμηση της πανδημίας. Έως σήμερα (28/01/21) η Νορβηγία μετρά 557 νεκρούς από τον COVID-19 και αυτή την στιγμή βρίσκονται διασωληνομένοι 104 άνθρωποι στα νοσοκομεία όλης της χώρας (πηγή: nrk). Πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει εντελώς τα σύνορα για τις επόμενες 14 μέρες και να απαγορεύσει την είσοδο στην χώρα (πλην κάποιων εξαιρέσεων) σε τρίτους πολίτες. Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης ήρθε μετά από πίεση της αντιπολίτευσης αλλά και των πολιτών, που αναλογιζόμενοι τις θυσίες που έχουν κάνει όλη αυτή την περίοδο βλέπουν πως ο covid είναι ακόμα εδώ και απειλεί ακόμα την κοινωνία.

Η κεντρική πλατεία του Μπεργκεν (festplassen). Η φωτισμένη σκηνή που διακρίνεται είναι ένα από τα κέντρα δειγματοληψίας για τεστ COVID-19 (φωτογραφία Magnus Thorvik)

Ποια είναι τα μέτρα λοιπόν; Στην Νορβηγία από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας δεν επιβλήθηκε ποτέ απαγόρευση κυκλοφορίας, Αντιθέτως, Υπουργείο Υγείας και ειδικοί προτρέπουν τους πολίτες να κάνουν περιπάτους τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας, προς ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και διασφάλιση της ψυχικής τους υγείας. Σήμερα που τα σύνορα είναι κλειστά η ζωή συνεχίζεται με μια σχετική κανονικότητα.

Τα θέατρα και οι κινηματογράφοι είναι ανοιχτοί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όπως και όλα τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ, παντού όμως συνίσταται απόσταση 1 μέτρου μεταξύ των ατόμων. Στα ΜΜΜ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική εκτός και αν μπορεί να διατηρηθεί η απόσταση του 1 μέτρου μεταξύ των επιβατών.

Ο κόσμος ακολουθεί τις συστάσεις και απολαμβάνει τον πάγο το βραδύ στο κέντρο του Μπέργκεν (φωτογραφία Frank Myklestad).

Στην ευρύτερη περιοχή του Όσλο όμως που παρατηρούνται και τα περισσότερα κρούσματα τα πράγματα είναι διαφορετικά, εκεί όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι κλειστά καθώς και πολλά εμπορικά καταστήματα. Όσοι ταξιδεύουν από το Όσλο σε άλλες περιοχές της Νορβηγίας συνίσταται να μείνουν σε απομόνωση για 10 μέρες μετά την άφιξη τους στον προορισμό τους. Στην εκπαίδευση, το κάθε σχολείο ακολουθεί την δική του στρατηγική σε σχέση με τα κρούσματα που καταγράφονται στην διοικητική περιφέρεια που ανήκουν και από το αν υπάρχουν κρούσματα στον ευρύτερο κύκλο των μαθητών.

Τέλος, παραθέτω το website από το nrk (την νορβηγική ραδιοφωνία τηλεόραση) όπου παρουσιάζονται μέσα από infographics στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη Νορβηγία, την εξέλιξη του εμβολιασμού αλλά που βρίσκονται τα μελλοντικά ή υπό χρήση από το νορβηγικό σύστημα υγείας εμβόλια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα