EUobserver: Η αύξηση της φτώχειας οδηγεί σε καταπάτηση των δικαιωμάτων πολιτών της ΕΕ
Πολλοί έχουν πληγεί σκληρά από μια κρίση κόστους ζωής, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού
Στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό έχουν βυθιστεί ολόκληρες οικογένειες στην ΕΕ, γεγονός που δεν επηρεάζει μόνο την τσέπη των νοικοκυριών αλλά και τα δικαιώματά τους.
Η αύξηση της φτώχειας είχε ως αποτέλεσμα την καταπάτηση των δικαιωμάτων πολιτών της ΕΕ, καθώς σύμφωνα με το EUobserver, η αύξηση κόστους ενέργειας και διαβίωσης έχει ωθήσει έναν στους πέντε ανθρώπους σε ολόκληρη την ΕΕ στη φτώχεια.
Πιο συγκεκριμένα, το 2022 περίπου 20 εκατομμύρια παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με συνθήκες ακραίας φτώχειας σχεδόν ένα εκατομμύριο περισσότερα από το 2019, αναφέρει η έρευνα επικαλούμενη τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, Eurostat.
Πολλοί έχουν πληγεί σκληρά από μια κρίση κόστους ζωής, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού. Η έκθεση αναφέρει ότι τα παιδιά, οι γυναίκες, οι νέοι, οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες, οι ηλικιωμένοι, τα LGBTQI άτομα, οι Ρομά και τα άτομα με αναπηρίες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να βιώσουν φτώχεια και απειλές για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.
Αυτό συμβαίνει παρά τις νομικές υποχρεώσεις βάσει του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για τα κράτη της ΕΕ να αναγνωρίζουν το δικαίωμα στη στέγαση και το δικαίωμα προστασίας από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Έρχεται επίσης παρά έναν από τους κύριους στόχους της ΕΕ να προωθήσει την ευημερία του λαού της, όπως τονίζεται στη συνθήκη της ΕΕ.
Οι διακρίσεις
Σε συνδυασμό με την αύξηση του ρατσισμού και την αυξανόμενη μισαλλοδοξία, η έκθεση προσφέρει θλιβερή ανάγνωση ενόψει των ευρωεκλογών αυτού του Σαββατοκύριακου, όπου οι περισσότερες πολιτικές ομάδες και ηγέτες δίνουν μεγάλες υποσχέσεις.
Και ρίχνει μέρος της ευθύνης στις γεωπολιτικές συγκρούσεις, που εκτείνονται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έως τον ρατσισμό κατά των μεταναστών αφρικανικής καταγωγής, καθώς πάνω από 4.000 πέθαναν πέρυσι προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης.
Οι εδραιωμένες διακρίσεις κατά των Ρομά παραμένουν επίσης παρά τις πολυετείς προσπάθειες υπό την ηγεσία της ΕΕ και τα εθνικά σχέδια που σε γενικές γραμμές απέτυχαν να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα.
Η παραπληροφόρηση και οι επιθέσεις κατά της δημοκρατίας είναι δυο παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως σημειώνει η έκθεση.
«Οι περιορισμοί στις διαμαρτυρίες για το κλίμα εμποδίζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων στην ελευθερία του συνέρχεσθαι», αναφέρει.
Και οι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν εκφοβισμό μέσω αγωγών που αποσκοπούσαν στην εξάντληση των πόρων, του χρόνου και της ενέργειάς τους.
«Τα δικαιώματά μας στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, της ειρηνικής συνάθροισης και της έκφρασης παραμένουν σε κίνδυνο», αναφέρει η έκθεση.