Διεθνή

Eurovision 2024: Σε ποια σειρά θα εμφανιστεί η Ελλάδα στον ημιτελικό

Αναλυτικά η σειρά εμφάνισης των χωρών που συμμετέχουν στους δύο ημιτελικούς της Eurovision

Parallaxi
eurovision-2024-σε-ποια-σειρά-θα-εμφανιστεί-η-ελλάδ-1130448
Parallaxi

Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι το τραγούδι «Ζάρι» έγινε πλατινένιο, η Μαρίνα Σάττι έμαθε, την Τρίτη (26/03), ότι θα εμφανιστεί τρίτη (μετά την Αλβανία και πριν από την Ελβετία) κατά σειρά στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2024, ο οποίος θα γίνει στις 9 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας. Επίσης, η Κύπρος θα ανοίξει τον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2024, στις 7 Μαΐου, με το τραγούδι «Liar» που ερμηνεύει η Silia Kapsis.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) που είναι η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision 202., έδωσε στη δημοσιότητα τη λεπτομερή κατανομή των δύο ημιτελικών. Από κάθε ημιτελικό, που θα γίνουν στις 7 και στις 9 Μαΐου αντίστοιχα, θα προκριθούν στον τελικό (11 Μαΐου) οι δέκα χώρες με την υψηλότερη βαθμολογία, η οποία θα κριθεί εξ ολοκλήρου από το τηλεοπτικό κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιανουαρίου, στο Μάλμε, είχε γίνει η κλήρωση κατανομής των 31 χωρών, που υποχρεούνται να περάσουν από τον σκόπελο της προκριματικής φάσης, στους δύο ημιτελικούς της Eurovision 2024 με βασικό κριτήριο την αποφυγή – όσο αυτό είναι δυνατόν – ανταλλαγής βαθμολογιών μεταξύ γειτονικών κρατών. Έτσι, η Ελλάδα είχε μάθει πως θα διαγωνιστεί απλά στο πρώτο μισό του δεύτερου ημιτελικού. Η EBU είναι αυτή που αποφάσισε την ακριβή σειρά εμφάνισης, έχοντας ως γνώμονα το πιο ενδιαφέρον μουσικό και τηλεοπτικό αποτέλεσμα.

Επισημαίνεται ότι στον πρώτο ημιτελικό (7 Μαΐου) δικαίωμα ψήφου – πέρα από τις συμμετέχουσες χώρες – θα έχουν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, ενώ στον δεύτερο ημιτελικό (9 Μαΐου) δικαίωμα ψήφου θα έχουν – πέρα από τις συμμετέχουσες χώρες – η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Οι έξι προαναφερθείσες χώρες θα εμφανιστούν live μεταξύ των διαγωνιζόμενων συμμετοχών στις δύο προκριματικές βραδιές της Eurovision 2024, αλλά εκτός διαγωνισμού αφού έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στον μεγάλο τελικό.

Πάντως, στον μεγάλο τελικό θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες και σε αυτόν έχουν ήδη προκριθεί η διοργανώτρια Σουηδία, καθώς και οι πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στην EBU (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία). Η νικήτρια χώρα θα προκύψει τόσο από το τηλεοπτικό κοινό όσο και από εθνικές κριτικές επιτροπές, που έχουν λόγο στο αποτέλεσμα από περίπου εξ ημισείας.

Ακόμα, παρουσιάστριες τόσο των δύο ημιτελικών όσο και του μεγάλου τελικού θα είναι η Petra Mede και η Malin Åkerman. Τον σχολιασμό της Eurovision 2024 για λογαριασμό της ΕΡΤ έχουν αναλάβει ο Θανάσης Αλευράς και ο Ζερόμ Καλούτα.

Η σειρά εμφάνισης στη Eurovision 2024 Α’ ημιτελικός (7 Μαΐου) Κύπρος

Σερβία

Λιθουανία

Ιρλανδία

Ηνωμένο Βασίλειο [εμφάνιση εκτός διαγωνισμού]

Ουκρανία

Πολωνία

Κροατία

Ισλανδία

Γερμανία [εμφάνιση εκτός διαγωνισμού]

Σλοβενία

Φινλανδία

Μολδαβία

Σουηδία [εμφάνιση εκτός διαγωνισμού]

Αζερμπαϊτζάν

Αυστραλία

Πορτογαλία

Λουξεμβούργο

Β’ ημιτελικός (9 Μαΐου) Μάλτα

Αλβανία

Ελλάδα

Ελβετία

Τσεχία

Γαλλία [εμφάνιση εκτός διαγωνισμού

Αυστρία

Δανία

Αρμενία

Λετονία

Ισπανία [εμφάνιση εκτός διαγωνισμού]

Άγιος Μαρίνος

Γεωργία

Βέλγιο

Εσθονία

Ιταλία [εμφάνιση εκτός διαγωνισμού]

Ισραήλ

Νορβηγία

Ολλανδία

Η Ελλάδα στη Eurovision 2024 με τη Μαρίνα Σάττι

Το τραγούδι και το βίντεο κλιπ της ελληνικής συμμετοχής παρουσιάστηκαν σε αποκλειστική μετάδοση στις 7 Μαρτίου μέσα από την έκτακτη εκπομπή της ΕΡΤ1, «Eurovision σε είδον», με παρουσιαστές τον Φώτη Σεργουλόπουλο και την Τζένη Μελιτά.

Πρόκειται για ένα τραγούδι, που με την ιδιαίτερη χροιά και την ξεχωριστή ερμηνεία της Μαρίνας Σάττι, παντρεύει σύγχρονα, παραδοσιακά και έθνικ στοιχεία, ενώ οι στίχοι μιλούν για την αγάπη αλλά και για τα ρίσκα που πρέπει να παίρνουμε κάποιες φορές, σαν μια ζαριά που ρίχνουμε και δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει.

Τη μουσική του τραγουδιού «Ζάρι» συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι Vlospa, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Το βίντεο κλιπ σκηνοθέτησε ο Αυστραλός Zac Wiesel. Επίσης, creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision 2024 είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Πηγή: iEidiseis.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα