Διεθνή

Eurovision: «Ο διαγωνισμός είναι οικονομικά μη βιώσιμος» – Το καμπανάκι από την EBU

Πολλές χώρες, κυρίως από τα Βαλκάνια, έχουν αποχωρήσει από τη Eurovision, κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω οικονομικών δυσκολιών

Parallaxi
eurovision-ο-διαγωνισμός-είναι-οικονομικά-μη-913402
Parallaxi

Ο εκτελεστικός επόπτης του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, Martin Österdahl, αναφέρθηκε στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο μουσικός θεσμός και στον κίνδυνο να σταματήσει να υπάρχει λόγω του ολοένα αυξανόμενου κόστους παραγωγής του.

Σε μια συνέντευξη με την «Dagens Industri», η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο (27/04), ο εκτελεστικός επόπτης της Eurovision 2024, Martin Österdahl, δήλωσε πως, τα τελευταία χρόνια, το κόστος γύρω από τον διαγωνισμό τραγουδιού έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω του πληθωρισμού, την αποβολή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τον μουσικό θεσμό, καθώς και άλλους παράγοντες.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε: «Χωρίς εμπορικά έσοδα, νομίζω ότι θα είναι δύσκολο για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision να επιβιώσει στο μέλλον». Επί του παρόντος, υπάρχουν έξι γνωστές εταιρείες που έχουν πολυετείς συμφωνίες χορηγίας με τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, οι οποίες συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του σόου. Παραδοσιακά, ο διαγωνισμός χρηματοδοτούνταν κυρίως από τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, με τον Martin Österdahl να τονίζει: «Ο διαγωνισμός χρηματοδοτούνταν κάθε χρόνο από το τέλος συμμετοχής των ραδιοτηλεοπτικών φορέων, αλλά η παραγωγή έχει αυξηθεί τόσο πολύ και έχει γίνει πολύ πιο ακριβή, ώστε σήμερα αυτό το τέλος συμμετοχής είναι ένα πολύ μικρό μέρος του απαιτούμενου προϋπολογισμού».

Με την εξισορρόπηση μεταξύ των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και των εμπορικών συμφερόντων να είναι μια δύσκολη πρόκληση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision θα διατηρήσει την ανεξαρτησία του, ο Martin Österdahl σημείωσε: «Είμαστε απίστευτα αυστηροί όσον αφορά στο ότι τα εμπορικά συμφέροντα δεν ελέγχουν ποτέ το περιεχόμενο των εκπομπών – αυτό είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία είμαι υπεύθυνος. Όταν, όμως, συνεργάζεσαι με δημόσια μέσα ενημέρωσης, είναι εξίσου σημαντικό να χρησιμοποιείς τα χρήματά σου με τον καλύτερο τρόπο».

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας και των Βαλκανίων

Η συνέντευξη του εκτελεστικού επόπτη του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024 έρχεται μήνες μετά την αποκάλυψη του επικεφαλής της ιρλανδικής αντιπροσωπείαςότι ο διαγωνισμός βρίσκεται υπό οικονομική πίεση. Ο Michael Kealy, σύμφωνα με το Eurovoix, έχει πει ότι η αύξηση του τέλους συμμετοχής είναι αποτέλεσμα της δήλωσης της EBU ότι ο διαγωνισμός δεν είναι επί του παρόντος «οικονομικά βιώσιμος».

Επί του παρόντος, το RTÉ (σ.σ. Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ιρλανδίας) δαπανά το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του για τον διαγωνισμό σχετικά με το τέλος συμμετοχής που απαιτείται να καταβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU). Μάλιστα, το 2023 το κόστος αυτό ήταν 105.099 ευρώ, από 92.588 ευρώ που αφορούσε στον διαγωνισμό του 2022.

Πριν από τον διαγωνισμό του 2023 στο Λίβερπουλ, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία αποσύρθηκαν από τον διαγωνισμό, επικαλούμενες το κόστος συμμετοχής σε μια εποχή οικονομικών δυσκολιών σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ρουμανία επέλεξε, επίσης. να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό του 2024 λόγω των οικονομικών δυσκολιών που επηρεάζουν τον δημόσια ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας.

Πηγή: iEidiseis.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα