Έβερεστ: 100 χρονιά μετά βρέθηκε το πόδι του πρώτου ορειβάτη που πάλεψε για την κορυφή

Πρόκειται για τον Andrew Irvine, που επιχείρησε να ανέβει στο Έβερεστ τον Ιούνιο του 1924 μαζί με τον George Mallory - Προσοχή: σκληρή εικόνα

Parallaxi
έβερεστ-100-χρονιά-μετά-βρέθηκε-το-πόδι-τ-734620
Parallaxi

Ένα πόδι που εκτιμάται ότι ανήκει σε Βρετανό ορειβάτη που εξαφανίστηκε πριν από 100 χρόνια βρέθηκε στο Έβερεστ, σε μια ανακάλυψη που μπορεί να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ορειβασίας.

Ο Andrew Comyn «Sandy» Irvine είχε επιχειρήσει να ανέβει στο Έβερεστ τον Ιούνιο του 1924 μαζί με το George Mallory, όμως εντέλει εξαφανίστηκε. Ενώ η σορός του Mallory ανασύρθηκε τελικά, το πτώμα του Irvine δεν βρέθηκε ποτέ.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα μια ομάδα ορειβατών που κινηματογραφούσε ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic σκόνταψε στο πόδι του, που ήρθε στην επιφάνεια από το λιώσιμο των πάγων.

Ο Jimmy Chin, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας, χαιρέτισε την ανακάλυψη ως μια «μνημειώδη και συναισθηματική στιγμή».

Με την πάροδο των ετών, κάποιοι προσπάθησαν να αναζητήσουν το πτώμα του Irvine, καθώς λέγεται ότι είχε μαζί του μια φωτογραφική μηχανή με φιλμ που θα μπορούσε να αποδείξει ότι αυτός και ο George Mallory είχαν κατορθώσει να ανέβουν στην κορυφή.

Οι βρετανικές αρχές επαλήθευσαν την ταυτότητα του ποδιού χρησιμοποιώντας δείγμα DNA, σύμφωνα με δημοσίευμα του National Geographic, ενώ το BBC ζήτησε από το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης να σχολιάσει.

Πηγή: Huffington Post

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα