Evergrande: Θα γίνει η Lehman Brothers της Κίνας;
«Σεισμός» από την κατάρρευση της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων
Είναι η ώρα της «Lehman της Κίνας»; Η δικαστική διαταγή για εκκαθάριση του κινεζικού κολοσσού του real estate Evergrande, αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στον εύθραυστο κλάδο ακινήτων της χώρας. Χτύπημα τόσο ισχυρό, που κατά πολλούς μπορεί να βαθύνει περαιτέρω την κρίση που περνά ο τομέας του real estate στην Κίνα και να «μολύνει» και τον χρηματοπιστωτικό της τομέα- ανησυχία που εκφράζεται σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια.
Η Evergrande, κάποτε μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων στον κόσμο, κατέρρευσε το 2021 και έκτοτε δίνει μάχη να κρατηθεί, με τις εκκρεμότητές της να ξεπερνούν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια- έναντι των 240 δισεκατομμυρίων που είναι η αξία του χαρτοφυλακίου της και τη διοίκησή της να δείχνει ανίκανη να καταθέσει ένα σαφές σχέδιο αναδιάρθρωσης. Σήμερα, με τη δικαστή του Χονγκ Κονγκ, Λίντα Τσαν, να διατάζει τη ρευστοποίηση της εταιρείας με τη φράση «ως εδώ και μη παρέκει», απειλεί να παρασύρει στην άβυσσο ολόκληρη την οικονομία της Κίνας. Εν πρώτοις, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο αγοραστές ακινήτων έχουν προπληρώσει συνολικά ποσό ύψους 90 δισεκατ. δολάρια για ακίνητα που δεν έχουν κατασκευαστεί.
Η μοναδική λύση που προβάλλει στον ορίζοντα είναι να τα αναλάβει το κινεζικό Δημόσιο, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η βοήθεια προς άλλες εταιρείες του κλάδου που βρίσκονται σε distressed φάση.
Η αγωνία κορυφώνεται καθώς το ερώτημα είναι εάν τα κινεζικά δικαστήρια θα αναγνωρίσουν την απόφαση αυτού του Χονγκ Κονγκ και κατά πόσο θα ικανοποιηθούν οι ξένοι ομολογιούχοι και επενδυτές της Evergrande. Είναι δηλαδή, ένα crash test σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ξένοι επενδυτές στην Κίνα, όταν μια εταιρεία καταρρέει.
Τα assets της Evergrande, αξίας 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων (τα οποία ορίστηκε να ρευστοποιήσει η Alvarez & Marsal) δεν αρκούν να καλύψουν το μέγεθος των χρεών της, γεγονός που δικαιολογεί το αίσθημα αβεβαιότητας που έχει “σκεπάσει” τις εύθραυστες αγορές ακινήτων και μετοχών της Κίνας. Σε μια χώρα όπου σχεδόν τα τρία τέταρτα του πλούτου των νοικοκυριών είναι συνδεδεμένα με την ακίνητη περιουσία, το μέλλον των περιουσιακών στοιχείων της Evergrande αποτελεί τη μείζονα ανησυχία για τις εκατομμύρια Κινέζους, των οποίων οι οικονομίες μπορεί να εξαφανιστούν.
Επιπλέον, ένα άλλο ερώτημα είναι εάν η θανατηφόρα περιδίνηση της εταιρείας που κάποτε ήταν το στολίδι του τομέα των ακινήτων της Κίνας θα έχει επιπτώσεις σε όλο το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με τους πιστωτές και τους επενδυτές της να εικάζεται ότι θα αφεθούν να «στεγνώσουν» (χωρίς να αποζημιωθούν ποτέ), αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη -γενικότερη- προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Άλλωστε, στην “ουρά” για εκκαθάριση ή και πτώχευση περιμένουν αρκετές ακόμα εταιρείες ακινήτων της Κίνας, οι οποίες μάλλον θα μπουν σε δεύτερη μοίρα.
Με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι η Evergrande μπορεί να εξελιχθεί στη «Lehman της Κίνας», καθώς, όπως η πτώχευση της τράπεζας Lehman Brothers το 2008 προκάλεσε κρίση στην αμερικανική -και παγκόσμια- οικονομία, έτσι και η κατάρρευση της Evergrande μπορεί να παρασύρει στο χάος τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ωστόσο, οι ειδικοί της εταιρείας χρηματοοικονομικών ερευνών China Beige Book, αναφέρουν ότι “η μετάδοση της κρίσης είναι σχεδόν αδύνατη”. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, το Πεκίνο διατηρεί αυστηρό έλεγχο του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και θα αναλάβει το ίδιο τα ημιτελή και προπληρωμένα έργα της failed εταιρείας.
Υπό αυτό το πρίσμα, η μετοχή του ομίλου Evergrande (η οποία έχει χάσει το 90% της αξίας της από το 2021) κατέρρευσε χάνοντας 20% αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δικαστική απόφαση, αναγκάζοντας τη διοίκηση του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ να ανακοινώσει πως προχωρά στην αναστολή της διαπραγμάτευσής της για να σταματήσει τη φρενίτιδα ξεπουλήματος. Η σκιά της Evergrande σκεπάζει τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη CSI 300 στην ηπειρωτική Κίνα να χάνει 0,54% με βαρίδι τον Shenzhen που υποχώρησε κατά 0,88% και την πλειοψηφία των ασιατικών αγορών να καταγράφουν οριακά κέρδη λόγω της έκδηλης ανησυχίας.
Όπως και να χει, ο χρόνος μετρά αντίστροφα όχι μόνο για τους επενδυτές, αλλά κυρίως για τα εκατομμύρια των Κινέζων που πλήρωσαν τις οικονομίες τους για ένα ακίνητο και έχουν μείνει επί ξύλου κρεμάμενοι…
Πηγή: protothema.gr