Διεθνή

Explainer: Η τρομακτική καταστροφή στον Καναδά και οι επιπτώσεις που φτάνουν μέχρι τη Νέα Υόρκη

Η πύρινη κόλαση, οι απόκοσμες εικόνες και η μεγάλη ανησυχία

Parallaxi
explainer-η-τρομακτική-καταστροφή-στον-καναδ-1017310
Parallaxi

Συγκλονίζουν οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, οι οποίες δείχνουν τη Νέα Υόρκη να έχει εξαφανιστεί κυριολεκτικά από τους καπνούς που έρχονται από τις μεγάλες φωτιές που κατακαίνε τον Καναδά εδώ και αρκετές μέρες.

Η καναδική επαρχία Κεμπέκ, που πλήττεται από πυρκαγιές ιστορικών διαστάσεων, καθώς οι καπνοί από τις περίπου 400 εστίες στον Καναδά πλήττουν τις ΗΠΑ, όπου κάπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί αναπνέουν αέρα εξαιρετικά κακής ποιότητας.

Οι εξελίξεις στον Καναδά αποτελούν «ακόμη μια ανησυχητική ένδειξη του τρόπου που η κλιματική κρίση πλήττει τις ζωές μας», δήλωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Μετά τις καναδικές επαρχίες Αλμπέρτα (δυτικά) και Νέα Σκοτία (ανατολικά), είναι σειρά του Κεμπέκ να βιώσει πυρκαγιές έκτασης που «δεν είχε ξαναδεί ποτέ»: σχεδόν 140 φωτιές ήταν ενεργές χθες, ανάμεσά τους περίπου σαράντα που χαρακτηρίζονται εκτός ελέγχου, σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας των Δασών από τις Πυρκαγιές (Société de protection des forêts contre le feu, SOPFEU).

Πορτοκαλί αιθαλομίχλη στη Νέα Υόρκη

Οι καπνοί από τις πυρκαγιές προκαλούν αποπνικτική ατμόσφαιρα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη, το άγαλμα της Ελευθερίας και οι ουρανοξύστες του Μανχάταν είχαν καλυφθεί από πορτοκαλί καταχνιά, ενώ μάσκες –απομεινάρια της πανδημίας του νέου κορονοϊού– ξανάκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους.

Η ορατότητα έχει μειωθεί τόσο που η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) επιβράδυνε την αεροπορική κίνηση κι έφθασε στο σημείο να καθηλώσει πτήσεις στο έδαφος. Οι αμερικανικές αρχές εξάλλου κάλεσαν τους πολίτες η κατάσταση της υγείας να «πάρουν προφυλάξεις» με δεδομένη την ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας του αέρα.

Τα έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για την ποιότητα του αέρα εξαιτίας των πυρκαγιών στον Καναδά αφορούσαν χθες πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος (EPA).

Οι προειδοποιήσεις απευθύνονται στους κατοίκους του μεγαλύτερου μέρους των βορειοανατολικών ΗΠΑ, από το Σικάγο στον βορρά μέχρι την Ατλάντα στον νότο. Η ποιότητα του αέρα στη ζώνη αυτή «πλήττεται κυρίως από τις φωτιές στον Καναδά, ωστόσο άλλες ρυπαντικές εκπομπές τοπικά και οι μετεωρολογικές συνθήκες μπορεί επίσης να διαδραματίζουν ρόλο», διευκρίνισε η EPA.

Ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς προέτρεψε τους Νεοϋορκέζους με προβλήματα καρδιάς ή αναπνοής να «περιορίσουν τις υπαίθριες δραστηριότητες στις απολύτως απαραίτητες».

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, μόνο το Νέο Δελχί της Ινδίας και η Ντάκα του Μπαγκλαντές είχαν πιο ανθυγιεινό αέρα από την Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα IQair, η οποία παρακολουθεί τα επίπεδα ρύπανσης.

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα της Νέας Υόρκης – ο οποίος μετρά τη ρύπανση από 0 έως 500, με τους υψηλότερους αριθμούς να είναι οι χειρότεροι – βελτιώθηκε σταδιακά το πρωί της Τετάρτης, πέφτοντας από το 164 στο 158 μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα με το IQair.

Ήταν στο ίδιο επίπεδο με το Τορόντο του Καναδά, το οποίο επίσης υπέφερε από μια ομίχλη καπνού από δασικές πυρκαγιές.

Τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης ακύρωσαν όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες χθες (Τετάρτη). Τουλάχιστον 10 σχολικές περιοχές στην κεντρική πολιτεία της Νέας Υόρκης ακύρωσαν τις υπαίθριες δραστηριότητες και εκδηλώσεις την Τρίτη.

Σχεδόν ολόκληρη η πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ ήταν σε συναγερμό για την ποιότητα του αέρα, ενώ συνθήκες ομίχλης και καπνός από τις πυρκαγιές αναφέρθηκαν σε όλη την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών από το Κλίβελαντ του Οχάιο έως το Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Ο καπνός έφτασε νότια ως τη Νότια Καρολίνα, όπου οι αξιωματούχοι συνέστησαν στους ανθρώπους να κρατούν τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά.

Στη Φιλαδέλφεια, η μυρωδιά του καπνού προκάλεσε ένα κύμα κλήσεων 911 το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε το 6ABC, καθώς ζητήθηκε από τους κατοίκους να αποφεύγουν να βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εμπειρογνώμονες και ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες τόνιζαν την σχέση μεταξύ των πυρκαγιών και της κλιματικής κρίσης. Μια μελέτη του 2021 που υποστηρίχθηκε από την National Oceanic and Atmospheric Association διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή ήταν ο κύριος μοχλός της αύξησης του ζεστού, ξηρού καιρού που προκαλεί συχνά πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ. Μέχρι το 2090, οι παγκόσμιες πυρκαγιές αναμένεται να αυξηθούν σε ένταση έως και 57% χάρη στην κλιματική αλλαγή, προειδοποίησε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι.

Πάνω από 20.000 Καναδοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Πάνω από είκοσι χιλιάδες πολίτες του Καναδά ήταν αναγκασμένοι χθες να παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα εξαιτίας των πυρκαγιών, οι μισοί και πλέον στο Κεμπέκ, όπου οι αρχές ετοιμάζονται να απομακρύνουν εσπευσμένα από τις εστίες τους επιπλέον 4.000 κατοίκους.

Όπως άλλοι 7.500 συμπολίτες της, η Νάνσι Νετσολνιέ εξήγησε μέσω Facebook πως εγκατέλειψε στις 02:00 της Τετάρτης την πόλη Σιμπουγκαμό του Κεμπέκ (βόρεια), μαζί με τον σύντροφό της και τα δυο χάσκι τους.

«Αποφασίσαμε να φύγουμε με πλεούμενο, κάτι που μας επέτρεψε να πάρουμε μερικά σημαντικά πράγματα μαζί μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως φοβάται ότι θα τα χάσει όλα.

Η κατάσταση «είναι πολύ αγχωτική», είπε στην εφημερίδα La Presse ο Ντάνιελ Χάρβεϊ, κάτοικος της Σαπέ, κοντινής πόλης όπου οι κάτοικοι ετοιμάζονται να φύγουν. Ο πατέρας ετοιμάζει «κιτ αναχώρησης για κάθε παιδί: έγγραφα, σκληροί δίσκοι, φωτογραφίες. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει, επομένως πρέπει να ενεργήσαμε ως εάν» να μέλλουν να καούν τα πάντα.

Η γαλλόφωνη καναδική επαρχία καταμετρά από την αρχή της χρονιάς 443 πυρκαγιές, έναντι 200 κατά μέσον όρο την αντίστοιχη περίοδο των τελευταίων δέκα ετών.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται επίσης εξαιρετική από τις αρχές σε ό,τι αφορά την έκταση που έχει καεί ως αυτή την περίοδο της χρονιάς. Ο Καναδάς στο σύνολό του ζει χρονιά χωρίς προηγούμενο: 38 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, σύνολο πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Καναδάς, ο οποίος λόγω της γεωγραφικής θέσης του βιώνει αύξηση της θερμοκρασίας ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, έχει βρεθεί αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, την ένταση και τη συχνότητα των οποίων επαυξάνει η κλιματική αλλαγή.

Βοήθεια στον Τριντό για τις πυρκαγιές στον Καναδά προσφέρει ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσέφερε στον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό τη βοήθεια των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο ηγετών για τις «καταστροφικές και ιστορικές» πυρκαγιές στην καναδική επικράτεια, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες Τετάρτη.

«Ο πρόεδρος [των ΗΠΑ] διέταξε την ομάδα του να αναπτύξει όλους τους διαθέσιμους ομοσπονδιακούς πόρους πυρόσβεσης (…) για να σβηστούν οι πυρκαγιές που πλήττουν καναδικές και αμερικανικές κοινότητες», σύμφωνα με την ανακοίνωση, καθώς ο καπνός από τις φωτιές έχει καλύψει μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον ήδη έστειλε πάνω από 600 πυροσβέστες και προσωπικό υποστήριξης, υπενθυμίζεται στο δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Mε μια ματιά όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι συμβαίνει;

Ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά έχει μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον περασμένο μήνα. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) είπε ότι ο μουντός ουρανός, η μειωμένη ορατότητα και η μυρωδιά του καμένου ξύλου είναι πιθανά και ότι ο καπνός θα παραμείνει για λίγες μέρες στη Νέα Αγγλία.

«Δεν είναι ασυνήθιστο για εμάς να έχουμε καπνό από φωτιά στην περιοχή μας. Είναι πολύ τυπικό όσον αφορά τον βορειοδυτικό Καναδά», δήλωσε ο Darren Austin, μετεωρολόγος και ανώτερος ειδικός στην ποιότητα του αέρα στο τμήμα περιβαλλοντικής διαχείρισης του Rhode Island. Όμως ο καπνός ήταν συνήθως ψηλά στην ατμόσφαιρα και δεν επηρέαζε την υγεία των ανθρώπων, συμπλήρωσε.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία;

Οι προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα ενεργοποιούνται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης της ρύπανσης από λεπτά σωματίδια – γνωστή ως «PM 2,5» – η οποία μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες.

«Έχουμε άμυνες στον ανώτερο αεραγωγό μας για να παγιδεύσουμε μεγαλύτερα σωματίδια και να τα εμποδίσουμε να πάνε στους πνεύμονες. Αυτά έχουν το σωστό μέγεθος για να ξεπεράσουμε αυτές τις άμυνες», είπε ο Δρ Ντέιβιντ Χιλ, πνευμονολόγος στο Waterbury, Connecticut και μέλος του εθνικού διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Ένωσης. «Όταν αυτά τα σωματίδια κατεβαίνουν στον αναπνευστικό χώρο, προκαλούν στο σώμα μια φλεγμονώδη αντίδραση».

Ποιος πρέπει να προσέχει;

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης λεπτών σωματιδίων μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες και την καρδιά. Οι ειδοποιήσεις ποιότητας αέρα προειδοποιούν τις «ευαίσθητες ομάδες», μια μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με πνευμονικές παθήσεις, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Τι μπορείτε να γίνει τώρα;

Για όσους ζουν στην περιοχή είναι μια καλή στιγμή για να αναβάλλουν τις εργασίες στον κήπο και την υπαίθρια άσκηση. Επίσης συνιστάτε να φορούν μάσκα N95 για να μειώσουν την έκθεση τους σε ρύπους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / BBC / Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα