Διεθνή

Εύα Καϊλή: Οι ευρωσοσιαλιστές ζητούν την καθαίρεσή της από αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Παραιτήθηκε από επίτιμο μέλος της ΜΚΟ του Παντζέρι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - To ιταλικό κόμμα «Άρθρο Ένα» διαγράφει προσωρινά τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι.

Parallaxi
εύα-καϊλή-οι-ευρωσοσιαλιστές-ζητούν-τ-872484
Parallaxi

Όταν το 2019 ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι ίδρυε την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Fight Impunity» κανείς δεν γνώριζε όλα αυτά που αποκαλύφθηκαν για το πρόσωπό του.

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, λαμβάνοντας χρήματα από το Κατάρ.

Ωστόσο, τρία χρόνια πριν λάμβανε της εκτίμησης αρκετών μελών του Ευρωκοινοβουλίου και της ΕΕ, με αρκετά από αυτά να δέχονται μάλιστα να συμπεριληφθούν στη λίστα των επίτιμων μελών της ΜΚΟ ή των σημαντικών προσωπικοτήτων που στήριζαν το έργο της.

Μεταξύ αυτών που στήριξαν την «Association pour la Lutte contre l’Impunité et pout la Justice Transitionnelle» -όπως είναι το πλήρες όνομα της ΜΚΟ του Παντζέρι- ήταν ο Έλληνας πολιτικός και πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πρώην Ύπατη Εκπροσώπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μέλη του Συμβουλίου ήταν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Bernard Cazeneuve, η γερουσιαστής και πρώην Ευρωπαία Επίτροπος και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Emma Bonino, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και η πρώην ευρωβουλευτής Cecilia Wikström.

Και τα δύο πολιτικά στελέχη αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς με τα χρήματα από το Κατάρ, έσπευσαν να αποσύρουν τη στήριξή τους στη ΜΚΟ.

To ιταλικό αριστερό κόμμα «Άρθρο Ένα» διαγράφει προσωρινά τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι

Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, το ιταλικό αριστερό κόμμα «Άρθρο Ένα» έπαψε προσωρινά από τα μέλη του, τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι. Η ιταλική πολιτική αυτή δύναμη εκφράζει την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη και την προσδοκία να μπορέσει ο Παντσέρι «να αποδείξει ότι δεν σχετίζεται με την όλη υπόθεση διαφθοράς που ξέσπασε στις Βρυξέλλες», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε εξέλιξη η επικύρωση του εντάλματος σύλληψης της κόρης και της συζύγου του Η εφημερίδα αναφέρεται σε πρακτικά της έρευνας των Βέλγων εισαγγελέων, βάσει των οποίων «ο Παντζέρι βαρύνεται με υποψίες ότι παρενέβη πολιτικά, με πρόσωπα που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου, έναντι χρηματικού αντίτιμου».

Σύμφωνα με τα πρακτικά τις έρευνας στα οποία αναφέρεται η εφημερίδα της Ρώμης, «η έρευνα αφορά τα αδικήματα διαφθοράς, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και εγκληματικής δράσης» αν και «ισχύει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας», όπως επισημαίνει.

Στην Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας, στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η επικύρωση του εντάλματος σύλληψης της κόρης και της συζύγου του Παντζέρι. Η La Repubblica προσθέτει ότι βάσει του περιεχομένου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων «και οι δυο τους είχαν πλήρη επίγνωση της δράσης του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, ακόμη και σε ό,τι αφορά τη μεταφορά και παράδοση δώρων».

Σημειώνεται ότι συνεργάτης του Πιερ Αντόνιο Παντζέρι ήταν ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Οι τρεις τους είναι ανάμεσα στους εφτά που κατηγορούνται για εμπλοκή στο σκάνδαλο με το χρηματισμό ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ.

Οι ευρωσοσιαλιστές ζητούν την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Την καθαίρεση της Ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Εύας Καϊλή ζητά η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών (S&D), Iratxe Garcia Perez μετά τρην υπόθεση διαφθοράς που ήρθε στην επιφάνεια στην οποία εμπλέκεται και το όνομα της ελληνίδας. ευρωβουλευτή

Όπως εξηγεί με ανάρτησή της στο twitter, οι Σοσιαλδημοκρατές θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από την θέση η κ. Καϊλή. Επιπλέον, η κ. Πέρεζ, σημειώνει ότι όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.

πηγή – in.gr, skai.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα