Ευρώπη: Συναγερμός για κρούσματα σαλμονέλας από μολυσμένα κεμπάπ
Πάνω από διακόσια κρούσματα σαλμονέλας έχει καταγράψει το ECDC
Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), βρίσκεται σε εξέλιξη μία επίμονη διασυνοριακή επιδημία σαλμονέλας.
Ειδικότερα, τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας που μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο, οφείλονται σε μολυσμένα προϊόντα κρέατος και συγκεκριμένα κεμπάπ και ξεκίνησαν να αναφέρονται τον Ιούνιο του 2017, ενώ αφορούν πέντε χώρες της Ε.Ε, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση του ECDC που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη (30/3).
Σαλμονέλα: Οι χώρες με κρούσματα
Συνολικά έχουν αναφερθεί 210 κρούσματα στις εξής χώρες:
- Δανία (2),
- Γαλλία (111),
- Γερμανία (26),
- Ιρλανδία (4),
- Ολλανδία (34),
- Ηνωμένο Βασίλειο (32),
- ΗΠΑ (1 ).
Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συνδεθεί με εστιατόρια που σερβίρουν κεμπάπ.
Σύμφωνα με την έκθεση, πιθανώς τα εν λόγω προϊόντα περιέχουν μολυσμένο κρέας κοτόπουλου. Μάλιστα, η σαλμονέλα ενδέχεται να κυκλοφορεί στην αλυσίδα παραγωγής κρέατος πουλερικών της Ε.Ε., τουλάχιστον στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Πόσα περιστατικά χρειάστηκαν νοσηλεία – Καμπανάκι για νέες λοιμώξεις
Τα περιστατικά σαλμονέλλωσης που χρειάστηκαν νοσηλεία, κυμαίνονται από 16,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο, έως 29,4% και 38,5% στη Γαλλία και τη Γερμανία, αντίστοιχα.
Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.
Παράλληλα, το ECDC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανή εμφάνιση νέων λοιμώξεων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, η Johanna Takkinen, εμπειρογνώμονας του ECDC, καλεί τις αρμόδιες αρχές των χωρών να προχωρήσουν σε έρευνες για την κατανάλωση κρέατος πουλερικών και συναφών προϊόντων, σε στενή συνεργασία με τις αρχές ασφάλειας τροφίμων.
Τι είναι η σαλμονέλα – Τα συμπτώματα
Η σαλμονέλα είναι ένα από τα κυριότερα παθογόνα αίτια των τροφιμογενών λοιμώξεων, καθώς και το κύριο βακτηριακό αίτιο των επιδημιών τροφιμογενούς αιτιολογίας στην Ευρώπη.
Αποτελεί συχνή αιτία διαρροϊκού συνδρόμου στα παιδιά και στους ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να προσβάλει όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την Ελλάδα, το διάστημα 2004-2020, η σαλμονέλλωση παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα δήλωσης στα παιδιά ηλικίας 0-14 ετών και ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 0-4 έτη. Η συχνότητα του νοσήματος παρουσίασε εποχική διακύμανση, με αύξηση κατά τους θερινούς μήνες και κορύφωση τον Αύγουστο. Το ποσοστό των κρουσμάτων που ανέφεραν σύνδεση με άλλο κρούσμα ήταν 16,8%. Οι πέντε συχνότερα αναγνωρισμένοι ορότυποι ήταν οι S. Enteritidis, S. Typhimurium, monophasic S. Typhimurium, S. Bovismorbificans και S. Oranienburg.
Με πληροφορίες από ieidiseis.gr