Food Waste: Η Ελλάδα στις χειρότερες επιδόσεις για τη σπατάλη τροφίμων
142 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο ετησίως καταλήγουν στα σκουπίδια.
![](https://parallaximag.gr/wp-content/uploads/2021/09/del-barrett-oo-UplUp3ck-unsplash.jpg)
Μία από τις χειρότερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφει η χώρα μας στη σπατάλη τροφίμων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης σχετικής έρευνας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Ελλάδα είναι η χώρα που καταγράφει την τρίτη χειρότερη επίδοση, καθώς εκτιμάται πως καταλήγουν στα σκουπίδια 142 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο ετησίως! Χειρότερες επιδόσεις από την πατρίδα μας καταγράφουν η Νιγηρία και η Ρουάντα (189 κιλά/κάτοικο, 164 κιλά/κάτοικο, αντιστοίχως), γεγονός που πάντως αποδίδεται κυρίως στις κακές συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς των τροφίμων.
Το food waste, όπως ονομάζεται η σπατάλη τροφίμων διεθνώς, έχει να κάνει με την ποσότητα των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια για διάφορους λόγους. Κατά κανόνα, αιτία του food waste στον δυτικό κόσμο είναι ο υπερκαταναλωτισμός – αγοράζουμε πολλά περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε και τελικά, τα πετάμε – ενώ στις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου είναι οι συνθήκες διαχείρισης, η έλλειψη εγκαταστάσεων, ακόμα και οι συνεχείς συγκρούσεις.
Συνολικά εκτιμάται πως το 17% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, δηλαδή περίπου 931 εκατ. τόνοι πετιούνται κάθε χρόνο στα σκουπίδια, τόσο από οικιακούς καταναλωτές, όσο και από εστιατόρια, άλλες υπηρεσίες επισιτισμού και το λιανεμπόριο.
![](https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2021/09/10/280966/INFOGRAPHIC_FOOD_WASTE.jpg)
Στόχος του ΟΗΕ, όπως επισημαίνεται στη φετινή έκθεση είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων στο μισό έως το 2030, προκειμένου να μειωθεί αντιστοίχως η εκπομπή αερίων θερμοκηπίου, βάσει και των 17 στόχων του ΟΗΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη έως το 2030.
ΠΗΓΗ: cnn.gr