Φόβοι γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
«Αναγκαία η επίθεση στις 7 Οκτωβρίου», λέει η Χαμάς.
Μέλη της ταξιαρχίας Yiftah που επιχειρούν στον καταυλισμό Maghazi της Γάζας εντόπισαν ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων και έναν κοντινό εκτοξευτή ρουκετών οπλισμένο με βλήματα, αναφέρουν οι IDF.
Σύμφωνα με τις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ τα στρατεύματα πραγματοποίησαν έφοδο σε αυλή σπιτιού στο Maghazi, όπου εντόπισαν μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πυροβόλων όπλων. Σε κοντινή απόσταση βρέθηκε και ένας εκτοξευτής ρουκετών, αναφέρουν ακόμη. Λίγο αργότερα τα μηχανήματα, τα όπλα, οι ρουκέτες και ο εκτοξευτής καταστράφηκαν.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τα μέλη της Χαμάς άνοιξαν πυρ εναντίον αρμάτων μάχης με ένα RPG. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπήρξε και αεροπορική συνδρομή. Όπως αναφέρουν οι IDF κάποιοι από τα μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν, ενώ ακόμα ένα μέλος της Χαμάς διέφυγε από το σημείο αλλά στη συνέχεια σκοτώθηκα από ισραηλινά πυρά.
Reservists of the Yiftah Brigade operating in central Gaza’s Maghazi camp located a weapons manufacturing plant and a nearby rocket launcher armed with projectiles, the IDF says.
The IDF says the troops raided a Hamas site in Maghazi, where they located machinery used to build… pic.twitter.com/LnIywb3AuC
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) January 21, 2024
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο ενός 19χρονου λοχία που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου και η σορός του βρίσκεται στη Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο ενός στρατιώτη, ο οποίος σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, διευκρινίζοντας ότι η σορός του βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο λοχίας Σάι Λέβινσον, 19 ετών, έπεσε στις 7 Οκτωβρίου» και «το σώμα του βρίσκεται στα χέρια της Χαμάς», του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Γάζα από 2007. Ο νεαρός στρατιώτης ζούσε στο Γκιβάτ Άβνι, ένα χωριό στο βόρειο Ισραήλ και υπηρετούσε σε μάχιμη μονάδα.
Με την ανακοίνωση αυτή αυξάνονται στους 28 οι όμηροι που σκοτώθηκαν και οι σοροί τους κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, με βάση μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζεται σε ισραηλινές πληροφορίες.
Από την επίθεση της Χαμάς σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Την ημέρα εκείνη, οι δράστες άρπαξαν περίπου 250 ομήρους και τους μετέφεραν στη Γάζα – ορισμένοι από αυτούς είχαν τραυματιστεί. Περίπου 100 όμηροι απελευθερώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου αλλά σύμφωνα με τον απολογισμό των ισραηλινών αρχών 132 παραμένουν ακόμη στη Γάζα.
Με βάση στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί 25.105 άνθρωποι και άλλοι 62.108 τραυματίστηκαν στη Γάζα. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.
Ο Νετανιάχου “απορρίπτει κατηγορηματικά” τους όρους που έθεσε η Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε «κατηγορηματικά» τις προϋποθέσεις που έθεσε η Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων, μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η Χαμάς ζητά τον τερματισμό του πολέμου, την αποχώρηση των δυνάμεών μας από τη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των δολοφόνων και των βιαστών. Και να παραμείνει η Χαμάς άθικτη» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Απορρίπτω κατηγορηματικά τους όρους της συνθηκολόγησης των τεράτων της Χαμάς», πρόσθεσε.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, επέτρεψε την απελευθέρωση περίπου 100 από τους 240 ομήρους που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα. Αφού έληξε η περίοδος κατάπαυσης του πυρός ο Νετανιάχου δέχεται εντεινόμενες πιέσεις να διασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων 136 ομήρων.
Στη σημερινή ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου υιοθετεί πιο σκληρή γραμμή, σε σχέση με το παρελθόν, για το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους.
«Δεν θα κάνω συμβιβασμούς όσον αφορά τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο στον τομέα της ασφάλειας για όλα τα εδάφη δυτικά του ποταμού Ιορδάνη», είπε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι μίλησε με τον Νετανιάχου για πιθανές λύσεις για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι αποστρατιωτικοποιημένο. Το Σάββατο ο Νετανιάχου φάνηκε ότι απορρίπτει τις προτάσεις του Μπάιντεν και στη σημερινή ανακοίνωσή του επανέλαβε ότι θα επιμείνει να έχει το Ισραήλ «τον έλεγχο της ασφάλειας σε όλα τα εδάφη δυτικά του Ιορδάνη». Είπε ότι αντιμετώπισε «διεθνείς και εσωτερικές πιέσεις» για να αλλάξει στάση αλλά «η επιμονή του ήταν αυτή που εμπόδισε επί χρόνια την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα συνιστούσε υπαρξιακό κίνδυνο για το Ισραήλ».
Χαμάς: Αναγκαίο βήμα κατά τις ισραηλινής επιθετικότητας η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς είπε σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε σήμερα ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ ήταν ένα «αναγκαίο βήμα» και μια «φυσιολογική απάντηση» μπροστά σε «όλες τις ισραηλινές συνωμοσίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».
«Ήταν μια αμυντική ενέργεια στο πλαίσιο του να ξεφορτωθούμε την ισραηλινή κατοχή, να ανακτήσουμε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και καθοδόν προς την απελευθέρωση και ανεξαρτησία», ανέφερε η Χαμάς.
Επιπλέον συμπλήρωσε πως στο «χάος» που προκλήθηκε περιμετρικά των συνόρων Ισραήλ- Λωρίδας της Γάζας, «σημειώθηκαν ενδεχομένως λάθη», αρνούμενη, εντούτοις, ότι στοχοθέτησε αμάχους, παρά μόνο εάν αυτό έγινε «από ατύχημα και κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις κατοχής» και αυτό παρά τους 1.140 ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης επίθεσης, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει των επίσημων ισραηλινών στοιχείων, ιδίως περισσότεροι από 360 στο φεστιβάλ του Ρέιμ.
Την ίδια ώρα, η Χαμάς αξίωσε σήμερα να τερματιστεί «η ισραηλινή επιθετικότητα» στη Γάζα και δήλωσε πως μονάχα ο παλαιστινιακός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της περιοχής.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε διεθνές ή ισραηλινό σχέδιο που στοχεύει να αποφασίσει για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας», λέει η παλαιστινιακή οργάνωση σε ένα έγγραφο με το οποίο εξηγεί την επίθεση που διεξήγαγε την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και στο οποίο ζητάει «τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας».
Διαδήλωση στις Βρυξέλλες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Σχεδόν 9.000 άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια διαδήλωση με αίτημα τον τερματισμό των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν αύριο Δευτέρα, ξεχωριστά, με τους ομολόγους τους του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, Ισραέλ Κατζ και Ριγιάντ αλ Μαλίκι, με αντικείμενο συζήτησης τρόπους για τον τερματισμό της βίας στη Γάζα. Στις Βρυξέλλες αναμένονται επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας καθώς και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, ο Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ, για γεύμα εργασίας με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.
Στη σημερινή διαδήλωση, υπό ένα πανώ με το σύνθημα «Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη», οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Σταματήστε τη γενοκτονία», «Το Ισραήλ είναι τρομοκράτης» και «Απελευθερώστε τη Γάζα». Ορισμένοι επέκριναν την ΕΕ για την «ντροπιαστική αδυναμία της να προστατεύσει τους άμαχους Παλαιστίνιους, άλλοι ζητούσαν μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων και επιχειρήσεων.
«Πρέπει πραγματικά να ενωθούμε απέναντι στη γενοκτονία που διαπράττεται στη Γάζα και να αγωνιστούμε για το τέλος της ισραηλινής κατοχής» είπε ένας διαδηλωτής, ο Βικτόρ Ντιμόν.
«Σε κανέναν λαό δεν αξίζει κάτι τέτοιο, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά», σχολίασε η Μπαχιτζά Ντιούρ.