Διεθνή

«Φρένο» στην Ισπανία για την αύξηση των επίσημων ευρωπαϊκών γλωσσών

Οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να επιβραδύνουν τη διαδικασία, με τη Σουηδία να είναι η πρώτη χώρα που επισημαίνει δημοσίως τις ανησυχίες της.

Parallaxi
φρένο-στην-ισπανία-για-την-αύξηση-τω-970432
Parallaxi

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να μελετήσουν τις οικονομικές και νομικές συνέπειες της μετατροπής της Καταλανικής, της Βασκικής και της Γαλικίας σε επίσημες γλώσσες της ΕΕ, καθιστώντας απίθανη την ταχεία λήψη απόφασης, όπως αρχικά ήλπιζε η Ισπανία.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών José Manuel Albares ζήτησε επίσημα από το Συμβούλιο της ΕΕ να ξεκινήσει η διαδικασία για την προσθήκη της καταλανικής, της βασκικής και της γαλικιανής ως επίσημων γλωσσών της ΕΕ τον Αύγουστο, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη -ιδίως από τα καταλανικά κόμματα- για να ορκίσει την Francina Armengol ως επικεφαλής του ισπανικού κοινοβουλίου, και όλα αυτά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στην οποία είναι τώρα η Ισπανία, όρισε έτσι τη συζήτηση και την έκδοση απόφασης για τη συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να επιβραδύνουν τη διαδικασία, με τη Σουηδία να είναι η πρώτη χώρα που επισημαίνει δημοσίως τις ανησυχίες της.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικότερα ποιες είναι οι νομικές και οικονομικές συνέπειες της πρότασης», εξέφρασε η σουηδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η βιαστική προσέγγιση της ισπανικής κυβέρνησης αποτελεί κοινή ανησυχία μεταξύ των κρατών μελών, τα οποία επιδιώκουν να κατανοήσουν προσεκτικά τις επιχειρησιακές επιπτώσεις της κίνησης -ιδίως το κόστος- προτού διαμορφώσουν θέση, έμαθε η EURACTIV από τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.

«Μια τέτοια απόφαση απαιτεί μια προσεκτική διαδικασία- μια απόφαση σε δύο εβδομάδες είναι πραγματικά αρκετά φιλόδοξη», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

Μια άλλη κοινή ανησυχία παραμένει ότι άλλες μειονοτικές γλώσσες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και να επιδιώξουν το ίδιο επίσημο καθεστώς στην ΕΕ. «Υπάρχουν πολλές μειονοτικές γλώσσες που δεν είναι επίσημες γλώσσες της ΕΕ», υποστηρίζουν οι Σουηδοί.

Η στάση των Καταλανών

«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να μην εγκρίνουμε αυτό το επίσημο καθεστώς της καταλανικής γλώσσας στην Ευρώπη», δήλωσε την Τετάρτη στον Τύπο η Καταλανή υπουργός Προεδρίας Laura Vilagrau i Pons.

Αντιμέτωπη με τη χλιαρή στάση των χωρών της ΕΕ, η Vilagrau i Pons δήλωσε στη EURACTIV ότι, αν και βρίσκεται σε «διαρκή επαφή» με αρκετές κυβερνήσεις, εναπόκειται στις ισπανικές αρχές να συγκεντρώσουν την απαραίτητη υποστήριξη, οι οποίες έχουν «δεσμευτεί» για το έργο και τώρα πρέπει «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Η Vilagrau i Pons υποβάθμισε επίσης τις ανησυχίες των χωρών της ΕΕ για το κόστος, υποστηρίζοντας ότι οι μεταφραστικές υπηρεσίες αντιστοιχούν σε πολύ μικρό μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η υπεράσπιση των γλωσσικών δικαιωμάτων εκατομμυρίων Ευρωπαίων δεν πρέπει να αποτελεί οικονομική συζήτηση».

«Τα βελτιωμένα εργαλεία αυτόματης μετάφρασης και η τεχνητή νοημοσύνη σημαίνουν ότι το κόστος της μετάφρασης μπορεί να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα ότι η Καταλονία είναι έτοιμη να αναλάβει δράση και να συμβάλει με πόρους.

«Η [καταλανική] κυβέρνηση είναι και θα είναι στη διάθεση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και, αν το απαιτήσουν, θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους που διαθέτουμε για να καταστήσουμε την επισημότητα αποτελεσματική», κατέληξε.

Μια σοσιαλιστική κυβέρνηση στο προσκήνιο

Η ενσωμάτωση της καταλανικής, της βασκικής και της γαλικιανής ως επίσημων γλωσσών της ΕΕ αποτελεί μέρος μιας σειράς παραχωρήσεων από τους σοσιαλιστές της Ισπανίας ώστε να κερδίσουν μεγαλύτερη υποστήριξη στον σχηματισμό κυβέρνησης – ιδίως την υποστήριξη των καταλανικών ανεξάρτητων κομμάτων Junts per Catalunya (JxCat/NI) και Esquerra Republicana de Catalunya (ERC/GreensEFA).

Η επίτευξη της επισημοποίησης της καταλανικής γλώσσας είναι το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και για την «επαλήθευση» της δέσμευσης της ισπανικής κυβέρνησης, δήλωσε ο ηγέτης της JxCat και ευρωβουλευτής Carles Puigdemont κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι «αν η Ισπανία το θέλει, μπορεί να το κάνει»

Περαιτέρω αιτήματα των Καταλανών ανεξαρτητοποιητών με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους περιλαμβάνουν νόμο αμνηστίας, δημοψήφισμα και φορολογικές αρμοδιότητες για την Καταλονία.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τα κόμματα του συνασπισμού, PSOE και Sumar, συμφώνησαν επίσης να επιτρέψουν τη χρήση της καταλανικής, της βασκικής και της γαλικιανής γλώσσας και άλλων περιφερειακών γλωσσών στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Πηγή: euractiv.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα