Γαλλία: Αποδεκτή και επίσημα η παραίτηση Ατάλ – Συνεχίζεται η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας
Παρατείνεται το πολιτικό θρίλερ στη Γαλλία
Δεκτή έκανε ο πρόεδρος Μακρόν την παραίτηση της κυβέρνησης Ατάλ το απόγευμα της Τρίτης, δέκα ημέρες μετά τις εκλογές στην Γαλλία και όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σύντομα σε άρση του πολιτικού αδιεξόδου.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Ατάλ, θαα παραμείνει στη θέση του μέχρι την άφιξη του αντικαταστάτη του, χειριζόμενος τις «τρέχουσες υποθέσεις». Θα υπάρξει δηλαδή μία προσωρινή κατάσταση, η οποία δεν αποκλείεται να είναι και κάποιων εβδομάδων, δηλαδή έως το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που αρχίζουν σε 10 ημέρες.
Το μετέωρο βήμα του Νέου Μετώπου
Ωστόσο, το κατά πόσο τα κόμματα που συγκροτούν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταφέρουν σε αυτό το διάστημα να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα προτείνουν για πρωθυπουργό παραμένει το μεγάλο ερώτημα. Χθες, Δευτέρα, η Ανυπότακτη Γαλλία, του Ζαν Λυκ Μελανσόν, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι αρνείται οποιαδήποτε υποψηφιότητα από τις τάξεις της και πως οι σχετικές διαβουλεύσεις αναστέλλονται, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην συμφωνία για κοινό υποψήφιο πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης. Ακόμη και σε αυτό όμως, δεν φαίνεται τα κόμματα του Μετώπου να καταφέρνουν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Έτσι, η Πέμπτη, πρώτη μέρα συνεδρίασης του νέου σώματος, αποτελεί και την πρώτη σημαντική προθεσμία για το ΝΛΜ. Η διαδικασία εκλογής προέδρου της Εθνοσυνέλευσης περιλαμβάνει τρεις γύρους και προκειμένου να εκλεγεί κάποιος στους δύο πρώτους χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία. Αν η διαδικασία φτάσει στον τρίτο γύρο αρκεί η απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση που στο Μέτωπο καταλήξουν σε υποψήφιο για την μεθαυριανή διαδικασία, έχουν αρκετές περιπτώσεις να εκλεγεί στην θέση. Σε διαφορετική περίπτωση, αναφέρει το politico, θα χάσει την δυνατότητά του να εμφανίζεται ως συνεκτική ομάδα και κυρίαρχη πολιτικά δύναμη στη Γαλλία.
Περίοδος αβεβαιότητας
Με την απόφαση του Μακρόν να κάνει δεκτή σήμερα την παραίτηση Ατάλ και της κυβέρνησης, θα ξεκινήσει μία περίοδος κατά την οποία η απερχόμενη κυβέρνηση θα λειτουργήσει ως μεταβατική μέχρι να σχηματιστεί νέα. Αυτή η μεταβατική περίοδος στην ιστορία της Γαλλίας δεν έχει διαρκέσει περισσότερες από εννέα ημέρες.
Το νέο πολυδιασπασμένο πολιτικό τοπίο στην Γαλλία όμως, με δεδομένη και την κατάσταση στο Μέτωπο, καθιστά εξαιρετικά ασαφή την επαύριο στην γαλλική πολιτική.
Η μεταβατική κυβέρνηση θα διατηρήσει τις αρμοδιότητες της, χωρίς όμως να είναι σε θέση να λαμβάνει σημαντικές πολτιικές αποφάσεις, ενώ με τους Ολυμπιακούς του Παρισιού προ των πυλών, υπουργοί θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι στα καθήκοντά τους.
Με την γαλλική οικονομία να μην περνάει τις καλύτερες ημέρες καθώς η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι την θέτει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία ξεκινά σήμερα, η κυβερνητική αβεβαιότητα φαντάζει ακόμη πιο “επικίνδυνη”.
Προκειμένου να ανταπεξέλθει, ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ προχώρησε σε περικοπές 20 δισ. με αντίστοιχο ποσό περικοπών να προγραμματίζεται για του χρόνου, χτυπώντας, όπως γίνεται συνήθως, τις κοινωνικές παροχές.