Διεθνή

Γαλλία: Η Λεπέν ετοιμάζεται για πρωτιά στις ευρωεκλογές – Ποια τα μηνύματα για την Ευρώπη

Εμφανίζεται ως ένα από τα φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας - Η ακροδεξιά απειλή.

Parallaxi
γαλλία-η-λεπέν-ετοιμάζεται-για-πρωτιά-268829
Parallaxi

Για πάνω από μισό αιώνα το όνομα Λεπέν προκαλεί τρόμο στη φιλελεύθερη Γαλλία. Όμως τα τελευταία χρόνια τρομάζει και την Ευρώπη. Ο λόγος είναι πως η Μαρίν Λεπέν, από τότε που ανέλαβε το 2011, έχει εξελίξει την ακροδεξιό κόμμα του πατέρα της Ζαν Μαρί σε μια ισχυρή πολιτική δύναμη που ετοιμάζεται για ποσοστά ρεκόρ στις ευρωεκλογές και διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία στη Γαλλία.

Είναι ενδεικτικό πως ο «εκλεκτός» της Τζόρνταν Μπαρντέλα, τον οποίο τοποθέτησε στην προεδρία της «Εθνικής Συσπείρωσης», είναι ο μοναδικός πολιτικός που περιλαμβάνεται στη λίστα με τις 50 δημοφιλείς προσωπικότητες στη Γαλλία. Σήμερα, πάνω από το 60% των Γάλλων αποδέχεται την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν ως ένα κόμμα όπως όλα τα άλλα και σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων δηλώνουν πως μπορεί να κερδίσει στις εκλογές.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα διεξαχθούν το 2027 και όπως επισημαίνει ο Economist πολλά θα μπορούσαν να συμβούν μέχρι τότε αλλάζοντας το πολιτικό τοπίο. Όμως στην παρούσα φάση, η Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται ως ένα από τα φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας. Εξάλλου το 2022 κέρδισε την υποστήριξη του 42% των ψηφοφόρων και εκτιμάται πως τα ποσοστά της μπορούν να ανέβουν ακόμη ψηλότερα.

Τι θα σήμαινε όμως μια νίκη της ηγέτιδας της ακροδεξιάς για τη Γαλλία και την Ευρώπη; Ο Economist υπογραμμίζει τη βαρύτητα της Γαλλίας. Πρόκειται για μια πυρηνική δύναμη, ο πρόεδρος της οποίας συγκεντρώνει ασυνήθιστα πολλές εξουσίες. Μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο, να απομακρύνει τον πρωθυπουργό και να διορίσει τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων. Μπορεί επίσης να τοποθετήσει όποια πρόσωπα επιθυμεί στις κρατικές επιχειρήσεις και τη ραδιοτηλεοπτική αρχή.

Παρότι το κόμμα της μοιάζει να πειθαρχεί στο γαλλικό κοινοβούλιο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα συμβεί εάν κατακτήσει το υψηλότερο αξίωμα στη Γαλλία. Εξάλλου οι σχέσεις της σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίνουν κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις. Η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται, για παράδειγμα, σε πολιτική συμμαχία με ηγέτες, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του Economist, εκτός Γαλλίας, μια προεδρία της Λεπέν θα μπορούσε να συνταράξει τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αμφισβητήσει τη δέσμευση της Γαλλίας στη δυτική συμμαχία. Μπορεί η Λεπέν να απορρίπτει το τελευταίο διάστημα τα σενάρια για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ, ωστόσο έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για να εδραιωθεί στο σύνταγμα της χώρας η ισχύς του γαλλικού δικαίου έναντι του δικαίου της ΕΕ.

Αυτό το σχέδιο αναπόφευκτα θα την έθετε σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες και τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ, ενώ ταυτόχρονα θα ενίσχυε τις διασπαστικές τάσεις στην ΕΕ. Επιπλέον η Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει πως επιθυμεί τον απεγκλωβισμό της Γαλλίας από τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ και έχει ταχθεί κατά της ένταξης της Ουκρανίας τόσο στη στρατιωτική συμμαχία, όσο και στην ευρωπαϊκή ένωση.

«Στην καλύτερη περίπτωση», αναφέρει ο Economist, «μια προεδρία της Λεπέν θα παρέλυε τη γαλλογερμανική βάση της ΕΕ». «Στη χειρότερη, μια συμμαχία μεταξύ εθνικιστών και λαϊκιστών ηγετών της Γαλλίας, της Ουγγαρίας, τη Σλοβακίας και πιθανώς της Ολλανδίας, θα μπορούσε να ενθαρρύνει και την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, να αλλάξει το δρόμο της. Αυτές οι χώρες, μαζί, συγκεντρώνουν το 35% που απαιτείται για να μπλοκάρουν οποιαδήποτε απόφαση στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια στάσιμη, διχασμένη ΕΕ θα ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή».

«Η προεδρία της Λεπέν δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν είναι πλέον και αδιανόητη. Τίποτα δεν θα ήταν πιο παράλογο από την υπόθεση πως σε περίπτωση που συμβεί, η Γαλλία, η Ευρώπη ή το ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να είναι το ίδιο με σήμερα».

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα