Διεθνή

Γαλλία: Κρίσιμη σύσκεψη Μακρόν με μέλη της κυβέρνησης

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα της Κυριακής με την πρωθυπουργό της χώρας, καθώς και με τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Parallaxi
γαλλία-κρίσιμη-σύσκεψη-μακρόν-με-μέλη-1026904
Parallaxi

Κρίσιμη συνάντηση με μέλη της κυβέρνησής του θα έχει το απόγευμα της Κυριακής ο Εμανουέλ Μακρόν μετά από πέντε ταραχώδεις νύχτες σοβαρών επεισοδίων σε πολλές πόλεις της Γαλλίας.

Το βράδυ του Σαββάτου, μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, ξέσπασαν επεισόδια, κυρίως στη Μασσαλία αλλά και στη Λυών, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν, τον υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Έρικ Ντυπόν-Μορέτι προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να λάβουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Observer: Κοινωνικό ρήγμα ανάμεσα σε όσους «έχουν» και όσους «δεν έχουν»

Αφιέρωμα στις ταραχές που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες στη Γαλλία, μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικά πυρά, κάνει στο Editorial του το βρετανικό περιοδικό The Observer, σύμφωνα με το οποίο οι επιθετικές τακτικές της αστυνομίας αντικατοπτρίζουν ευρύτερα προβλήματα της γαλλικής κοινωνίας.

Όπως γράφει ο Observer, δεξιοί και αριστεροί πολιτικοί, κοινωνικοί επιστήμονες, αναλυτές και σχολιαστές έσπευσαν να καταδικάσουν, να εξηγήσουν, να εκμεταλλευτούν και να δικαιολογήσουν την οργή και τη βία που ξέσπασε σε πολλές γαλλικές πόλεις μετά τον θανατηφόρο πυροβολισμό του Ναέλ, την προηγούμενη Τρίτη. Αλλά μερικές από τις πιο αποκαλυπτικές και διορατικές μαρτυρίες προήλθαν από την Κέντρα, κάτοικο του κτήματος Pablo Picasso στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, κοντά στο σημείο όπου ο βορειοφρικανικής καταγωγής έφηβος σκοτώθηκε. Έχουν σημειωθεί 21 θανατηφόροι πυροβολισμοί της αστυνομίας από το 2020. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν μαύρης ή αραβικής καταγωγής.

«Για ώρες χθες το βράδυ, υπήρχαν νέοι παντού, σε πολλούς διαφορετικούς δρόμους», είπε η 40χρονη Κέντρα στην ανταποκρίτρια του Guardian, Ανζελίκ Χρυσάφης. «Πραγματικά πιστεύω ότι οι νέοι εδώ θεωρούν ότι βρίσκονται σε πόλεμο. Το βλέπουν ως πόλεμο ενάντια στο σύστημα. Δεν είναι μόνο εναντίον της αστυνομίας, αλλά προχωρά και παραπέρα, διαφορετικά δεν θα το βλέπαμε σε όλη τη Γαλλία. Δεν στοχοποιούνται μόνο η αστυνομία, αλλά και δημαρχεία και κτίρια… Υπάρχει μια πολιτική διάσταση, η αίσθηση ότι το σύστημα δεν λειτουργεί. Οι νέοι άνθρωποι αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις και αγνοούνται».

Ο θάνατος του Ναέλ ανταναλά ευρύτερα προβλήματα

Ο θάνατος του Ναέλ και η εμφάνιση ενός βίντεο που δείχνει τη στιγμή που πυροβολήθηκε σε απόσταση αναπνοής μέσα στο αυτοκίνητό του, είναι οδυνηρά για τη μητέρα, την οικογένεια και τους φίλους του. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ένα περιστατικό που αντανακλά ευρύτερα προβλήματα στη γαλλική αστυνόμευση, τις φυλετικές σχέσεις και την κοινωνία πρέπει να είναι προφανές σε όλους. Με την ευρεία έννοια, ο θάνατος του 17χρονου έχει αναστήσει ενοχλητικά ερωτήματα σχετικά με τη δογματική επιμονή της Γαλλίας στη φυλετική αφομοίωση και τον ανεξιθρησκισμό. Μια ολοένα και πιο ποικιλόμορφη δημοκρατία, με τον μεταβαλλόμενο χαρακτήρα της βαθιά επηρεασμένη από το αποικιακό παρελθόν, εξακολουθεί να έχει και επίσημα αχρωματοψία.

Οι επιθετικές, μερικές φορές βάναυσες μέθοδοι που χρησιμοποιεί η βαριά οπλισμένη, κακομαθημένη γαλλική αστυνομία είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Το θέμα επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» το 2018-19, όταν τραυματίστηκαν χιλιάδες διαδηλωτές (και πολλοί αξιωματικοί). Παρόμοιο πρόβλημα προέκυψε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος φέτος. Οι οργανώσεις για τις πολιτικές ελευθερίες έχουν ασκήσει έντονη κριτική. Η εποπτική αρχή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι ο πυροβολισμός του Ναέλ ήταν «μια στιγμή για τη [Γαλλία] για να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά ζητήματα του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων στην επιβολή του νόμου».

Αποτυχία των πολιτικών τάξεων

Η αποτυχία των πολιτικών τάξεων της Γαλλίας να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί νέοι, ειδικά έγχρωμοι, πιστεύουν ότι βρίσκονται σε πόλεμο με το «σύστημα». Η εμπρηστική απάντηση ακροδεξιών πολιτικών όπως ο Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος μίλησε με όρους «εμφύλιου πολέμου» και «εξέγερσης», ήταν επαίσχυντη, τυπικά ρατσιστική. Ωστόσο, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, δεν βγαίνει από αυτό το πηγάδι. Φωτογραφήθηκε σε συναυλία του Έλτον Τζον ενώ το Παρίσι καιγόταν και κατηγορήθηκε για ανευθυνότητα. Προσπαθώντας να ανακτήσει τον έλεγχο, εξόργισε τα αστυνομικά συνδικάτα αποκαλώντας τον πυροβολισμό «ασυγχώρητο», παρόλο που οι εκκλήσεις του για την τήρηση του νόμου και της τάξης αγνοήθηκαν ευρέως.

Το ότι οι ηγέτες της αστυνομίας αισθάνονται δικαιωμένοι να περιγράψουν τους έφηβους ταραχοποιούς ως «παράσιτα» και «άγριες ορδές» είναι ενδεικτικό του επικίνδυνου, διαρκώς διευρυνόμενου χάσματος που χωρίζει τους «έχοντες» και τους «μη έχοντες» της Γαλλίας.

Η φτώχεια, τα προαστιακά κτήματα που μοιάζουν με γκέτο, η ανεργία, οι περιορισμένες ευκαιρίες ζωής και η κοινωνική αποξένωση είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως στη Βρετανία. Όταν σε αυτό το ασταθές μείγμα προστίθεται ο χρόνιος, ανεξέλεγκτος θεσμικός ρατσισμός στο δικαστικό σύστημα, σε άλλες κρατικές δομές και στην κοινωνία γενικότερα, δεν είναι περίεργο να υπάρχουν ανεξέλεγκτες εκρήξεις. Αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία είναι μια προειδοποίηση για όλους.

Συγκεντρώσεις οργανώνονται αύριο, Δευτέρα, μπροστά από τα δημαρχεία μετά τη νέα επίθεση εναντίον δημάρχου

Δήμαρχοι και πολίτες καλούνται να συγκεντρωθούν αύριο, Δευτέρα, μπροστά από τα δημαρχεία των πόλεων σε όλη τη Γαλλία, οι σειρήνες των οποίων θα ηχήσουν, μετά την επίθεση με όχημα εναντίον της κατοικίας δημάρχου πόλης κοντά στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας (AMF).

«Η AMF αποφάσισε να καλέσει τους αιρετούς και τον πληθυσμό σε κινητοποίηση, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια (…) και στο πλαίσιο αυτό αύριο στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) αποφασίσαμε με (…) όλους τους δημάρχους της Γαλλίας να καλέσουμε σε συγκεντρώσεις στα προαύλια των δημαρχείων, θα ηχήσουν οι σειρήνες (…) και συνεχίζουμε καθημερινά τη δουλειά μας για να επανέλθει η τάξη», δήλωσε ο Νταβίντ Λινάρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, η κατοικία του συντηρητικού δημάρχου της πόλης Λ’ Άι-λε-Ροζ, στην ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού, δέχθηκε επίθεση από ταραχοποιούς που έριξαν επάνω της ένα όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν η σύζυγος του δημάρχου και ένα από τα παιδιά του την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Ο τοπικός εισαγγελέας δήλωσε πως άρχισε έρευνα για απόπειρα φόνου.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή όπου δέχθηκε επίθεση το σπίτι του δημάρχου και επανέλαβε την έκκλησή της για να τερματισθεί η «απαράδεκτη» βία.

Το Ιράν κάλεσε το Παρίσι να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση»

Το Ιράν ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση της Γαλλίας να «σταματήσει τη βίαιη μεταχείριση» των πολιτών της και να «επιδείξει αυτοσυγκράτηση» μετά τις ταραχές που προκλήθηκαν από τον θάνατο 17χρονου νεαρού από τα πυρά αστυνομικού.

«Συνιστούμε στη γαλλική κυβέρνηση και την αστυνομία να δώσουν προσοχή στα αιτήματα των διαδηλωτών και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας κάθε βία», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Τι ζητά το Ιρανικό υπουργείο

«Η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τη βίαιη μεταχείριση των πολιτών της σεβόμενη τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «οι διακρίσεις εις βάρος των μεταναστών και το γεγονός ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αποφεύγουν να δέχονται και να διορθώνουν τις κακές συμπεριφορές απέναντι τους έχουν δημιουργήσει δυσμενείς συνθήκες για τους Ευρωπαίους πολίτες, και στη Γαλλία». Το ιρανικό υπουργείο ζήτησε επίσης από τους Ιρανούς να αποφεύγουν «τα μη απαραίτητα ταξίδια στη Γαλλία λόγω της τρέχουσας κρίσης».

Πώς σχολιάζουν τα θέμα τα ιρανικά ΜΜΕ

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αφιερώσει μεγάλα ρεπορτάζ στα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει σε πολλές πόλεις της Γαλλίας μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από σφαίρα αστυνομικού την Τρίτη στη Ναντέρ, στο πλαίσιο τροχαίου ελέγχου.

Οι ιρανικές αρχές είχαν επικρίνει τα μηνύματα αλληλεγγύης που είχαν στείλει ευρωπαϊκές χώρες στο κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε στο Ιράν το φθινόπωρο, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Στις 14 Οκτωβρίου ο Κανανί είχε καταγγέλλει «την παρέμβαση» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε εκφράσει τη στήριξή του προς του διαδηλωτές. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν στη διάρκεια του κινήματος αυτού.

*Με πληροφορίες από news247, ieidiseis, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα