Γαλλία: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Μακρόν επειδή διόρισε πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ
Η Αριστερά κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο για «άρνηση της Δημοκρατίας» και «κλοπή των εκλογών».
Εικόνα: Twitter
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας, το Σάββατο (7/9), για να διαμαρτυρηθούν κατά του διορισμού του κεντροδεξιού Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού από τον Εμανουέλ Μακρόν, με τα αριστερά κόμματα να κατηγορούν τον Πρόεδρο ότι «έκλεψε τις βουλευτικές εκλογές».
Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον Μισέλ Μπαρνιέ, συντηρητικό και πρώην διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, ως πρωθυπουργό την Πέμπτη (5/9), επισφραγίζοντας μια δίμηνη αναζήτηση μετά την άτυχη απόφασή του να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές, οι οποίες έφεραν ένα κοινοβούλιο διχασμένο σε τρία μπλοκ.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον διορισμό του, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του, η οποία δεν διαθέτει σαφή πλειοψηφία, θα περιλαμβάνει συντηρητικούς, μέλη του στρατοπέδου του Εμανουέλ Μακρόν και, όπως ελπίζει, κάποιους από την Αριστερά. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο Guardian, η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο να προσπαθήσει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, καθώς η Γαλλία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων ώστε να μειώσει το έλλειμμά της.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν αγνόησε τα αποτελέσματα των εκλογών»
Η Αριστερά, με επικεφαλής το ακροαριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν για «άρνηση της Δημοκρατίας» και «κλοπή των εκλογών» μετά την άρνηση του Γάλλου Προέδρου να επιλέξει τον υποψήφιο της συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), το οποίο ήρθε πρώτο στην ψηφοφορία του Ιουλίου. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Elabe δημοσίευσε, την Παρασκευή (6/9), μια έρευνα σύμφωνα με την οποία το 74% των Γάλλων πιστεύει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αγνόησε τα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ το 55% πιστεύει ότι τα έκλεψε.
Σε απάντηση του διορισμού του Μισέλ Μπαρνιέ, του οποίου το κεντροδεξιό κόμμα Les Républicains αποτελεί μόλις το τέταρτο μεγαλύτερο μπλοκ στο κοινοβούλιο, με λιγότερους από 50 βουλευτές, οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων, τα συνδικάτα και οι φοιτητικοί σύλλογοι κάλεσαν σε μαζικές διαμαρτυρίες το Σάββατο (7/9) πριν από νέες δράσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών απεργιών την 1η Οκτωβρίου.
Το κόμμα LFI δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν 130 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ο Μισέλ Μπαρνιέ συνέχιζε τις διαβουλεύσεις, το Σάββατο (7/9), καθώς προσπαθούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, μια δύσκολη δουλειά δεδομένου ότι αντιμετωπίζει μια πιθανή ψήφο δυσπιστίας, ειδικά με ένα επείγον σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 που πρέπει να συζητηθεί στο κοινοβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου.
Ζορντάν Μπαρντελά: «Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς το RN»
Το NFP και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) – τουλάχιστον θεωρητικά – διαθέτουν από κοινού την πλειοψηφία και θα μπορούσαν να εκδιώξουν τον πρωθυπουργό μέσω ψήφου εμπιστοσύνης σε περίπτωση που αποφασίσουν να συνεργαστούν.
Πάντως, το RN έδωσε τη σιωπηρή έγκρισή του στον Μισέλ Μπαρνιέ, επικαλούμενο μια σειρά από προϋποθέσεις για να μην υποστηρίξει μια ψήφο δυσπιστίας, καθιστώντας το σε de facto ρυθμιστικό παράγοντα για τη νέα κυβέρνηση. «Είναι ένας πρωθυπουργός υπό επιτήρηση», δήλωσε το Σάββατο (7/9) ο ηγέτης του κόμματος RN, Ζορντάν Μπαρντελά, προσθέτοντας: «Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς».
Πηγή: ieidiseis