Διεθνή

Γαλλία: Νέες συνθήκες μετά την πρώτη επικράτηση της Λεπέν – Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια

Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία

Parallaxi
γαλλία-νέες-συνθήκες-μετά-την-πρώτη-επ-1182604
Parallaxi

Εθνικός Συναγερμός, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 34% καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία σύμφωνα με τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM. Στην δεύτερη θέση έρχεται το νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με 28,5% και στην τρίτη θέση η BFMπαράταξη του προέδρου Μακρόν με 22%.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ο Εθνικός Συναγερμός θα μπορούσε να συγκεντρώσει στο δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής ανάμεσα στις 260 και τις 310 έδρες. Η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην γαλλική Εθνοσυνέλευση είδες στις 289 έδρες.

Το ιστορικό 34% της ακροδεξιάς φέρνει νέες συνθήκες

Η γαλλική ακροδεξιά κέρδισε στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές με το ιστορικό ποσοστό του 34% στον πρώτο γύρο, την Κυριακή (30 Ιουνίου), με τον αριστερό συνασπισμό «Front Populaire» να παίρνει τη δεύτερη θέση (28,1%) και το κεντρώο κόμμα του Μακρόν να κατατάσσσεται τελικά στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,3%.

Τα πρώτα exit polls έδωσαν στο ακροδεξιό Rassemblement National (RN) 34% των λαϊκών ψήφων, ακολουθούμενο από τον αριστερό συνασπισμό «Front Populaire» με 28,1%. Ο συνασπισμός «Ensemble» του Μακρόν συγκέντρωσε 20,3% και οι συντηρητικοί «Les Republicans» ήρθαν τέταρτοι με μόλις 10,3%.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων καταγράφηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε ποσοστό 67% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ποσοστό που εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2022 ενώ σηματοδοτεί και ρεκόρ συμμετοχής 35 ετών.

Ο σημερινός πρόεδρος του RN Ζορντάν Μπαρντελά και πρόσωπο της ακροδεξιάς σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία τριών εβδομάδων, τη συντομότερη στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, δήλωσε στον Τύπο ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τον ρόλο του πρωθυπουργού.

«Δύο δρόμοι ανοίγονται […]: μια συμμαχία του κακού με το Λαϊκό Μέτωπο που συγκεντρώθηκε υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, η οποία θα οδηγούσε τη χώρα σε μακελειό, εξέγερση και καταστροφή», ή «μια συμμαχία της Εθνικής Ένωσης», που θεωρείται το «μοναδικό πατριωτικό προπύργιο», δήλωσε ο Μπαρντνελά για την παράταξή του που συγκεντρώνει ακροδεξιούς και συντηρητικούς που κλίνουν προς την ακροδεξιά.

Με τα ποσοστά αυτά, είναι πιθανό -αν και καθόλου βέβαιο- ότι το RN θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών την επόμενη Κυριακή (7 Ιουλίου).

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το RN θα μπορούσε να καταλάβει από 260 έως και 310 έδρες. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις δεν λένε και πολλά, καθώς για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 289 έδρες.

Σε αντίθεση με τις εκλογές του παρελθόντος, όπου στον δεύτερο γύρο υπήρξε συχνά αναμέτρηση μεταξύ των δύο κορυφαίων υποψηφίων, τα τόσο υψηλά ποσοστά συμμετοχής, σε συνδυασμό με τη διάσπαση του πολιτικού φάσματος σε τρία διακριτά μπλοκ – την αριστερά, το κέντρο και τη δεξιά – σημαίνει ότι υπάρχουν από 285 έως και 315 εκλογικές περιφέρειες όπου τρεις υποψήφιοι έχουν φτάσει στον δεύτερο γύρο.

Αντιδράσεις και στρατηγικές δεύτερου γύρου

Το πώς αυτό μεταφράζεται σε έδρες είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμηθεί- και όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην απόφαση των υποψηφίων που έφτασαν στην τρίτη θέση αν θα διεκδικήσουν ή θα ενωθούν με κάποιο από τα δύο επικρατέστερα κόμματα.

Η ακροαριστερή La France Insoumise (LFI), η μεγαλύτερη υποομάδα του αριστερού συνασπισμού, ανακοίνωσε γρήγορα ότι θα αποσύρει τον υποψήφιό της «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» εάν βγει πίσω από κεντρώους και ακροδεξιούς ομολόγους της, σε μια προσπάθεια να αποκλείσει το RN, δήλωσε ο κορυφαίος επικεφαλής της LFI Ζαν- Λικ Μελανσόν.

Όλοι οι άλλοι ηγέτες του αριστερού συνασπισμού είπαν ακριβώς το ίδιο πράγμα σε μια προσπάθεια να επιβάλουν ένα cordon sanitaire όπου είναι δυνατόν.

Οι διαφωνίες είναι ωστόσο πιο ορατές στο εσωτερικό των προεδρικών κόλπων.

«Αντιμέτωποι με την άμεση απειλή της απόλυτης πλειοψηφίας για το RN, όλα θα κριθούν στις 250 περιφέρεις με τρεις υποψηφίους την [επόμενη] Κυριακή. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να νικήσουμε τον υποψήφιο του RN που θα έρθει πρώτος, αν ο υποψήφιος του Ensemble [του Μακρόν] έρθει τρίτος», έγραψε στο Χ ο κορυφαίος ευρωβουλευτής του Μακρόν Πασκάλ Κανφέν.

Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρώοι υποψήφιοι που έρχονται τρίτοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την κούρσα, ακόμη και όταν προηγείται η ακροαριστερή La France Insoumise.

Οι συντηρητικοί, από την άλλη, οι οποίοι βίωσαν τον διχασμό στις τάξεις τους όταν ο πρόεδρος του κόμματος ανακοίνωσε μονομερώς λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των εκλογών ότι θα συνάψει συμφωνία συνασπισμού με την ακροδεξιά, δήλωσαν ότι δεν θα πάρουν το μέρος κάποιου κι ούτε θα κατευθύνουν τους ψηφοφόρους τους στον δεύτερο γύρο.

Ωστόσο, ο κορυφαίος ευρωβουλευτής τους Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα αντιπρόεδρος του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), δήλωσε ότι ο βασικός κίνδυνος για τη Γαλλία είναι «η άκρα αριστερά». Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχε ανακοινώσει ότι όπου υπήρχε αναμέτρηση μεταξύ του RN και του Λαϊκού Μετώπου, θα καλούσε «φυσικά» να ψηφίσει την ακροδεξιά.

Το μέτωπο Μακρόν παραμένει διχασμένο για την καταπολέμηση της ακροδεξιάς

Ομολογουμένως, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν εξαιρετικά διχασμένοι για το πώς θα καταπολεμήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ακροδεξιά στο δεύτερο γύρο.

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: να αποτρέψουμε το Rassemblement National από το να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και να κυβερνήσει τη χώρα με το καταστροφικό [πολιτικό] σχέδιό του. Ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει στο Rassemblement National», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ περίπου δύο ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων της δημοσκόπησης.

Το πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο αναμένεται να κριθεί από τον διχασμό που υπάρχει στο εσωτερικό του προεδρικού κόμματος.

Ο κεντρώος συνασπισμός «Ensemble» του Μακρόν έστρεψε την εκστρατεία του εναντίον τόσο της ακροδεξιάς Rassemblement national (RN) όσο και της ακροαριστερής La France insoumise (LFI), αντιμετωπίζοντάς τες ουσιαστικά ως τις δύο όψεις του ίδιου «ακραίου» νομίσματος.

Αυτό αντιμετωπίστηκε με εξαιρετική επιφυλακτικότητα από τους πολιτικούς ηγέτες της αριστεράς και -στην αρχή δειλά- από το κέντρο, το οποίο υποστήριξε ότι η άκρα αριστερά δεν ήταν και τόσο επικίνδυνη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σε δήλωση που εξέδωσε λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία, είπε πως πως είναι «καιρός για μια μεγάλη και ξεκάθαρη συγκέντρωση των δημοκρατικών και δημοκρατικών δυνάμεων», χωρίς να δώσει σαφής λεπτομέρειες ως προς το αν αυτό περιλαμβάνει την άκρα αριστερά,η οποία κατηγορήθηκε ότι ενθαρρύνει τον αντισημιτικό λόγο.

Ο Ατάλ, βέβαια, διευκρίνισε τελικά τη γραμμή του προέδρου, επιβεβαιώνοντας ότι οι υποψήφιοι του Ensemble που έφτασαν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην τρίτη θέση, πίσω από την ακροδεξιά και τον υποψήφιο του «Λαϊκού Μετώπου», θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως την κούρσα.

Δεν είπε, ωστόσο, αν αυτό περιελάμβανε και τους υποψηφίους του LFI, μιλώντας αντίθετα για αριστερούς υποψηφίους που μπορούν να «υποστηρίξουν τις δημοκρατικές αξίες».

Αυτό έκανε ορισμένους από τους στενότερους υπουργούς και ευρωβουλευτές του Μακρόν να ζητήσουν επεξηγήσεις – υπονοώντας επίσης ότι, με τους κεντρώους να έχουν υποστεί σοβαρή ήττα, ήρθε η στιγμή πλέον να αμφισβητήσουν δημόσια τη στρατηγική του προέδρου.

Ο Ρόλαντ Λεσκύρ, υπουργός Ενέργειας και παράγοντας βαρύτητας στους κύκλους της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά, κάλεσε «όλους [τους] συναδέλφους του από τον [κεντρώο συνασπισμό] να εγκαταλείψουν την κούρσα όταν βρεθούν στην τρίτη θέση», ανεξάρτητα από το από ποιο αριστερό κόμμα προέρχονται οι επιλαχόντες, συμπεριλαμβανομένου του LFI.

«Πρέπει να ψηφίσετε τον υποψήφιο που θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν του RN [αντίπαλο] στον δεύτερο γύρο, όποιος κι αν είναι αυτός», έγραψε στο X ο πρώην υπουργός Μεταφορών και ΕΕ Κλεμάν Μπον, επί μακρόν σύμμαχος του Μακρόν.

Ακόμη και η Βαλερί Χαγιέ, η οποία πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ του Μακρόν στις ευρωεκλογές και επανεξελέγη ως πρόεδρος της φιλελεύθερης ομάδας Renew στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα» για να εμποδιστεί η ακροδεξιά να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ, η Ορόρ Μπερζέ, υπουργός ισότητας των φύλων και πρώην μέλος του κόμματος Républicains (ΕΛΚ), δήλωσε ότι αρνήθηκε κατηγορηματικά να ψηφίσει το LFI. Αυτό ειπώθηκε και από την Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης μέχρι την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, η οποία κατηγόρησε το LFI για τον αντισημιτικό του λόγο.

Πανεπιστήμια εναντίον ακροδεξιάς

Τη Δευτέρα, τα πανεπιστήμια και οι μεγάλες σχολές της Γαλλίας εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους απέναντι στον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πεν στον απόηχο του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, λέγοντας ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση και «η ευκαιρία που προσφέρει σε όλους τους νέους βρίσκονται σε κίνδυνο».

«Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δείχνουν ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το Rassemblement National να έχει μεγάλη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση το βράδυ του δεύτερου γύρου», έγραψαν τα πανεπιστήμια σε κοινή ανακοίνωση.

Η France Universités, η οποία συγκεντρώνει 74 πανεπιστήμια, η Διάσκεψη των Διευθυντών των Γαλλικών Σχολών Διοίκησης (CDEFM), η Διάσκεψη των Διευθυντών των Σχολών Μηχανικών (Cdefi) και η Διάσκεψη των Grandes Ecoles (CGE) πιστεύουν ότι «η απειλή είναι άμεση, πραγματική και πρωτοφανής» και «πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα».

«Επειδή βασίζεται στις αρχές του αποκλεισμού και της απόσυρσης, αλλά και στον φόβο και την απόρριψη των άλλων, η πολιτική της Εθνικής Συσπείρωσης θέτει σε κίνδυνο το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσής μας και την ευκαιρία που προσφέρει σε όλους τους νέους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την καταγωγή ή το κοινωνικό περιβάλλον τους», επιμένουν.

Πηγές: euractiv.gr

naftemporiki.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα