Γαλλία: Τα δυο σενάρια για την “απουσία” του Μακρόν
Που είναι ο Γάλλος Πρόεδρος - Η τελευταία φορά που εθεάθη
Την τελευταία φορά που ο Εμανουέλ Μακρόν εθεάθη δημόσια φορούσε σκούρο σακάκι αεροπόρου, γυαλιά ηλίου Top Gun και μαύρο καπέλο του μπέιζμπολ.
Η ingocnito ροκ σταρ εμφάνισή του στην παραθαλάσσια πόλη Le Touquet, την Κυριακή (30/6) στον α’ γύρο των γαλλικών εκλογών προσέλκυσε μεγάλη προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ειδησεογραφικά κανάλια.
🇫🇷 Insolite : quelques heures avant les résultats du 1er tour, Emmanuel Macron est apparu en tenue (très) décontractée dans les rues du Touquet. (AFP) #legislatives2024 pic.twitter.com/Ryg8XUyGEe
— Mediavenir (@Mediavenir) July 1, 2024
Ωστόσο, έκτοτε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας έχει απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, παρ’ ότι πρόκειται για την πιο κρίσιμη πολιτικά εβδομάδα της χρονιάς, μιας και ο β’ γύρος των βουλευτικών εκλογών είναι την Κυριακή 7 Ιουνίου.
Που εξαφανίστηκε ο Μακρόν;
Εκτός από τις προγραμματισμένες διεθνείς υποχρεώσεις του, ο Μακρόν φαίνεται πως δεν κυκλοφορεί στους δρόμους της Γαλλίας εδώ και μέρες, επισημαίνει το Politico.
Την περασμένη Κυριακή, στον απόηχο των αποτελεσμάτων του α’ γύρου των γαλλικών εκλογών, αντί να εμφανιστεί στην τηλεόραση και να στείλει ένα παρηγορητικό έστω μήνυμα “στους τραυματισμένους στρατιώτες του” μετά και την καταβαράθρωσή του, το Μέγαρο των Ηλυσίων περιορίστηκε απλώς στο να εκδώσει μία σύντομη δήλωση του προέδρου, που καλούσε σε ενότητα.
Όπως όλα δείχνουν η κεντρώα παράταξη του Μακρόν δίνει μια απελπισμένη μάχη χωρίς τον ηγέτη της. Και η πραγματικότητα είναι ότι οι σύμμαχοί του δεν τον θέλουν στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς το πρόσωπο του Μακρόν αφαιρείται ακόμη και από τα έντυπα της προεκλογικής εκστρατείας.
“Του είπαν να σταματήσει [την προεκλογική εκστρατεία].. Και δεν είναι ότι άκουσε το μήνυμά μας, είναι ότι αναγκάστηκε να το ακούσει”, δήλωσε στέλεχος του κόμματος του Μακρόν, “Renaissance”, υπό καθεστώς ανωνυμίας. “[Ο πρόεδρος] υποτίμησε πόσο πολύ το κοινό απωθήθηκε από την προσωπικότητά του“, πρόσθεσε.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά βαριά ονόματα του κόμματος πίεσαν τον Μακρόν να μείνει μακριά από την προεκλογική εκστρατεία, σε αυτό που ένας βασικός σύμμαχός του αποκάλεσε “απαραίτητη απο-Μακρονοποίηση”. Ένας υπουργός παραδέχθηκε μάλιστα στη δημόσια τηλεόραση ότι η εικόνα του Μακρόν έχει “φθαρεί”.
Στο καταφύγιο των Ηλυσίων
Αλλά ως άλλος Ναπολέων που αναγκάστηκε να εξοριστεί, ο Μακρόν επέστρεψε στο αρχηγείο του και προετοιμάζει την επόμενη μάχη του:
Να κυβερνήσει τη Γαλλία μετά από μια ήττα, που αναμένεται να είναι ηχηρή, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης με το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Τις τελευταίες ημέρες, ο Μακρόν ήταν απασχολημένος με την ενίσχυση της επιρροής του, διορίζοντας αξιωματούχους του κόμματός του και πιέζοντας συμμάχους του να πάρουν θέσεις-κλειδιά στις Βρυξέλλες, σε σημείο που η Λεπέν τον κατηγόρησε για “διοικητικό πραξικόπημα”.
Την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε νέους διορισμούς στην Αστυνομία και τις Δυνάμεις Ασφαλείας μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Δεκάδες κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι διορίστηκαν επίσης στον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία.
Εγκλωβισμένος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρόεδρος παίζει επίσης με τα σενάρια της επόμενης ημέρας, τα οποία περιλαμβάνουν μια σαρωτική νίκη της ακροδεξιάς, ένα κοινοβούλιο με τον Εθνικό Συναγερμό ως τη μεγαλύτερη ομάδα του και έναν συνασπισμό χωρίς την ακροδεξιά, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους.
“Ίσως είναι μια ευκαιρία να επανεφεύρουμε τον τρόπο που κυβερνάμε“, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ, προσθέτοντας ότι «μια πλουραλιστική Εθνοσυνέλευση» θα μπορούσε να προκύψει από τις εκλογές, με “διάφορες πολιτικές ομάδες από τη δεξιά, την αριστερά και το κέντρο που θα μπορούσαν να συνεργαστούν”.
Αλλά μια τέτοια συμμαχία εξαρτάται από τα αποτελέσματα της Κυριακής και θα ήταν δυνατή μόνο εάν ο Μακρόν συμφωνούσε να συνεργαστεί με την άκρα αριστερά ή εάν οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές συμφωνούσαν να έρθουν σε ρήξη με τον εταίρο του συνασπισμού τους, την Ανυπότακτη Γαλλία. Και οι δύο προοπτικές φαίνονται πολύ μακρινές, σημειώνει το Politico.
Για πόσο καιρό όμως θα μείνει ο Μακρόν μακριά από τις κάμερες;
Όχι για πολύ ακόμα, όπως φαίνεται.
Το βράδυ της Κυριακής, μόλις γίνει γνωστό το μέγεθος της νίκης του Εθνικού Συναγερμού, ο πρόεδρος θα πρέπει να επιλέξει νέο πρωθυπουργό, κάτι που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες αν δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
«Θα πρωτοστατήσει και πάλι ως εγγυητής των θεσμών της Γαλλίας», δήλωσε κομματικός αξιωματούχος.
Εάν η ακροδεξιά κερδίσει μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ο Μακρόν θα πιεστεί να διορίσει ως πρωθυπουργό τον ηγέτη του Εθνικού Συναγερμού Τζορντάν Μπαρντελά. Εάν όχι, θα μπορούσε ξεκινήσει έναν κύκλο συνομιλιών για συνασπισμό με τους σημερινούς του αντιπάλους εξ αριστερών και εκ δεξιών.
Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να διαφανεί πώς θα διορθωθούν οι σχέσεις με τους φιλελεύθερους συμμάχους του Μακρόν και πώς θα βελτιωθεί η εικόνα του στο ευρύ κοινό, καθώς, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητά του έχει πέσει… στα τάρταρα.