Γαλλία: Το «Λαϊκό Μέτωπο» της Αριστεράς εναντίον Λεπέν – Τρίζει το ευρώ

Σε αχαρτογράφητα νερά η Γαλλία

Parallaxi
γαλλία-το-λαϊκό-μέτωπο-της-αριστερά-1175493
Parallaxi

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αιφνιδίασε την Κυριακή τη Γαλλία προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου, με δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου, αφού ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (NR) της Λεπέν συγκέντρωσε υπερδιπλάσιο αριθμό ψήφων από την κεντρώα συμμαχία του στις ευρωεκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Μετά από τέσσερις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες της αριστεράς, συμπεριλαμβανομένων του σκληρού αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών και των Πρασίνων, δήλωσαν αργά την Πέμπτη ότι συμφώνησαν σε μια εκλογική συμμαχία που ονομάζεται Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Μετά από τέσσερις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες της αριστεράς, συμπεριλαμβανομένων του σκληρού αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών και των Πρασίνων, δήλωσαν αργά την Πέμπτη ότι συμφώνησαν σε μια εκλογική συμμαχία που ονομάζεται Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Την Παρασκευή, παρουσίασαν ένα κοινό μανιφέστο, στα κύρια μέτρα του οποίου περιλαμβάνεται η απόρριψη των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων του Μακρόν για τη μετανάστευση και το συνταξιοδοτικό, εάν κερδίσουν τις κάλπες.

«Θα είναι είτε η ακροδεξιά, είτε εμείς», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Marine Tondelier.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεσμεύτηκε να «υπερασπιστεί αταλάντευτα την κυριαρχία και την ελευθερία του ουκρανικού λαού» και να παρέχει στο Κίεβο παραδόσεις όπλων.

Ο συνασπισμός πρότεινε επίσης την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων για τη διασφάλιση των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ουκρανία.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο κορυφαίος αριστερός Γάλλος πολιτικός Raphael Glucksmann έριξε το βάρος του πίσω από τον συνασπισμό – παρά τις εναπομείνασες διαφορές μεταξύ των κομμάτων του – λέγοντας ότι ήταν ο «μόνος τρόπος» για να αποτραπεί μια νίκη της ακροδεξιάς.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Γαλλία στην οικογένεια Λεπέν», δήλωσε ο 44χρονος Glucksman, ο οποίος ηγήθηκε της υποστηριζόμενης από τους Σοσιαλιστές λίστας στις ευρωεκλογές, στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter.

Το όνομα της συμμαχίας είναι μια νύξη στο Λαϊκό Μέτωπο, μια πολιτική συμμαχία που ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1936 για την καταπολέμηση του φασισμού.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Λεπέν θα αυξήσει μαζικά την κοινοβουλευτική του παρουσία από τις 88 έδρες που έχει σήμερα σε σύνολο 577 εδρών.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός ήταν προηγουμένως γνωστός ως Εθνικό Μέτωπο, το οποίο συνιδρύθηκε από τον πρώην μέλος της Waffen-SS Πιερ Μπουσκέ το 1972.

Η Λεπέν ανέλαβε την ηγετική φυσιογνωμία του Εθνικού Μετώπου από τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, μετονομάζοντάς το και θέτοντας τρεις φορές υποψηφιότητα για την προεδρία του.

«Κόμπος στο στομάχι μου»

Ο Glucksmann κατηγόρησε τον Μακρόν ότι βυθίζει τη Γαλλία «στο χάος».

«Από την Κυριακή το βράδυ, έχω έναν κόμπο στο στομάχι μου», είπε.

Παραμένει ασαφές ποιος θα ηγηθεί του Νέου Λαϊκού Μετώπου και θα γίνει πρωθυπουργός σε περίπτωση νίκης.

Ο Glucksmann απέκλεισε τον τραχύ ηγέτη του LFI Ζαν Λυκ Μελανσόν, λέγοντας: «Χρειαζόμαστε κάποιον που μπορεί να επιτύχει συναίνεση».

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος, τάχθηκε επίσης υπέρ της νέας ένωσης, λέγοντας ότι οι αριστερές δυνάμεις «ξεπέρασαν τις διαφορές μας».

Πηγαίνοντας στην προεκλογική εκστρατεία στο Pas-de-Calais στη βόρεια Γαλλία, η Λεπέν υποστήριξε ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές και να σχηματίσει μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

«Πρέπει να βγάλουμε τη Γαλλία από το τέλμα», δήλωσε η 55χρονη, η οποία αναμένεται να είναι υποψήφια για τέταρτη φορά στις προεδρικές εκλογές του 2027.

«Θα συγκεντρώσουμε όλους τους Γάλλους που έχουν επίγνωση της καταστροφικής κατάστασης στη χώρα μας», είπε.

«Αυτό είναι θαρραλέο»

Αντίθετα, άλλα δεξιά κόμματα ήταν βυθισμένα σε εσωτερικές διαμάχες.

Ο Έρικ Σιοτί, ηγέτης των κυρίαρχων συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, έσπασε ένα ιστορικό ταμπού αυτή την εβδομάδα, ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του θα σχηματίσει εκλογική συμμαχία με το ακροδεξιό NR.

Η υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος τον διέγραψε αμέσως.

Ο Έρικ Σιοτί επιμένει ότι παραμένει πρόεδρος του κόμματος και αμφισβητεί την εκδίωξή του στο δικαστήριο.

Το πολιτικό γραφείο των Ρεπουμπλικάνων πραγματοποίησε νέα συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή και επιβεβαίωσε την αποπομπή του Τσιότι, δήλωσαν πηγές του κόμματος στο AFP.

Ο 28χρονος πρόεδρος του NR, Τζόρνταν Μπαρντέλα, δήλωσε ότι το ακροδεξιό κόμμα και οι Ρεπουμπλικάνοι θα κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους σε 70 από τις 577 κοινοβουλευτικές περιφέρειες της Γαλλίας, χαιρετίζοντας αυτό που χαρακτήρισε «ιστορική συμφωνία».

Είπε ότι ήθελε να αποκτήσει την «ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία».

Ο Μακρόν παρέμεινε προκλητικός, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας σε σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία την Πέμπτη, είπε ότι οι ομόλογοί του της G7 επαίνεσαν την κίνησή του.

«Όλοι είπαν: «Αυτό είναι θαρραλέο»», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

Ανέφερε ότι ελπίζει να κερδίσει πόντους με τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου, λέγοντας ότι ο γαλλικός λαός θα ήθελε ηγέτες «που έχουν προετοιμαστεί για αυτούς τους Αγώνες».

Οι επενδυτές δεν βλέπουν με καλό μάτι την ακροδεξιά στροφή

Την ίδια ώρα που η Γαλλία κινείται σε αχαρτογράφητα νερά το γαλλικό χρηματιστήριο βρίσκεται στο κόκκινο με τους επενδυτές να φοβούνται την πιθανή νίκη των ακροδεξιών στις εκλογές.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια νίκη του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το οποίο προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, θα οδηγήσει σε πιο χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές.

«Το Γαλλικό spread έχει πιάσει υψηλό 17 ετών και η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε οικονομική κρίση για τη Χώρα», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Παράλληλα, το ασφάλιστρο κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση γαλλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2017 σήμερα Παρασκευή, καθώς η εξουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποδυναμώθηκε μετά την ένωση των αριστερών κομμάτων εναντίον του.

Επίσης, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι «βυθίστηκε» 2,66% στις 7.503 μονάδες, ο ιταλικός δείκτης ΜΙΒ κατέγραψε απώλειες 2,8% στις 32.668 μονάδες, o FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,21% στις 8.146 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,44% στις 18.002 μονάδες και ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,97% στις 511 μονάδες.

Όπως και στο μακροοικονομικό μέτωπο υπάρχουν επιπτώσεις. Ο γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε από 2,2% τον Απρίλιο σε 2,3% τον Μάιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η γαλλική εθνική στατιστική υπηρεσία (INSEE) στην τελική της έκθεση. Το ποσοστό ήταν επίσης υψηλότερο από το 2,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 5,7%, από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια ώρα, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,3%, ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (1,2%).

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρεί 0,2% στα 82,57 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει πτώση 0,3% στα 78,36 δολάρια. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού κινείται υψηλότερα 1,1% στα 2.342 δολ./oz.

Τέλος, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0693 δολ.

Πηγή: iEidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα