Γαλλία: Το Μεγάλο Τζαμί του Παρισιού καλεί σε καταψήφιση της ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές
Ψήφο με γνώμονα το "πνεύμα εσωστρέφειας" στις Ευρωεκλογές
Ο επικεφαλής του Μεγάλου Τζαμιού του Παρισιού, ο Σεμς-εντίν Αφίζ, κάλεσε σήμερα τους μουσουλμάνους της Γαλλίας ενόψει των ευρωεκλογών να καταψηφίσουν την άκρα δεξιά αλλά και “το πνεύμα εσωστρέφειας”.
“Ως Γάλλοι και μουσουλμάνοι, είναι καθήκον μας να μετέχουμε ενεργά στις εκλογές” τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές για την “ενίσχυση της δημοκρατίας μας” και την “προώθηση των αξιών της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης”, τονίζει στο εβδομαδιαίο μήνυμά του ο επικεφαλής ενός από τους θεσμούς που αντιπροσωπεύουν τους μουσουλμάνους στη Γαλλία.
Λιγότερο από τρείς εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο Σεμς-εντίν Αφίζ υπογραμμίζει πως “με την ψήφο μας μπορούμε να υποστηρίξουμε πολιτικούς και υποψηφίους που υπερασπίζουν το κοινό καλό και πολεμούν την αδικία και τη διαφθορά, σύμφωνα με τις μουσουλμανικές αρχές”.
Ο Αφίζ δηλώνει τις “σοβαρές ανησυχίες του απέναντι στην άνοδο της άκρας δεξιάς, της οποίας πιθανή νίκη θα μπορούσε να έχει “ιδιαίτερα σοβαρές” συνέπειες για τους μουσουλμάνους, “από την αύξηση των ισλαμοφοβικών ενεργειών και τις διακρίσεις μέχρι την ενίσχυση των περιοριστικών νόμων που έχουν στόχο τις θρησκευτικές και πολιτισμικές πρακτικές”.
Ωστόσο, αποδοκιμάζει επίσης “ορισμένα κινήματα που διακηρύσσουν ότι συνδέονται με το Ισλάμ” και τα οποία “σε πνεύμα εσωστρέφειας και στενό κοινοτισμό, ισχυρίζονται ότι ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να εκλέξει έναν μη-μουσουλμάνο”.
“Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο αναληθές”, προσθέτει ο Σεμς-εντίν Αφίζ επικρίνοντας τους “ψευτοκήρυκες” που “εκμεταλλεύονται την ευαλωτότητα των νέων για να διαδίδουν ιδέες που διχάζουν ισχυριζόμενοι ότι η συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα θα ήταν ασύμβατη με τη μουσουλμανική πίστη”.
Για τον Αφίζ, η συμμετοχή των μουσουλμάνων στην εκλογική διαδικασία είναι “μια απάντηση του πολίτη στην ανεκτικότητα και τον στιγματισμό”
Στις αρχές Μαΐου ήδη, είχε καλέσει τους μουσουλμάνους να μετάσχουν στα κοινά σε μακρά ομιλία του με τίτλο “Τη Γαλλία, την αγαπώ και δεν εγκαταλείπω”, παραπέμποντας σε ένα βιβλίο με τίτλο “Τη Γαλλία την αγαπάς αλλά της εγκαταλείπεις” στο οποίο Γάλλοι μουσουλμάνοι αφηγούνται τις διακρίσεις που τους ώθησαν στην εξορία.
Η Γαλλία αριθμεί μεταξύ πέντε και έξι εκατομμύρια μουσουλμάνους θρησκευόμενους και μη, σύμφωνα με αρκετές σχετικές μελέτες – στοιχεία που κάνουν το Ισλάμ τη δεύτερη θρησκεία της χώρας και τη γαλλική μουσουλμανική κοινότητα την πρώτη στην Ευρώπη.