Γάζα: Αεροπορικός βομβαρδισμός παραλύει ένα από τα λιγοστά νοσοκομεία που λειτουργούσαν
Παιδί υπέκυψε «εξαιτίας της διακοπής της περίθαλψης» στο νοσοκομείο Αλ Αχλί
Ένα από τα ελάχιστα νοσοκομεία που απέμεναν σε λειτουργία στη Λωρίδα της Γάζας έγινε στόχος ισραηλινού αεροπορικού βομβαρδισμού χθες Κυριακή, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να χάσει τη ζωή του παιδί ελλείψει περίθαλψης, ενώ ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως στοχοποίησε «κέντρο διοίκησης» της Χαμάς και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διέψευσε την κατηγορία.
Παιδί υπέκυψε «εξαιτίας της διακοπής της περίθαλψης» στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, γνωστό επίσης ως νοσοκομείο των Βαπτιστών, στην πόλη της Γάζας, ανέφερε χθες βράδυ μέσω X ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. Πρόκειται για το πρώτο θύμα που αναφέρθηκε μετά την επιδρομή, που έγινε την επομένη της ανακοίνωσης του Ισραήλ πως επεκτείνει την επίθεσή του «στο μεγαλύτερο μέρος» του παλαιστινιακού θυλάκου υπό πολιορκία, ο οποίος έχει υποστεί πελώρια καταστροφή.
Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, πολλά νοσοκομεία, στα οποία είχαν βρει καταφύγιο πλήθη εσωτερικά εκτοπισμένων, υπέστησαν ζημιές ή τέθηκαν εντελώς εκτός λειτουργίας εξαιτίας ισραηλινών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας, τα αεροπορικά πλήγματα έγιναν «μερικά λεπτά» έπειτα από διαταγή του ισραηλινού στρατού να γίνει εσπευσμένη απομάκρυνση των πάντων, ασθενών, υγειονομικού προσωπικού και αμάχων.
«Το τμήμα επειγόντων περιστατικών, το εργαστήριο, τα μηχανήματα ακτινογραφιών και το φαρμακείο καταστράφηκαν», διευκρίνισε ο Δρ. Τέντρος, σύμφωνα με τον οποίο το νοσοκομείο, 40 ασθενείς του οποίου σε κρίσιμη κατάσταση δεν κατορθώθηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα, «δεν είναι σε θέση να υποδεχθεί νέους ασθενείς» άμεσα.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως εκδόθηκε διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης. Διαβεβαίωσε πως «δεν υπήρχε ιατρική δραστηριότητα» στο ακίνητο που έγινε στόχος, και ότι «το πλήγμα δεν προκάλεσε κανένα θύμα στις τάξεις των αμάχων».
«Βγήκαμε τρέχοντας», ανέφερε η Νάιλα Ιμάντ, κάνοντας λόγο για «τεράστια έκρηξη». «Τα παιδιά μου κι εγώ είμαστε στον δρόμο. Έχουμε εκτοπιστεί πάνω από είκοσι φορές, δεν ξέρουμε πλέον πού να πάμε», είπε η σαραντάρα στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σε πλάνα της τηλεοπτικής υπηρεσίας του AFP, διακρίνονται πελώρια κομμάτια μπετόν και άμορφες μάζες μετάλλων σπαρμένα στο έδαφος στον χώρο του νοσοκομείου. Η έκρηξη άφησε πίσω γιγάντια τρύπα στο κτίριο, οι σιδερένιες πόρτες του οποίου ήταν διαλυμένες.
«Ήταν κόλαση», αφηγήθηκε ο Χάλεντ Νταλούλ, που απομακρύνθηκε εσπευσμένα μαζί με θείο του. «Δεν έχουμε πλέον να πάμε πουθενά, ούτε για θεραπεία ούτε για να κοιμηθούμε. Μας επιβλήθηκε συλλογική θανατική ποινή».
Το κτίριο «χρησιμοποιείτο από τους τρομοκράτες της Χαμάς (…) για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αμάχων και στρατιωτικών», ανέφεραν από την πλευρά τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, που κατηγορούν συχνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία —τα οποία οφείλουν να προστατεύονται, δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου— ως κέντρα διοίκησης. Η Χαμάς το διαψεύδει κατηγορηματικά.
Η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, διέψευσε και τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. «Πού ακριβώς βρίσκονται οι υποτιθέμενες εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου;» διερωτήθηκε σε ανακοίνωσή της.
Ο Δρ. Τέντρος απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον υπηρεσιών υγείας στη Γάζα.
Το Λονδίνο από την πλευρά του κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει αυτές τις «αξιοθρήνητες επιθέσεις» εναντίον νοσοκομείων. Η Ιορδανία καταδίκασε την «κατάφωρη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το εμιράτο του Κατάρ καταδίκασε το «ειδεχθές έγκλημα».
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος εξάλλου ανακοίνωσε πως αγνοείται η τύχη μέλους του νοσηλευτικού προσωπικού αφού, έπειτα από φονικά πυρά εναντίον πληρωμάτων ασθενοφόρων την 23η Μαρτίου, τέθηκε υπό κράτηση του ισραηλινού στρατού.
Σε εκείνο το επεισόδιο σκοτώθηκαν 15 μέλη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν πως διενεργούν έρευνα για το συμβάν, που πυροδότησε διεθνή κατακραυγή.
Σε αντίποινα για την έφοδο της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και εξαπέλυσε μαζικής κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στον μικρό θύλακο κάπου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι Γαζαίοι έκτοτε ζουν σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται ανθρωπιστική καταστροφή από τον ΟΗΕ.
Έπειτα από δυο μήνες ανακωχής, το Ισραήλ ξανάρχισε τη 18η Μαρτίου μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ακολουθούμενους από χερσαίες επιχειρήσεις.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του υποστηρίζουν —αντίθετα με τις οικογένειες και φίλους των ομήρων— ότι η αυξημένη στρατιωτική πίεση είναι ο μόνος τρόπος να αναγκαστεί η Χαμάς να επιστρέψει στις ισραηλινές αρχές τους ομήρους, ζωντανούς ή νεκρούς, που συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα.
Στην έφοδο της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 έχασαν τη ζωή τους 1.218 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημους αριθμούς. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί κατά τη διάρκειά της, 58 συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, πλην όμως 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, από την 18η Μαρτίου ως χθες Κυριακή σκοτώθηκαν 1.574 Παλαιστίνιοι, αυξάνοντας σε 50.944 τον απολογισμό των νεκρών αφότου άρχισαν πριν από το 18 μήνες οι ισραηλινές επιχειρήσεις αντιποίνων.
Στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), επτά Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους έξι αδέλφια, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον οχήματος, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, τον Μαχμούντ Αμπού Αμσά, τα αδέλφια είχαν πάει να βοηθήσουν κατοίκους και μικρό κορίτσι που είχαν τραυματιστεί. Δεν έφεραν «ούτε όπλα, ούτε πυραύλους, σύμφωνα με τον ιμάμη Αμπού Ίσα.
Χθες το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως αναχαίτισε βλήματος που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, κατόπιν ανακοίνωσε πως «πιθανόν» αναχαιτίστηκε «επιτυχώς» πύραυλος από την Υεμένη.
Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν προχωρήσει σε δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ και εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν που λένε ότι σχετίζονται με το εβραϊκό κράτος. Από τη 15η Μαρτίου, οι ΗΠΑ διεξάγουν νέα εκστρατεία βομβαρδισμών για να σταματήσουν τις ενέργειές τους όπως λένε, κι έχουν αναπτύξει πλέον δυο αεροπλανοφόρα με τις δυνάμεις κρούσης τους στην περιοχή.
Χθες οι Χούθι έκαναν λόγο περί πέντε θανάτων αμάχων και αλλων 13 τραυματισμών σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς που απέδωσαν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ιδίως εναντίον εργοστασίου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ