Γάζα: Αυτοί είναι οι 13 πρώτοι ισραηλινοί όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι

Οι πρώτες εικόνες των ομήρων που απελευθέρωσε η Χαμάς μετά τη συμφωνία με το Ισραήλ - ΒΙΝΤΕΟ

Parallaxi
γάζα-αυτοί-είναι-οι-13-πρώτοι-ισραηλινο-1085813
Parallaxi

Συνολικά 24 όμηροι – 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος – απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς και παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε φυλακές του, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

«Μεταξύ των απελευθερωθέντων ομήρων είναι 13 ισραηλινοί πολίτες – ορισμένοι εκ των οποίων έχουν διπλή υπηκοότητα – 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι, συμπληρώνοντας ότι απελευθερώθηκαν επίσης «39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές».

Αυτοί είναι οι 13 πρώτοι ισραηλινοί όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι

Η πρώτη ομάδα 13 Ισραηλινών ομήρων πέρασε μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο, υπό την επίβλεψη του Ερυθρού Σταυρού, και λίγο αργότερα παραδόθηκε στα χέρια της ισραηλινής Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (Shin Bet), σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν στο BBC ότι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι παρέλαβαν τους Ισραηλινούς ομήρους από τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο στο πέρασμα της Ράφα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα τους μεταφέρουν τώρα στο αεροδρόμιο του Αρίς και στη συνέχεια θα πετάξουν σε ισραηλινή στρατιωτική αεροπορική βάση.

Το γεγονός έρχεται στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μετά από 49 ημέρες κατά τις οποίες κρατούνταν από την τρομοκρατική οργάνωση στη Γάζα.

Δείτε τη φωτογραφία με τους 13 ομήρους που απελευθερώθηκαν

Απελευθερώθηκαν 39 Παλαιστίνιοι

Συνολικά 39 Παλαιστίνιοι – γυναίκες και παιδιά – αποφυλακίστηκαν από ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς μετά από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ με ανάρτηση στο Χ.

Οι πρώτες εικόνες από τους Ισραηλινούς ομήρους

Η απελευθέρωση των 13 ομήρων είναι το πρώτο από τα τέσσερα αναμενόμενα στάδια. Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ, όλοι τους παιδιά, μητέρες και γυναίκες.

Οι όμηροι θα απελευθερωθούν συνολικά είναι μόνο μια μικρή ομάδα από τους περίπου 240 που κρατούνται από τρομοκράτες της Γάζας.

Δείτε live εικόνα από την διαδικασία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι ομάδες του ξεκίνησαν μια πολυήμερη επιχείρηση με στόχο να διευκολύνουν την απελευθέρωση και μεταφορά των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και των Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Ο βαθύς πόνος τον οποίο νιώθουν οι συγγενείς που είχαν χωριστεί από τους αγαπημένους τους είναι απερίγραπτος. Αισθανόμαστε ανακούφιση που ορισμένοι εξ αυτών θα ξανασμίξουν έπειτα από μακρά αγωνία», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Ανάμεσα στους ομήρους που απελευθερώθηκαν η γυναίκα που είχε κηρυχθεί «νεκρή» από την Ισλαμική Τζιχάντ

Η Χάνα Κατζίρ, η οποία είχε «πεθάνει» την περασμένη Τετάρτη σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει την περασμένη τετάρτη η Ισλαμική Τζιχάντ είναι τελικά μεταξύ των 13 Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν, όπως επιβεβαιώνει η οικογένειά της, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Την είδηση επιβεβαίωσε και η οικογένειά της.

Η 76χρονη Κατζίρ, είναι μητέρα τριών παιδιών και γιαγιά έξι εγγονιών και είχε απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς εισέβαλε ξαφνικά στο ισραήλ.

Η όμηρος που συμμετείχε σε προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς απελευθερώθηκε με την κόρη της

Μία μητέρα και κόρη της – η Danielle Aloni και η 5χρονη Emilia – είναι μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς.

Η Emilia Aloni, 5 ετών απήχθη από το κιμπούτς Nir Oz μαζί με τη μητέρα της, Danielle, η οποία είχε εμφανιστεί σε προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς.

Η αδελφή και ο κουνιάδος της και οι δίδυμες 3χρονες κόρες τους συνελήφθησαν επίσης στη Γάζα ως όμηροι.

Η Danielle Aloni συμμετείχε σε προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς όπου η ίδια και δύο ακόμα όμηροι κατηγορούσαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση

Σε ανακοίνωση των IDF επιβεβαιώνεται ότι οι 13 όμηροι βρίσκονται σε ισραηλινό έδαφος και συνοδεύονται από ειδικές δυνάμεις και τη Shin Bet, αφού πρώτα έχουν υποβληθεί σε μια πρώτη αξιολόγηση.

«Οι δυνάμεις μας συνοδεύουν τους απελευθερωμένους ομήρους μέχρι να φτάσουν στις οικογένειές τους στα νοσοκομεία», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι διοικητές των IDF και οι στρατιώτες τους χαιρετούν και αγκαλιάζουν τους ομήρους κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα», συνεχίζει.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλα τα όργανα για την επιστροφή όλων των ομήρων», προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι IDF ζητούν επίσης από το κοινό «να δείξει υπομονή και ευαισθησία και να σεβαστεί την ιδιωτική ζωή των απελευθερωμένων ομήρων και των οικογενειών τους».

Νετανιάχου: Δεσμευόμαστε για την επιστροφή όλων των ομήρων μας

Στο Ισραήλ βρίσκονται από το απόγευμα της Παρασκευής (24.11.2023) οι πρώτοι όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δεσμεύεται για την επιστροφή όλων.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την απελευθέρωση 13 ομήρων που κρατούσε η Χαμάς τόνισε. «Ολοκληρώσαμε τώρα την επιστροφή του πρώτου από τους ομήρους μας. Τα παιδιά, οι μητέρες τους και άλλες γυναίκες».

Στην συνέχεια πρόσθεσε… «Κάθε ένα από αυτούς είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Η επιστροφή των ομήρων είναι ένας από τους στόχους του πολέμου. Είμαστε αφοσιωμένοι στην επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου. Είμαστε αφοσιωμένοι στην επιστροφή όλων των ομήρων μας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα