Γάζα: Δραματική έκκληση από τον ΟΗΕ – “Μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών η περιοχή”

Σφοδρές μάχες μεταξύ των IDF και της Χεζμπολάχ - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
γάζα-δραματική-έκκληση-από-τον-οηε-1071197
Parallaxi

Έκκληση σε δραματικούς τόνους για επείγουσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιώντας ότι «μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών».

«Εκατοντάδες κορίτσια και αγόρια σκοτώνονται και τραυματίζονται καθημερινά», είπε χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η εξελισσόμενη καταστροφή καθιστά την ανάγκη για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός όλο και πιο επείγουσα κάθε ώρα που περνάει», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες ανέφερε ότι οι εναέριοι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, «πλήττουν αμάχους, νοσοκομεία, καταυλισμούς προσφύγων, τζαμιά, [μια] εκκλησία και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων».

«Ταυτόχρονα, η Χαμάς και άλλοι μαχητές χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως εναντίον του Ισραήλ», συνέχισε.

«Περισσότεροι δημοσιογράφοι φέρονται να έχουν σκοτωθεί σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων από ό,τι σε οποιαδήποτε σύγκρουση εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Περισσότεροι εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών σε υπηρεσίες βοήθειας έχουν σκοτωθεί από ό,τι σε οποιαδήποτε συγκρίσιμη περίοδο στην ιστορία του οργανισμού μας», τόνισε.

«Θρηνώ τους 89 συναδέλφους μας του Γραφείο Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) που σκοτώθηκαν στη Γάζα, πολλοί από αυτούς μαζί με μέλη της οικογένειάς τους», υπογράμμισε.

«Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κρίση της ανθρωπότητας»

«Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κάτι περισσότερο από μια ανθρωπιστική κρίση, είναι μια κρίση της ανθρωπότητας», δήλωσε ακόμα ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

«Κανείς δεν είναι ασφαλής» τόνισε προσθέτοντας ότι καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και ζήτησε την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

«Χωρίς καύσιμα, τα νεογέννητα μωρά στις θερμοκοιτίδες και οι ασθενείς θα πεθάνουν»

«Η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι υψίστης σημασίας. Ανησυχώ βαθύτατα για τις σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που παρακολουθούμε. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι υπεράνω του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε χωρίς πάντως να κατονομάζει το Ισραήλ.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι η βοήθεια που έχει περάσει από την Αίγυπτο στη Γάζα, απέχει πολύ από το να καλύψει τις ανάγκες των Παλαιστινίων που είναι εγκλωβισμένοι.

Ζήτησε επίσης να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στον βομβαρδισμένο παλαιστινιακό θύλακα: «Χωρίς καύσιμα, τα νεογέννητα μωρά στις θερμοκοιτίδες και οι ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη θα πεθάνουν».

Ισραήλ: Έξαλλος με τον Γκουτέρες ο υπουργός Εξωτερικών – «Ντροπή σου»

Νέα οργή σε αξιωματούχους του Ισραήλ προκάλεσαν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μιλώντας σε δραματικό τόνο σε δημοσιογράφους έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς η «Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών».

«Η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι υψίστης σημασίας. Ανησυχώ βαθύτατα για τις σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που παρακολουθούμε. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι υπεράνω του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε ακόμα ο γ.γ. του ΟΗΕ χωρίς πάντως να κατονομάζει το Ισραήλ.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν την οργή του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Έλι Κοέν, ο οποίος με ανάρτησή του στο Χ, έκανε λόγο για «ντροπή».

«Ντροπή σου Αντόνιο Γκουτέρες», έγραψε στην ανάρτησή του, κάνοντας tag τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

Κατά τη γνώμη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ το πρόβλημα είναι η Χαμάς και όχι οι ενέργειες του Ισραήλ για την εξάλειψη της παλαιστινιακής οργάνωσης που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμαχοι πολίτες μεταξύ των οποίων είναι και γυναίκες και παιδιά.

Μάλιστα αναφέρθηκε στους ανήλικους που κρατούνται ως όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Ντροπή σου Αντόνιο Γκουτέρες», έγραψε στην ανάρτησή του, κάνοντας tag τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. «Περισσότεροι από 30 ανήλικοι – ανάμεσά τους ένα μωρό εννέα μηνών καθώς και νήπια και παιδιά που είδαν τους γονείς τους να δολοφονούνται εν ψυχρώ – κρατούνται παρά τη θέλησή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς είναι το πρόβλημα στη Γάζα, όχι οι ενέργειες του Ισραήλ για την εξάλειψη αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Η Ιορδανία «πυροβολεί» το Ισραήλ και «αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα»

Συντηρείται το κλίμα έντασης στη Μέση Ανατολή με την Ιορδανία να «αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» όσον αφορά την αντίδρασή της στην «αποτυχία» του Ισραήλ να διακρίνει μεταξύ των στρατιωτικών και των πολιτικών στόχων στους εντεινόμενους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπισέρ αλ Χασάουνα, δεν διευκρίνισε τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει ως απάντηση, λίγες ημέρες αφότου ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου. Θυμίζουμε πως η Ιορδανία ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ, που έφυγε από το Αμάν λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν θα επιτραπεί να επιστρέψει στη χώρα και να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του, κηρύσσοντάς τον ουσιαστικά persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο).

«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι όσον αφορά την αντίδρασή μας στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και τις συνέπειές της», είπε ο Χασάουνα.

«Kόκκινη γραμμή»

Η πολιορκία του πυκνοκατοικημένου θύλακα δεν αποτελεί αυτοάμυνα, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, είπε ο Χασάουνα. «Η βάναυση ισραηλινή επίθεση δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των πολιτικών και των στρατιωτικών στόχων και επεκτείνεται σε ασφαλείς περιοχές και σε ασθενοφόρα», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σάφαντι είπε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκδίωξης των Παλαιστίνιων στην Ιορδανία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου ενώ ο στρατός έχει ήδη ενισχύσει τις θέσεις του κατά μήκος των συνόρων, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στο Αμάν ζητούν ακύρωση της ειρηνευτικής συνθήκης με το Ισραήλ

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους έχουν πραγματοποιηθεί στο Αμάν με αίτημα την ακύρωση της ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ της Ιορδανίας και του Ισραήλ και το κλείσιμο της ισραηλινής πρεσβείας.

Η Ιορδανία, η οποία μοιράζεται τα σύνορά της με το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967 παλαιστινιακό έδαφος, υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1994.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Κάιρο στις 21 Οκτωβρίου, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας ζήτησε την «άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Ο κόσμος είναι σιωπηλός», δήλωσε οργισμένος. «Ο αραβικός κόσμος το αντιλαμβάνεται σαφέστατα: οι ζωές των Παλαιστινίων αξίζουν λιγότερο από τις ζωές των Ισραηλινών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν όρια: σταματούν στα σύνορα, στις φυλές και στις θρησκείες».

Λίβανος: 30 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς το βόρειο Ισραήλ – Απάντηση με χτυπήματα σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Δευτέρας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο καθώς εκτοξευτήκαν περίπου 30 ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ηχήσουν σειρήνες σε αρκετές πόλεις στο βόρειο Ισραήλ. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ανέφεραν ότι περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο περίπου στις 17:00 το απόγευμα μέσα σε διάστημα μίας ώρας.

Οι IDF ακόμα σημείωσαν ότι απάντησαν με πυρά του πυροβολικού εναντίον των θέσεων από τις οποίες προήλθαν οι ρουκέτες.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στον Λίβανο, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν μέσω της πλατφόρμας Telegram ότι εκτόξευσαν 16 πυραύλους προς τη Ναχιρίγια και τη νότια Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Οι περισσότερες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα του Ισραήλ, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Από την πλευρά τους οι IDF σε νεότερη ενημέρωσή τους ανέφεραν ότι πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, σε απάντηση του χτυπήματος με τις περίπου 30 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν νωρίτερα στο βόρειο Ισραήλ.

Οι IDF λένε ότι θα δώσουν σύντομα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιδρομές.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τους Israel Times σειρήνες ηχούν σειρήνες στη βόρεια κοινότητα Στούλα στην Άνω Γαλιλαία.

Το μέτωπο στον Λίβανο παραμένει ενεργό χωρίς να κλιμακώνεται η σύγκρουση, ωστόσο οι συγκρούσεις είναι συνεχείς και καθημερινές. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εκτόξευσε την Κυριακή ρουκέτες Κατιούσα κατά της πόλης Κιριάτ Σμόνα του βορείου Ισραήλ, σε αντίποινα για το ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο από το οποίο σκοτώθηκε μια γυναίκα και τρία παιδιά.

Σε ανακοίνωση, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επίθεσή της πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στο «στυγερό και άγριο έγκλημα» του Ισραήλ.

Νετανιάχου σε ξένους διπλωμάτες: Προσφέρουμε στον λαό της Γάζας ένα μέλλον υπόσχεσης και ελπίδας

Τον ρόλο του ειρηνοποιού και του προστάτη της Ευρώπης απέναντι στην τρομοκρατική απειλή υιοθέτησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλοντας να δικαιολογήσει τον ανελέητο βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 Παλαιστίνιους.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας σε δεκάδες ξένους πρέσβεις στην Ιερουσαλήμ, επανήλθε σε επιχειρήματα που έχει χρησιμοποιήσει και άλλες φορές τις τελευταίες εβδομάδες, αποκαλώντας τον πόλεμο απέναντι στη Χαμάς μία «ευρύτερη μάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας».

«Δεν είναι μια τοπική μάχη. Η νίκη μας είναι και δική σας νίκη», είπε χαρακτηριστικά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αν η Μέση Ανατολή πέσει στον άξονα της τρομοκρατίας, η Ευρώπη θα είναι η επόμενη»

Επιπλέον, προειδοποίησε πως: «Αν η Μέση Ανατολή πέσει στον άξονα της τρομοκρατίας, η Ευρώπη θα είναι η επόμενη και κανείς δεν θα είναι ασφαλής».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, αναφέρθηκε στον στόχο της εξάλειψης της Χαμάς και όπως είπε μόλις επιτευχθεί, η χώρα του θα προσφέρει στον λαό της Γάζας «ένα πραγματικό μέλλον, ένα μέλλον υπόσχεσης και ελπίδας».

Βέβαια, ο Νετανιάχου δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα προσφερθεί αυτό το μέλλον.

Ακόμα, κατηγόρησε το Ιράν ότι καθοδηγεί τον τρομοκρατικό άξονα. «Η βαρβαρότητα καθοδηγείται από έναν ευρύτερο άξονα τρομοκρατίας. Ο άξονας της τρομοκρατίας καθοδηγείται από το Ιράν. Περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούτι και τα άλλους αντιπροσώπους τους. Επιδιώκουν να επαναφέρουν τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο σε μια σκοτεινή εποχή. Επιδιώκουν να τορπιλίσουν, να εκτροχιάσουν οποιαδήποτε πρόοδο προς την ειρήνη», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Κάλεσε τους ξένους απεσταλμένους να πιέζουν καθημερινά τον Ερυθρό Σταυρό για πρόσβαση στους ομήρους

Ακόμα είπε στους πρέσβεις ότι οι χώρες τους πρέπει να συμμετάσχουν στην πίεση που ασκεί το Ισραήλ στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για να απαιτήσει τη δυνατότητα επίσκεψης των περίπου 240 ομήρων που κρατούνται από παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νετανιάχου είπε ότι μίλησε την Κυριακή με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και του επανέλαβε «την απαίτηση για άμεση απελευθέρωση των ομήρων χωρίς όρους, πρόσβαση στους ομήρους και πληροφορίες για τους αιχμαλώτους – πράγματα που απαιτεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο παραβιάζει η Χαμάς».

Ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος ότι «πρέπει να υποστηρίξετε αυτό το αίτημα και να το απαιτείτε και εσείς οι ίδιοι κάθε μέρα: Θέλουμε οι όμηροι να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους. Θέλουμε πληροφορίες για αυτούς. Θέλουμε ο Ερυθρός Σταυρός να έχει πρόσβαση σε αυτούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 100 όμηροι φέρονται να έχουν ξένη υπηκοότητα.

Αδελφός Ισραηλινού ομήρου: Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους Παλαιστίνιους, το πρόβλημά μας είναι η Χαμάς

«Ήρθαμε εδώ, γιατί η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα για εμάς, για τις σχέσεις της με τη Μέση Ανατολή και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο», προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι Ισραηλινοί που κρατάει ομήρους η Χαμάς από το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου, δήλωσε ο ισραηλινός πρώην διπλωμάτης, Ραμ Αβιράμ που συντονίζει τη ΜΚΟ Hostages and Missing Persons Family Forum, ο οποίος μαζί με τις οικογένειες δύο απαχθέντων νεαρών Ισραηλινών, έδωσαν συνέντευξη Τύπου το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πρόκειται για δύο από τις 242 οικογένειες που αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, οι οποίες αποφάσισαν να παρουσιάσουν την τραγική υπόθεση των παιδιών τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Εξάλλου όπως ανέφεραν, μόνον το 20-25% αυτών των οικογενειών μπορούν να λειτουργήσουν κοινωνικά, ενώ οι υπόλοιπες δεν το αντέχουν.

Στην αποστολή τους στην Ελλάδα, μια από τις πολλές χώρες που προγραμματίζουν να επισκεφθούν στην Ευρώπη και αλλού, είδαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου, η οποία «εξέφρασε την αμέριστη κατανόησή της προς τις μητέρες», τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι μαζί με άλλους πνευματικούς ηγέτες «θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του», τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου ο οποίος με τη σειρά του είπε ότι θα χρησιμοποιήσει όση δύναμη έχει το ελληνικό κοινοβούλιο για την απελευθέρωση των νεαρών Ισραηλινών.

«Βρήκαμε μεγάλη συμπαράσταση εδώ και ελπίζουμε να έχετε τη δύναμη να βοηθήσετε», είπε ο 26χρονος Ιλάι Νταβίντ, αδελφός του Εβιατάρ του οποίου η τύχη αγνοείται εδώ και 30 ημέρες. Από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του αδελφού του εκείνο το βράδυ που είχε πάει στο φεστιβάλ, η οικογένεια ζει έναν «εφιάλτη». Προσπαθούμε να ενημερώσουμε, να δημιουργήσουμε εγρήγορση, να έρθει γρήγορα ο Εβιατάρ στο σπίτι και να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Μητέρες ξέσπασαν σε λυγμούς και μίλησαν για «εφιάλτη»

«Θα συμμαχούσαμε και με τον διάβολο για να το καταφέρουμε» τόνισε, μη κρύβοντας τη συγκίνησή του.

Οι δύο μητέρες προσπαθούσαν να αρθρώσουν λόγο ανάμεσα σε λυγμούς, προφέροντας συνεχώς τη λέξη «εφιάλτης».

«Χάσαμε την αίσθηση του χρόνου, ξεχάσαμε την κανονική ζωή, 30 ημέρες δεν ξέρουμε τι γίνεται», είπε η Γκάλια Νταβίντ, μητέρα του Εβιατάρ.

Αποφασίσαμε να πάμε παντού. Δείχνουμε τις φωτογραφίες -που πήραν μέσα από το βίντεο που τους έστειλαν οι απαγωγείς- και λέμε την ιστορία μας, λέει η Ορίτ Μέιρ, μητέρα του Αλμόγκ.

Αποσπάσματα από τα βίντεο αυτά προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ενώ οι οικογένειες κρατούσαν τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους, προκαλώντας συγκίνηση σε όλους τους παρευρεθέντες.

Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πώς θα θέλατε να είναι η επόμενη ημέρα για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, ο αδελφός του Εβιατάρ απάντησε: «Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους Παλαιστίνιους. Το πρόβλημά μας είναι με τη Χαμάς και ότι έκαναν είναι απαράδεκτο. Δεν είναι μόνον πολιτικά αλλά και ανθρωπιστικά απαράδεκτο. Με τους Παλαιστίνιους θέλουμε να βρούμε έναν δρόμο για ειρηνική ζωή».

Ο Μακρόν κάλεσε τον Μητσοτάκη σε διάσκεψη για τη Γάζα

Πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε διάσκεψη για τη Γάζα, απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Παρίσι. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση του Γάλλου προέδρου.

Η κυβέρνηση άλλωστε διεκδικεί ρόλο για την Ελλάδα στη διπλωματική προσπάθεια για λύση στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης εκ νέου την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξoυν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου: Συζήτηση για Γάζα και Δυτική Όχθη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν τη δυνατότητα «τακτικών παύσεων» στους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν με το Ισραήλ αυτές τις προσωρινές ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα αλλά πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή αυτών των συζητήσεων, όχι στο τέλος». Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι πρόσφορη μια γενική κατάπαυση του πυρός αυτήν τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, σήμερα αναμένεται να βγουν από τη Γάζα περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες και να περάσει στον θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία ωστόσο δεν αρκεί. Σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν περάσει στη Γάζα λιγότερα από 30 φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Δυτική Όχθη και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα