Γάζα: Εκατοντάδες τραυματίες καταφθάνουν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα κάθε λεπτό
Το ίδιο το νοσοκομείο «χρειάζεται ανάνηψη», σύμφωνα με την περιγραφή της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκε χθες το νοσοκομείο Αλ Σίφα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που έχει πληγεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, περιέγραψε το τμήμα επειγόντων περιστατικών του με τον όρο “λουτρό αίματος”, σημειώνοντας ότι το ίδιο το νοσοκομείο, που ήταν το μεγαλύτερο του παλαιστινιακού θύλακα, χρειάζεται τώρα “ανάνηψη”.
Ομάδα του ΠΟΥ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ μπόρεσε να παραδώσει χθες, Σάββατο, ιατρικοφαρμακευτικό υλικό στο νοσοκομείο, όπου “δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι” έχουν καταφύγει στον περίβολο του νοσοκομειακού συγκροτήματος, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, στην οποία διευκρινίζει ότι “υπάρχει έλλειψη” πόσιμου νερού και τροφίμων.
“Η ομάδα (που μετέβη στο νοσοκομείο) περιέγραψε το τμήμα επειγόντων περιστατικών με τον όρο ‘λουτρό αίματος’, με εκατοντάδες τραυματισμένους ασθενείς στο εσωτερικό του και νέους ασθενείς να καταφθάνουν κάθε λεπτό”, αναφέρει ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι “στους ασθενείς που υποφέρουν από τραυματισμούς τους κάνουν ράμματα στο έδαφος και ότι τα μέσα για την αντιμετώπιση του πόνου είναι πολύ περιορισμένα ή ακόμη και ανύπαρκτα”.
Το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον παρά στο ελάχιστο και με πολύ περιορισμένη ομάδα και “οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρονται στο νοσοκομείο Άχλι Άραμπ για χειρουργικές επεμβάσεις”.
Τα χειρουργεία δεν λειτουργούν πλέον λόγω έλλειψης οξυγόνου και, σύμφωνα με την περιγραφή της ομάδας του ΠΟΥ, το ίδιο το νοσοκομείο “χρειάζεται ανάνηψη”. Μόνον 30 ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.
Όλη η υγειονομική υποδομή της Λωρίδας της Γάζας έχει πληγεί σοβαρά από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που διέπραξε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου. Η επίθεση αυτή στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, ενώ 240 όμηροι απήχθησαν από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα στην Λωρίδα της Γάζας.
Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει αδιάκοπα τον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, προκαλώντας, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, τον θάνατο περίπου 18.800 ανθρώπων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, στην πλειονότητά τους αμάχων.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί κάποια νοσοκομεία –τα οποία χαίρουν ειδικού καθεστώτος προστασίας βάσει του δικαίου του πολέμου– για να κρύψει εκεί όπλα, ή να εγκαταστήσει εκεί υπόγεια διοικητικά κέντρα.
Ο ΠΟΥ δήλωσε έτοιμος να ενισχύσει το Αλ Σίφα “τις ερχόμενες εβδομάδες” για να μπορέσει εκ νέου να εκτελεί τις βασικές του λειτουργίες.
“Έως και 20 αίθουσες χειρουργείων του νοσοκομείου, όπως και υπηρεσίες μετεγχειρητικής φροντίδας, μπορούν να λειτουργήσουν αν τροφοδοτούνται τακτικά με καύσιμα, οξυγόνο, φάρμακα, τρόφιμα και νερό”, υπογράμμισε ο ΠΟΥ, σημειώνοντας επίσης ότι υπάρχει ανάγκη και για προσωπικό.
Σήμερα, το Άχλι Άραμπ είναι το μόνο νοσοκομείο που “λειτουργεί εν μέρει” σε όλο το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ τρεις νοσοκομειακές υποδομές λειτουργούν μόνον στο ελάχιστο: Αλ Σίφα, Αλ Άουντα και Αλ Σαχάμπα. Πριν από τον πόλεμο υπήρχαν 24.
Ο ΠΟΥ εξέφρασε επίσης ανησυχία όσον αφορά το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε στις 13 Δεκεμβρίου ότι ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά θαλάμων ασθενών και κατήγγειλε την “πολιορκία” του που διήρκεσε αρκετές μέρες, κάνοντας λόγο για συλλήψεις μελών του προσωπικού.
Χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε όπλα και συνέλαβε σχεδόν 80 μέλη της Χαμάς στον τομέα όπου βρίσκεται το νοσοκομείο αυτό στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, διευκρινίζοντας ότι το ιατρικό προσωπικό “εξετάστηκε”.
Η Γαλλία ανησυχεί “στον ύψιστο βαθμό”, ζητεί “νέα, άμεση και βιώσιμη ανακωχή
Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε σήμερα μόλις έφτασε στο Ισραήλ μια “νέα, άμεση και βιώσιμη ανακωχή” στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Ισραηλινός ομόλογός της χαρακτήρισε οποιοδήποτε αίτημα για κατάπαυση του πυρός “σφάλμα”.
Το Παρίσι ανησυχεί “στον ύψιστο βαθμό” για την κατάσταση στη Γάζα και ζητεί “νέα, άμεση και βιώσιμη ανακωχή”, δήλωσε η Κατρίν Κολονά έπειτα από συνομιλία της με τον Έλι Κοέν μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο στο Τελ Αβίβ.
“Πάρα πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί”, πρόσθεσε η Γαλλίδα υπουργός σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.
Από την πλευρά του ο Έλι Κοέν επανέλαβε τη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε αίτημα για κατάπαυση του πυρός συνιστά “σφάλμα” και “δώρο για τη Χαμάς”, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα και εξαπέλυσε πολυαίμακτη επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Η Κατρίν Κολονά ζήτησε επίσης να μην λησμονούνται οι Ισραηλινοί που έπεσαν θύματα της επίθεσης της Χαμάς.
“Είναι περιττό να πούμε ότι η Γαλλία πιστεύει στα λόγια των γυναικών αυτών που έπεσαν θύματα, ότι η Γαλλία πιστεύει εκείνες και εκείνους που ήταν μάρτυρες αυτών των βιασμών και των ακρωτηριασμών, αυτών των βεβηλώσεων”, σημείωσε αναφερόμενη στις ωμότητες που διέπραξαν οι μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ.
Η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει “σημαντικό” ρόλο στον Λίβανο για να αποφευχθεί μια ανάφλεξη των περιφερειακών εντάσεων εν μέσω σχεδόν καθημερινών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την Χεζμπολάχ, δήλωσε στην Γαλλίδα ομόλογό του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.
“Υπάρχει ακόμη δυνατότητα να αποτραπεί ο πόλεμος στον Λίβανο. Αν η διεθνής κοινότητα δεν τα καταφέρει, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να το αναλάβουμε εμείς”, σημείωσε ο Κοέν στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με την Κολονά στο Τελ Αβίβ.
“Η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει έναν θετικό και σημαντικό ρόλο” για να αποτραπεί ένας πόλεμος, υπογράμμισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.
Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας
Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον καταυλισμό προσφύγων της Τουλκάρεμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού, αναφέρει σε νεώτερη ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Ο απολογισμός ανέβηκε στους πέντε νεκρούς μετά την ανακοίνωση νωρίς σήμερα το πρωί του θανάτου δύο ανδρών ηλικίας 19 και 21 ετών στο νοσοκομείο, διευκρίνισε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Η στρατιωτική επιχείρηση άρχισε τη νύχτα κατά της πόλης Τουλκάρεμ και του καταυλισμού της προσφύγων του Νουρ Σαμς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον “πολλών ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων, οι οποίες άνοιξαν πυρ, πέταξαν εκρηκτικά και έθεσαν σε κίνδυνο τους στρατιώτες”.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, “τουλάχιστον 4 τρομοκράτες σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν”, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος διευκρίνισε επίσης ότι συνέλαβε τέσσερις ανθρώπους και κατέσχεσε όπλα.
Ο διεθυντής του νοσοκομείου “Θάμπετ Θάμπετ” Αμίν Χαντέρ δήλωσε στο AFP ότι “πέντε άνθρωποι ήρθαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, εκ των οποίων ένας στο κεφάλι”.
Η βία έχει ενταθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Τουλάχιστον 293 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, από ισραηλινά πυρά και επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 Ισραηλινούς.