Διεθνή

Γάζα: Εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα τα ισραηλινά στρατεύματα

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
γάζα-εντός-του-νοσοκομείου-αλ-σίφα-τα-ι-1081897
Parallaxi

Πρωτοφανείς εικόνες αγριότητας στη Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να επιχειρεί εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα που παραμένουν ασθενείς και εκτοπισμένοι.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιείται ως ορμητήριο της Χαμάς, κάτι που υποστήριξαν και οι ΗΠΑ σε χθεσινοβραδινή δήλωση, με την παλαιστινιακή οργάνωση να επιρρίπτει την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στον Τζο Μπάιντεν.

Η αιματοχυσία συνεχίζεται τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Όχθη, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ ξεκινούν έναν νέο γύρο διπλωματικών επαφών με κράτη της ΕΕ και του κόλπου.

Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός πέφτουν στο κενό ενώ σε εξέλιξη είναι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων.

Πέρα από το Αλ Σίφα οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με ενημέρωση από αξιωματούχους στη Γάζα σχετικά με τις τελευταίες στοχεύσεις των ισραηλινών δυνάμεων στην πολιορκημένο θύλακα:

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση σε συγκροτήματα κατοικιών στον προσφυγικό καταυλισμό al-Nuseirat στην κεντρική Γάζα. Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε και τραυμάτισε αρκετούς ανθρώπους στην αλ-Καράρα, βόρεια της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα. Οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού πυροβολικού στόχευσαν σιλό αλεύρων στην αλ-Καράρα, που ήταν η μόνη πηγή παραγωγής αλεύρων στη Γάζα, εκτός από το αλεύρι που εισέρχεται ως διεθνής βοήθεια.

Οι εργασίες σταμάτησαν στον μύλο Al Salam στο Deir el-Balah, στο κέντρο της Γάζας, μετά τον βομβαρδισμό από το ισραηλινό πυροβολικό του μοναδικού μύλου σιταριού που λειτουργεί.

Τέλος οι επικοινωνίες τις επόμενες ώρες στη Γάζα

Οι δύο κύριες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Γάζας, η Paltel και η Jawwal, προειδοποίησαν για «πλήρες τηλεπικοινωνιακό μπλακ άουτ τις επόμενες ώρες» στη Γάζα.

«Τα κύρια κέντρα επικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας σταδιακά κλείνουν λόγω της εξάντλησης των καυσίμων», ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

IDF: Ενημέρωση για την «στοχευμένη» επιχείρηση στο Αλ Σίφα

«Οι δυνάμεις των IDF συνεχίζουν να επιχειρούν με στοχευμένο τρόπο σε ένα τμήμα της περιοχής του νοσοκομείου Αλ Σίφα, όπου ανιχνεύουν υποδομές και τρομοκρατικά μέσα της οργάνωσης Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι υποστήριξε επίσης ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις παρέδωσαν ανθρωπιστικό εξοπλισμό και τον τοποθέτησαν στην είσοδο του νοσοκομείου», συνοδευόμενη από την εικόνα ενός ισραηλινού στρατιώτη δίπλα σε κάποια κουτιά με την ένδειξη «ιατρικές προμήθειες» στα αγγλικά.

Νωρίτερα ένας γιατρός που βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο δήλωσε στο Al Jazeera ότι είχαν περάσει έξι ημέρες από τότε που νερό και τρόφιμα πέρασαν τελευταία φορά στο νοσοκομείο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι είχε χάσει την επαφή με τους επαγγελματίες υγείας μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα.

Γιατρός περιγράφει τις εφιαλτικές στιγμές στο Αλ Σίφα – Πού είναι η διεθνής κοινότητα;

Το Al Jazeera αναφέρει ότι ήρθε ξανά σε επαφή με έναν γιατρό του νοσοκομείου Αλ Σίφα, ο οποίος μίλησε συχνά στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, τον Ahmed Mokhallalati.

Στην τελευταία του ενημέρωση αναφέρει:

«Από χθες το βράδυ, υπάρχουν πραγματικά συνεχείς, επιθετικοί πυροβολισμοί, βομβαρδισμοί και επιθέσεις. Είναι μια εντελώς τρομακτική στιγμή- είναι μια φρικτή στιγμή για τις οικογένειες, τους πολίτες που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο με τα παιδιά τους. Είναι τρομερή για το προσωπικό που φροντίζει τους ασθενείς και για τους ίδιους τους ασθενείς.

Φανταστείτε να βρίσκεστε σε ένα νοσοκομείο όπου δεν υπάρχει νερό, η βασική υγιεινή των ανθρώπων που πηγαίνουν στην τουαλέτα είναι μια πρόκληση. Φαγητό και πόσιμο νερό δεν έχουν φτάσει στο νοσοκομείο για έκτη μέρα τώρα.

Αυτό που αισθανόμαστε πραγματικά ως σοκαριστικό και κακό είναι ότι όλος ο κόσμος είναι μάρτυρας αυτού του εγκλήματος και βλέπει όλα όσα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλων και κανείς δεν έχει σταματήσει και κανείς δεν έχει πει δυνατά ότι αυτό δεν επιτρέπεται. Πού είναι η διεθνής κοινότητα;

Είμαστε όλοι μέσα στο κτίριο τώρα- δεν μπορούμε καν να ελέγξουμε από το παράθυρο τι συμβαίνει έξω, δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα να φάμε ή να πιούμε, δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτα στους ασθενείς μας και δεν μπορούμε να μετακινηθούμε καθόλου μεταξύ των κτιρίων».

ΟΗΕ: Χωρίς νερό η Ράφα και η Χαν Γιουνίς

Ο Τόμας Γουάιτ, διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, λέει ότι έχει σταματήσει η άντληση και από τα 10 πηγάδια νερού – η μόνη πηγή πόσιμου νερού στη Ράφα – καθώς δεν έχουν απομείνει καύσιμα.

Και οι τρεις αντλίες λυμάτων στη Ράφα σταμάτησαν επίσης να λειτουργούν, έγραψε στο Χ.

Στο Χαν Γιουνίς, το εργοστάσιο αφαλάτωσης που προμηθεύει πόσιμο νερό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω έλλειψης καυσίμων, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από in.gr / ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα