Διεθνή

Γάζα: Για «δεκάδες πτώματα» στο νοσοκομείο αλ-Σίφα κάνει λόγο η Χαμάς

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στα νοσοκομεία αλ-Σίφα και αλ-Ακσα στη Γάζα. «Καμπανάκι» του ΠΟΥ για μολυσματικές ασθένειες

Parallaxi
γάζα-για-δεκάδες-πτώματα-στο-νοσοκο-1140877
Parallaxi

Μια ακόμα επίθεση εξαπέλυσε η ισραηλινή αεροπορία βάζοντας ως στόχους νοσοκομεία της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι απελπιστική με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μολυσματικές ασθένειες.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι στο νοσοκομείο αλ – Σίφα —από όπου αποχώρησαν λίγο νωρίτερα άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού, που εισέβαλαν δύο εβδομάδες νωρίτερα— βρέθηκαν δεκάδες πτώματα.

«Δεκάδες πτώματα μαρτύρων, ορισμένα σε κατάσταση αποσύνθεσης, βρέθηκαν μέσα στο νοσοκομείο Σίφα και γύρω από αυτό», σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως οι υλικές ζημιές είναι «πολύ μεγάλες» στο σύνολο των κτιρίων της εγκατάστασης.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης πως τα άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα αποχώρησαν, υπό πυρά κάλυψης του πυροβολικού και της αεροπορίας.

Ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει πως απέσυρε τις δυνάμεις του από το νοσοκομείο ως αυτό το στάδιο.

Για το νοσοκομείο αλ Σίφα, ο δόκτωρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του ΠΟΥ περιέγραψε καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση.

Το Ισραήλ υποστήριξε όταν εξαπέλυε την επιχείρηση πως στο νοσοκομείο κρύβονται «υψηλόβαθμοι τρομοκράτες» της Χαμάς.

«21 ασθενείς πέθαναν αφότου το νοσοκομείο τέθηκε υπό πολιορκία τη 18η Μαρτίου. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται γύρω από το νοσοκομείο, σύμφωνα με ενημερώσεις από το νοσοκομείο Σίφα που κάνει υγειονομικός μέσα σε αυτό», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Στα απομεινάρια του κέντρου υγείας παραμένουν 107 ασθενείς, ανάμεσά τους 4 παιδιά και 28 άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση, σε ακατάλληλο κτίριο, την ώρα που το προσωπικό δεν έχει καν τα στοιχειώδη μέσα για να προσφέρει περίθαλψη: «ούτε πάνες, ούτε καθετήρες και ουροσυλλέκτες, ούτε νερό για να καθαρίσει τις πληγές».

«Πολλοί έχουν μολυσμένες πληγές και είναι αφυδατωμένοι. Από χθες (σ.σ. προχθές Σάββατο), δεν απομένει πλέον παρά ένα μπουκάλι νερό για κάθε 15 ανθρώπους», συνέχισε ο Δρ. Τέντρος.

«Εξαπλώνονται μολυσματικές ασθένειες εξαιτίας των ανθυγιεινών συνθηκών» και «τα τρόφιμα είναι εξαιρετικά περιορισμένα».

Ταυτόχρονα, ισραηλινός βομβαρδισμός στο νοσοκομείο Αλ Ακσά της Λωρίδας της Γάζας στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δεκαεπτά, ανέφερε χθες Κυριακή ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέσω X, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έβαλε στο στόχαστρο «κέντρο διοίκησης» της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, συμμάχου της Χαμάς.

Σε δεύτερο μήνυμά του, ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους τόνισε πως 21 ασθενείς πέθαναν στο νοσοκομείο Σίφα, προπολεμικά τη μεγαλύτερη δομή υγείας στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου, όπως τόνισε, δεν απομένει πλέον παρά ένα μπουκάλι νερό για κάθε 15 ασθενείς.

Για το Αλ Ακσά, ανέφερε πως ομάδα του ΠΟΥ βρισκόταν επιτόπου «όταν σκηνή στο προαύλιο του νοσοκομείου χτυπήθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και (άλλοι) 17 τραυματίστηκαν». Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα θύματα, διαβεβαίωσε πάντως πως τα μέλη του προσωπικού του ΠΟΥ είναι σώα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Τέντρος, η ομάδα του ΠΟΥ είχε πάει στο νοσοκομείο αυτό για να κάνει αποτίμηση των αναγκών και να παραλάβει θερμοκοιτίδες προς αποστολή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε νωρίτερα μέσω X ότι αεροσκάφος του «έπληξε κέντρο διοίκησης του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ και τρομοκράτες (…) στην αυλή του νοσοκομείου Αλ Ακσά στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα».

Στο «πλήγμα ακριβείας» αυτό «το κτίριο του νοσοκομείου Αλ Ακσά δεν υπέστη ζημιά και η λειτουργία του δεν επηρεάστηκε», πρόσθεσε.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοινώνει πως από την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 600 μέλη του

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 600 μέλη του από την 7η Οκτωβρίου 2023, την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο Ναντάβ Κόεν, 2ο ετών, από τη Χάιφα (…) έπεσε στη μάχη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων που αναρτήθηκε στον ιστότοπό τους, γεγονός που αύξησε στους 600 τον αριθμό των μελών του στρατού του Ισραήλ που έχουν σκοτωθεί εντός χώρας και στα Παλαιστινιακά Εδάφη από το ξέσπασμα της σύρραξης (σ.σ. τουλάχιστον κατά τον επίσημο απολογισμό).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα