Μέση Ανατολή: Με αφυδάτωση απειλούνται εκατοντάδες βρέφη Παλαιστινίων – Ο ισραηλινός στρατός «σαρώνει» τη Γάζα

Τόνοι βοήθειας παραμένουν αποκλεισμένοι - Εμπλοκή ισραηλινών σε σκληρές μάχες με τη Χαμάς - Δεκάδες νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό

Parallaxi
μέση-ανατολή-με-αφυδάτωση-απειλούντα-1076187
Parallaxi

Στη Γάζα επίκειται “καταστροφή δημόσιας υγείας“, δήλωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εν μέσω συνωστισμού, μαζικών εκτοπίσεων και ζημιών στις υποδομές υδροδότησης και υγιεινής.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο θανάτων αμάχων που δεν συνδέονται άμεσα με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

“Επίκειται καταστροφή δημόσιας υγείας, που ελλοχεύει με τους μαζικούς εκτοπισμούς, τον συνωστισμό, τις καταστροφές στις υποδομές υδροδότησης και υγιεινής”, δήλωσε ο Λιντμάιερ σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Γάζα, πάνω από 8.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις αεροπορικές επιθέσεις στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς θύλακα ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου όταν η Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ και συνέλαβε πάνω από 200 ομήρους.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα και όπως υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός “προχωρεί μεθοδικά”, αποκλείοντας παράλληλα οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, την οποία ζητουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

“Ο Τσαχάλ επεξέτεινε τη χερσαία είσοδό του στη Λωρίδα της Γάζας, την πραγματοποιεί κατά μετρημένα και πολύ ισχυρά στάδια, προχωρώντας μεθοδικά”, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τον οποίο η “τρίτη φάση” της στρατιωτικής επιχείρησης έχει αρχίσει.

Ερωτηθείς εάν άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας άλλων επιπλοκών που δεν σχετίζονται με τον βομβαρδισμό, ο Λιντμάιερ δήλωσε: “Ναι, πράγματι“.

Στην ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της UNICEF προειδοποίησε για τον κίνδυνο βρεφικών θανάτων λόγω αφυδάτωσης καθώς είναι διαθέσιμο μόνο το 5% της κανονικής παροχής νερού.

“Άρα οι παιδικοί θάνατοι λόγω αφυδάτωσης, ιδιαίτερα βρεφικοί θάνατοι λόγω αφυδάτωσης, είναι μια ολοένα και αυξανόμενη απειλή”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα παιδιά αρρωσταίνουν από την κατανάλωση υφάλμυρου νερού.

Περίπου 940 παιδιά φέρονται ως αγνοούμενα στη Γάζα, δήλωσε ο ίδιος, με κάποια να εκτιμάται ότι βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα.

Ο Λιντμάιερ ζήτησε να επιτραπεί η παροχή καυσίμων στη Γάζα προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης. Το Ισραήλ έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας και αρνείται να επιτρέψει να εισέλθουν καύσιμα στον θύλακα, λέγοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς για στρατιωτικούς λόγους.

Εν τω μεταξύ, τόνοι βοήθειας συσσωρεύονται στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα που χωρίζει την Αίγυπτο από τη Γάζα, περιμένοντας να επιθεωρηθούν από το Ισραήλ, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Μόνο 117 φορτηγά με βοήθεια έχουν φθάσει από τις 21 Οκτωβρίου στη Γάζα, η οποία υποβάλλεται σε ισραηλινό αποκλεισμό ήδη από το 2007 και την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ χθες, Δευτέρα, το πρωί.

Το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το COGAT, ανακοίνωσε την Τρίτη πως άλλα 39 φορτηγά έφθασαν χθες.

  • Τόνοι βοήθειας παραμένουν αποκλεισμένοι

Τόνοι βοήθειας συσσωρεύονται στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα που χωρίζει την Αίγυπτο από τη Γάζα, περιμένοντας να επιθεωρηθούν από το Ισραήλ, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Μόνο 117 φορτηγά με βοήθεια έχουν φθάσει από τις 21 Οκτωβρίου στη Γάζα, η οποία υποβάλλεται σε ισραηλινό αποκλεισμό ήδη από το 2007 και την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ χθες, Δευτέρα, το πρωί. Το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το COGAT, ανακοίνωσε σήμερα πως άλλα 39 φορτηγά έφθασαν χθες.

Η Χαμάς υποστηρίζει πως 8.306 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου. “Σχεδόν 70% των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί είναι παιδιά και γυναίκες. Δεν μπορεί να πρόκειται για ‘παράπλευρες απώλειες’”, δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Λαζαρινί.

Η κατάσταση των νοσοκομείων προκαλεί επίσης ανησυχία, καθώς χιλιάδες άμαχοι έχουν καταφύγει σ’ αυτά.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε σήμερα λόγο για νέα πλήγματα στις παρυφές του νοσοκομείου Αλ-Κουντς. “Το κτίριο σείεται και οι εκτοπισμένοι άμαχοι, καθώς και οι ομάδες που εργάζονται φοβούνται και πανικοβάλλονται”, έγραψε στο X.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να κρύψει όπλα ή μαχητές, κάτι που το ισλαμιστικό κίνημα διαψεύδει.

Στη Γάζα, οι γιατροί “κάνουν επεμβάσεις ακόμη και στο πάτωμα» και καισαρικές ή «ακρωτηριασμούς παιδιών χωρίς αναισθησία” λόγω έλλειψης φαρμάκων, κατήγγειλαν χθες, Δευτέρα, οι Γιατροί του Κόσμου (MDM).

Λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού, “οι άνθρωποι πίνουν νερό της θάλασσας, οι άνθρωποι της ομάδας μου έχουν διάρροιες, τα παιδιά τους μέσα σε μερικές ημέρες θα έχουν αφυδατωθεί“, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ζαν-Φρανσουά Κορτί.

  • Ο ισραηλινός στρατός «σαρώνει» τη Γάζα – Εμπλοκή σε σκληρές μάχες με τη Χαμάς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν κατασχέσει και οπλισμό της Χαμάς, χωρίς να γίνεται αναφορά σε απώλειες ή τραυματισμούς ισραηλινών στρατιωτών. Συνεχείς είναι και οι βομβαρδισμοί στην πόλη της Γάζας με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι θολή και «να μοιρίζει μπαρούτι» στα σύνορα με το Ισραήλ, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ.

  • Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοινώνει τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων σε ισραηλινό βομβαρδισμό

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό μέσα σε προσφυγικό καταυλισμό στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο βομβαρδισμός, του οποίου ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι κατά πολύ βαρύτερος σύμφωνα με το υπουργείο, κατέστρεψε “τουλάχιστον 20 κτίρια” μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε άμεσα απάντηση.

Παράλληλα, ο διευθυντής του Ινδονησιακού Νοσοκομείου στη Γάζα δήλωσε σήμερα στο δίκτυο Αλ-Τζαζίρα ότι τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.

  • Οι φιλοϊρανικές οργανώσεις στην περιοχή δεν μπορούν να παραμείνουν «σιωπηλές» απέναντι στο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, προειδοποίησε από την Ντόχα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις στην περιοχή δεν μπορούν να παραμείνουν «σιωπηλές» απέναντι στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, τονίζοντας ότι είναι επείγον ζήτημα ο τερματισμός του πολέμου.

«Είναι φυσικό ότι οι αντιστασιακές οργανώσεις δεν θα παραμείνουν σιωπηλές απέναντι στα εγκλήματα» που διαπράττονται στο παλαιστινιακό έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ.

«Δεν θα ακούσουν τις συμβουλές κανενός, άρα πρέπει να εκμεταλλευθούμε την τελευταία πολιτική ευκαιρία για να τερματίσουμε τον πόλεμο», είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την συνάντησή του με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίν μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι.

Οι δηλώσεις του συμπίπτουν με την αύξηση των επιθέσεων των ένοπλων οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία στην περιοχή κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ, που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν το εβραϊκό κράτος στον πόλεμο κατά της Χαμάς μετά τις πρωτοφανούς αγριότητας επιθέσεις της κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούτι της Υεμένης υποσχέθηκαν σήμερα ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ. Προηγουμένως, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν drones κατά του ισραηλινού εδάφους.

Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, οι ανταλλαγές πυρών με την λιβανική Χεζμπολάχ, ένα από τα ισχυρότερα ένοπλα φιλοϊρανικά κινήματα στην περιοχή, είναι καθημερινές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για γενίκευση της σύρραξης.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν δεχθεί 14 επιθέσεις στο Ιράκ και 9 στην Συρία κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Στην Ντόχα, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε και με τον καταριανό ομόλογό του Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι, ο οποίος απηύθυνε επίσης προειδοποίηση για επέκταση της σύρραξης και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων QNA.

Το Κατάρ και το Ιράν είναι ένθερμοι υποστηρικτές της παλαιστινιακής υπόθεσης και διατηρούν σχέσεις με την Χαμάς.

Το εμιράτο φιλοξενεί την μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην Μέση Ανατολή και στεγάζει παράλληλα το πολιτικό γραφείο της Χαμάς και τον αρχηγό της Ισμαΐλ Χανίγε.

Μετά την Ντόχα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν θα επισκεφθεί αύριο την Αγκυρα για να συζητήσει την σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και του Ιράν θα έχουν επίσης συνομιλίες για «τις διμερείς σχέσεις και άλλα περιφερειακά θέματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

  • Η Νορβηγία πιστεύει ότι το Ισραήλ ίσως να μην έχει σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο

Η Νορβηγία πιστεύει ότι το Ισραήλ ίσως παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τον βομβαρδισμό του στη Γάζα που ισοπέδωσε ολόκληρες γειτονιές και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες Παλαιστινίους, δήλωσε σήμερα ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters ότι ενώ το Όσλο στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, το ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Αυτό σημαίνει τον διαχωρισμό μεταξύ μαχόμενων και αμάχων και την διασφάλιση ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις είναι αναλογικές προκειμένου να αποφεύγεται υπερβολική βλάβη σε αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, δήλωσε ο ίδιος.

«Πιστεύουμε ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου αυτή η αναλογικότητα και αυτός ο διαχωρισμός δεν έχουν γίνει απολύτως σεβαστοί», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ισραηλινή πρεσβεία στο Αμπού Ντάμπι δεν είχε άμεσα κάποιο σχόλιο να κάνει,, αλλά η χώρα υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της δεν στοχοθετούν αμάχους.

Πάνω από 8.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους. Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του μετά τις επιδρομές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που σύμφωνα με τις αρχές 1.400 έχασαν τη ζωή τους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η χώρα δεν θα σταματήσει την επίθεσή της στη Γάζα έως ότου καταστρέψει τη Χαμάς.

Η Νορβηγία λειτούργησε ως μεσολαβητής στις συνομιλίες του 1992-1993 μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) που οδήγησαν στις Συμφωνίες του Όσλο το 1993. Έκτοτε, είναι επικεφαλής της ομάδας δωρητών που συντονίζει τη διεθνή βοήθεια στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι διεθνείς εκκλήσεις για προσωρινή κατάπαυση των εχθροπραξιών προκειμένου να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους στη Γάζα έχουν απορριφθεί από το Ισραήλ.

«Αυτό που βλέπουμε στη Γάζα είναι μια τρομερά δραματική ανθρωπιστική κατάσταση», δήλωσε ο Μπαρθ Άιντε.

Περιέγραψε τις συνθήκες εκεί ως «τρομερές» με τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε νερό, ρεύμα, ιατρικές προμήθειες ύστερα από εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών από το Ισραήλ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι δορυφορικές εικόνες που έδειξαν ολόκληρες περιοχές να έχουν βομβαρδιστεί, τα σπίτια χιλιάδων ανθρώπων να έχουν καταστραφεί και οι υποδομές υγείας να έχουν δεχθεί επίθεση είναι «ξεκάθαρα προβληματικές» από την άποψη του σεβασμού του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό από νομική άποψη, είναι επίσης σημαντικό διότι θα έλθει κάποια στιγμή που θα πρέπει να αναζητήσουμε πολιτικές λύσεις», δήλωσε ο Μπαρθ Άιντε.

«Χρειάζεται να επιστρέψουμε στο βασικό ζήτημα του τι να κάνουμε για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση».

Περίπου 200 Νορβηγοί πολίτες εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα και δεν μπορούν να φύγουν λόγω του αποκλεισμού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα