Ισραηλινά τανκς στο κέντρο της Ράφας
Για βαρβαρότητα του «βρικόλακα Νετανιάχου» μιλά ο Ερντογάν.
Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ τεθωρακισμενα πλέον έχουν αναπτυχθεί και στο κέντρο της πόλης. Η Αλγερία, εν τω μεταξύ, καταρτίζει σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για να «σταματήσει η σφαγή στη Ράφα», μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, στον απόηχο του πολύνεκρου βομβαρδισμού της Κυριακής σε καταυλισμό εκτοπισμένων.
Σύμφωνα με ανάλυση του CNN από βίντεο στο σημείο της πολύνεκρης επίθεσης της Κυριακής στον καταυλισμό Αλ -Σουλτάν προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικής κατασκευής κατευθυνόμενες βόμβες μικρού διαμετρήματος GBU-39! Πάντως, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι οι ισραηλινές ενέργειες στη Ράφα δεν έχουν παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας θα συνεχιστεί.
“Δεν θέλουμε να δούμε μία μεγάλη χερσαία (ισραηλινή) επιχείρηση. Και δεν το έχουμε δει στην παρούσα φάση. Μετά το πλήγμα της Κυριακής, δεν έχω να σας αναφέρω αλλαγές στην πολιτική. Συνέβη. Οι Ισραηλινοί θα το ερευνήσουν” τόνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι.
Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι μόνον τα δικά τους πυρομαχικά δεν μπορεί να ξεκίνησαν μία φωτιά τέτοιας έκτασης. “Ερευνούμε όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων και όπλα που ήταν αποθηκευμένα σε εγκατάσταση δίπλα στον στόχο μας, πράγμα το οποίο δεν γνωρίζαμε, να έπιασαν φωτιά ως συνέπεια του πλήγματος” σημείωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι.
Στον απόηχο των πολύνεκρων βομβαρδισμών τστη Ράφα, θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η πρώην υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Νίκι Χέιλι, που φωτογραφήθηκε καθώς έγραφε «αποτελειώστε τους» πάνω σε ισραηλινή οβίδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στιγμιότυπο που δημοσιοποίησε μέσω X Ισραηλινός βουλευτής.
Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, την ίδια ώρα, δίνει στη δημοσιότητα νέο προπαγανδιστικό βίντεο με τον Ισραηλινό όμηρο Αλεξάντερ Τρουπάνοφ. “Τις επόμενες ημέρες θα ακούσετε από εμένα όλη την αλήθεια για το τι συνέβη σε εμένα και σε άλλους κρατούμενους εδώ στη Γάζα” ακούγεται να λέει. “Απευθύνω έκκληση σε όλους, σε όλους όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, παρακαλώ κάντε τα πάντα, για να φέρετε το γιο μου και όλους τους ομήρους πίσω τώρα” τονίζει η μητέρα του ομήρου.
Μέχρι τώρα έχουν αποτύχει οι διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και για απελευθέρωση 120 και πλέον ομήρων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι είπαν άλλωστε ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν το πρωί της Τετάρτης από ισραηλινά πυρά στην ανατολική περιοχή της Ράφα. Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας που κατέστρεψαν πολλά σπίτια στην περιοχή, όπου έχουν καταφύγει πολλοί.
Την ίδια ώρα, η διπλωματία του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας καταδικάζει τους επανειλημμένους, πολύνεκρους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιοποιήθηκε στο Ριάντ αναφέρεται πως η Σαουδική Αραβία «καταδικάζει και καταγγέλλει τις συνεχείς γενοκτονικές σφαγές που διαπράττονται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής (…) εναντίον του παλαιστινιακού λαού»· στέκεται στο γεγονός πως «συνεχίζουν να στοχοποιούνται σκηνές ανυπεράσπιστων παλαιστινίων προσφύγων» στη Ράφα.
Από πλευράς του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν τόνισε μιλώντας στην τουρκική βουλή ότι “το πνεύμα των Ηνωμένων Εθνών είναι νεκρό στη Γάζα“. Σε ανάρτησή του αναφέρει εξάλλου ότι: «Καμία πεποίθηση δεν νομιμοποιεί το κάψιμο μέχρι θανάτου αθώων πολιτών στις σκηνές τους. Ο κόσμος παρακολουθεί τη βαρβαρότητα του βρικόλακα που λέγεται Νετανιάχου σε ζωντανή μετάδοση».
Τουλάχιστον 36.171 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 81.420 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Τις τελευταίες 24 ώρες, 75 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και 284 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατάφερε για πρώτη φορά από τις 13 Μαΐου να φτάσει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να παραδώσει καύσιμα και υλικό στο νοσοκομείο Άλ Άχλι, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού του ΟΗΕ.
“Το νοσοκομείο Αλ Άχλι αναλαμβάνει τον διπλάσιο αριθμό ανθρώπων από αυτόν που δύναται, αντιμετωπίζει έλλειψη χειρουργικού υλικού και το προσωπικό του δεν πληρώνεται”, έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
Προς το παρόν καμία σοβαρή χειρουργική επέμβαση “δεν μπορεί να γίνει βράδυ, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού”, πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός προσπαθεί να αναπτύξει ομάδα εκεί.
Υπό δύσκολες συνθήκες και “σφοδρές εχθροπραξίες”, η αποστολή του ΠΟΥ μπόρεσε να παραδώσει 15.000 λίτρα καυσίμου –το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των γεννητριών του νοσοκομείου και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος– αλλά και 14 κλίνες νοσηλείας, φάρμακα και υλικό για τραύματα για να καλυφθούν οι ανάγκες 1.500 ανθρώπων.
Η αποστολή επέτρεψε επίσης να συνοδευτούν 5 ασθενοφόρα της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου για να συμβάλουν στην αποκατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Οι αποστολές προς το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πεδίο σφοδρών βομβαρδισμών από τον ισραηλινό στρατό και μαχών μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κατέστησαν πολύ δύσκολες λόγω της έλλειψης βενζίνης, αλλά και των κατεστραμμένων δρόμων, των συντριμμιών και την έλλειψη ασφαλούς πρόσβασης, υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Τα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού αποτελούν επίσης πηγή καθυστερήσεων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
“Λόγω των καθυστερήσεων σε σημείο ελέγχου, η αποστολή δεν μπόρεσε να προσεγγίσει” άλλο νοσοκομείο εκεί κοντά, σημείωσε ακόμη ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Ο ισραηλινός στρατός δεσμεύτηκε να εξαλείψει τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της στη Λωρίδα της Γάζας από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 36.171 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.
Η επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 1.189 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με νέα καταμέτρηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη, από το AFP η οποία στηρίχθηκε στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία.
Πηγή: ΑΠΕ/EΡΤ