Γάζα: Οι ΗΠΑ ζητούν κατάπαυση του πυρός, αλλά μεταφέρουν όπλα αξίας 320 εκατ. στο Ισραήλ
Το Ισραήλ σκοτώνει παιδιά στην Παλαιστίνη με πρωτοφανή ρυθμό, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων, Defense for Children International-Palestine
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, μαζί με τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη.
Τουλάχιστον 10.300 έχουν σκοτωθεί μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου και την κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ, όπου εκεί οι νεκροί ανέρχονται στους 1.400.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Γάζα γίνεται «νεκροταφείο για τα παιδιά» αφού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 4.237.
Το Ισραήλ σκοτώνει παιδιά στην Παλαιστίνη με πρωτοφανή ρυθμό, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων, Defense for Children International-Palestine.
Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου «παύση» των μαχών στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ με τη σειρά του ζητά η μεταπολεμική Γάζα να ελέγχεται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και Αραβικές χώρες.
Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς αναφέρει πως η οργάνωση κατέστρεψε περισσότερα από 100 ισραηλινά τεθωρακισμένα.
Οι IDF συνεχίζουν να χτυπούν σε νοσοκομεία και σε σχολεία τα οποία θεωρούν «νόμιμους στόχους», καθώς κατηγορούν τη Χαμάς ότι βρίσκει κάλυψη εκεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.
Τις τελευταίες ημέρες, η Τζαμπάλια είδε μια σειρά από μαζικές βομβιστικές επιθέσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.
«Καμία κόκκινη γραμμή» απαντά ο Κίρμπι για τους θανάτους αμάχων
Ο πόλεμος στη Γάζα μετρά πλέον πάνω από ένα μήνα, με την διεθνή κοινότητα να ζητούν από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου την άμεση κατάπαυση του πυρός και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα. Με την σειρά του και ο Τζο Μπάιντεν πρότεινε την Δευτέρα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου «τριήμερη κατάπαυση πυρός» στη Γάζα προκειμένου να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.
Παρά το αίτημα Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός, έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να στείλει επιπλέον όπλα στο Τελ Αβίβ, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δηλώνει πως «Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές με το Ισραήλ» σε ότι αφορά τις δολοφονίες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
Συγκεκριμένα, όταν ο εκπρόσωπος Τύπου ρωτήθηκε αν «Ισχύει ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν έχει καθόλου κόκκινες γραμμές σε ότι αφορά το Ισραήλ;», ο ίδιος απάντησε πως «Αυτό εξακολουθεί να ισχύει».
Στην συνέχεια, η δημοσιογράφος εμμένει στην ερώτηση της λέγοντας «Στα τέλη Οκτωβρίου αναφερθήκατε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν χαράζει καμία κόκκινη γραμμή με το Ισραήλ, και δεδομένου ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας έχει αυξηθεί ήθελα να βεβαιωθώ ότι εξακολουθεί να ισχύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία κόκκινη γραμμή».
Τότε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου απαντά: «Αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται και είναι επίσης αλήθεια ότι οι άμαχοι συνεχίζουν να πεθαίνουν από αυτές τις αεροπορικές επιδρομές.»
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να μεταφέρουν όπλα αξίας 320 εκατ. στο Ισραήλ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει τη μεταφορά βομβών ακριβείας αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, ενώ από την άλλη ο πρόεδρος Μπάιντεν και ανώτεροι αξιωματούχοι πιέζουν το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων κατά τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα. Η διοίκηση έστειλε επίσημη ειδοποίηση στις 31 Οκτωβρίου στους ηγέτες του Κογκρέσου για τη σχεδιαζόμενη συμφωνία μεταφοράς των βομβών Spice Family Gliding Bomb Assemblies, ενός τύπου όπλων ακριβείας που εκτοξεύονται από πολεμικά αεροπλάνα, σύμφωνα με την αλληλογραφία που αποκάλυψε η Wall Street Journal.
Βάσει της συμφωνίας, η κατασκευάστρια εταιρεία όπλων Rafael USA θα μεταφέρει τις βόμβες στην ισραηλινή μητρική της εταιρεία, Rafael Advanced Defense Systems, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την παροχή υποστήριξης, συναρμολόγησης, δοκιμών και άλλης τεχνολογίας που σχετίζεται με τη χρήση των όπλων.
Ακολουθεί μια μεταφορά των ίδιων όπλων αξίας 402 εκατομμυρίων δολαρίων, για την οποία η κυβέρνηση ζήτησε για πρώτη φορά την έγκριση του Κογκρέσου το 2020. Τα όπλα ζητήθηκαν από το Ισραήλ πριν από τις 7 Οκτωβρίου, με μια αρχική, ανεπίσημη κοινοποίηση που στάλθηκε στους ηγέτες του Κογκρέσου νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τη διαδικασία.
Η σχεδιαζόμενη συμφωνία για τα όπλα έρχεται καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα από τη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα ξεπέρασε τη Δευτέρα τους 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.
ΗΠΑ: Τάσσονται κατά της επιβολής «νέας κατοχής» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Η Ουάσιγκτον τόνισε χθες πως θα εναντιώνονταν σε νέα μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, την επομένη της δήλωσης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η χώρα του θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον θύλακο αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Bing Guan).
«Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος», δήλωσε χθες Τρίτη κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
«Γενικά μιλώντας, δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής της (Λωρίδας της) Γάζας, ούτε το Ισραήλ» την επιδιώκει, συνέχισε.
Το Ισραήλ απέσυρε με μονομερή απόφαση το 2005 τους στρατιώτες του και τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.
Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο έχουν επιβάλει αυστηρό χερσαίο, αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό της αφότου πήρε την εξουσία η Χαμάς εκεί, το 2007.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει μολαταύτα ότι «είναι αδύνατη η επιστροφή στο status quo» πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, την πιο πολύνεκρη από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948, πάντα κατά τον κ. Πατέλ.
«Το Ισραήλ και η περιοχή πρέπει να έχουν ασφάλεια και η Γάζα δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι πλέον βάση από την οποία θα εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Δήλωση Νετανιάχου
Ο κ. Νετανιάχου είπε προχθές Δευτέρα πως η χώρα του θα αναλάβει «επ’ αόριστον» τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, για να εμποδιστεί, κατ’ αυτόν, κάθε επιστροφή της Χαμάς.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδίζουν ακατάπαυστα τον θύλακο κι εντείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με πάνω από 1.400 νεκρούς στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχους που σκοτώθηκαν αυθημερόν, κατά τις αρχές.
Πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους επίσης άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και άλλοι 20.000 και πλέον έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την πρόταση μομφής κατά της Rashida Tlaib
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε την πρόταση μομφής κατά της Δημοκρατικής Αντιπροσώπου Rashida Tlaib, της μοναδικής Παλαιστίνιας Αμερικανίδας στο Κογκρέσο, για τα σχόλια που έκανε σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Ο τελικός απολογισμός της ψηφοφορίας στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους αίθουσα ήταν 234-188 υπέρ της αποδοκιμασίας της Tlaib. Τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν κατά της πρότασης, ενώ τρεις Δημοκρατικοί και ένας Ρεπουμπλικάνος απείχαν.
I am the only Palestinian American serving in Congress, and my perspective is needed here now more than ever.
I will not be silenced and I will not let anyone distort my words.
Palestinian-American US Representative Rashida Tlaib @RepRashida pic.twitter.com/vSFW2s59i0
— Nizam Tellawi (@nizamtellawi) November 8, 2023
Αγρυπνία έξω από το ισραηλινό κοινοβούλιο για τους ομήρους της Χαμάς
Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε αγρυπνία έξω από το ισραηλινό κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από την αιχμαλωσία τουλάχιστον 240 ανθρώπων από τη Χαμάς.
Από τότε, μόνο πέντε από τους αιχμαλώτους έχουν απελευθερωθεί ή διασωθεί.
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την επιστροφή των αιχμαλώτων –μεταξύ των οποίων Ισραηλινοί και πολίτες άλλων χωρών– πραγματοποιήθηκαν επίσης τη Δευτέρα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων και στην Τσεχική Δημοκρατία.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / in.gr