Γάζα: Πάνω από 200 “στόχους” έπληξε ο ισραηλινός στρατός

109 Παλαιστίνιοι νεκροί - Σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενες ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ.

Parallaxi
γάζα-πάνω-από-200-στόχους-έπληξε-ο-ισρα-1089122
Parallaxi

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής σήμερα στις 8:00 το πρωί μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι έπληξε περιοχές «παγιδευμένες από εκρηκτικά, σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς, βάσεις εκτόξευσης (πυραύλων) και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων» της Χαμάς.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε από την πλευρά του ότι τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέχρι το μεσημέρι σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών το πρωί.

Παρά τις πυρετώδεις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ δεν επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την περαιτέρω παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα.

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ξεκίνησαν εκ νέου, καθώς η ισραηλινή πλευρά καταγγέλλει παραβίαση των όρων της εκεχειρίας από τη Χαμάς. Αντίστοιχα και η Χαμάς, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το BBC και η οποία είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις, φέρεται να κατηγορεί το Ισραήλ για τον ίδιο λόγο.

  • Σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενες ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ

Σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενες ρουκέτες ήχησαν σήμερα το απόγευμα σε πολλές περιοχές στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, για πρώτη φορά μετά την επανέναρξη των εχθροπαξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, έπειτα από μια εβδομάδα εκεχειρίας.

Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ ανέφεραν με ανάρτηση τους στο Telegram ότι εκτόξευσαν ομοβροντία ρουκετών με στόχο το Τελ Αβίβ. Δεν έχουν υπάρξει άμεσες αναφορές για ζημιές ή θύματα.

“Η Χαμάς καταλαβαίνει μόνο από βία”

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ παρακολούθησε νωρίτερα σήμερα το κύμα επιδρομών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Γάζα από ένα επιθετικό ελικόπτερο πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Χθες το βράδυ… ενέκρινα τη συνέχιση της επίθεσης των IDF. Σήμερα το πρωί, όλοι είδαμε το νόημα των χτυπημάτων. Το είδαν στο Ισραήλ και η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», λέει ο Γκαλάντ.

«Παρακολούθησα τις επιθέσεις και είδα την έντασή τους από το πιλοτήριο ενός μαχητικού ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας. Όπως είπα από την πρώτη μέρα, επαναλαμβάνω και τώρα, η Χαμάς καταλαβαίνει μόνο από βία», συνεχίζει.

«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε [τη Χαμάς] μέχρι να πετύχουμε τους στόχους του πολέμου: Την εξάρθρωση της Χαμάς, την εξάλειψη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της και την επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους. Θα συνεχίσουμε αυτή την αποστολή μέχρι την επιτυχή κατάληξη και τη νίκη επί της Χαμάς», προσθέτει ο Γκαλάντ.

xartis-gaza_1_814a2.jpg

Χάρτης: Ένας νέος διαδραστικός χάρτης της Γάζας που εξέδωσε ο IDF χωρίζει τη Λωρίδα σε εκατοντάδες ζώνες. Οι IDF δήλωσαν την 1η Δεκεμβρίου 2023 ότι θα χρησιμοποιείται για να ενημερώνει τους Παλαιστίνιους πολίτες για τις ζώνες ενεργών μαχών

Οι IDF λένε ότι χτύπησαν έναν τρομοκρατικό πυρήνα στο νότιο Λίβανο, κοντά στη βόρεια κοινότητα Zar’it, καθώς η Χεζμπολάχ συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Αρκετές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν επίσης από το Λίβανο κατά στρατιωτικών θέσεων κατά μήκος των συνόρων κοντά στη Rosh Hanikra και το Maragaliot, καθώς και κατά της βόρειας πόλης Kiryat Shmona, αναφέρει o ισραηλινός στρατός.

Δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν κατά της Kiryat Shmona αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome, αναφέρει.

Οι IDF λένε ότι απάντησαν με βολές πυροβολικού στην πηγή των πυρών.

Η Χεζμπολάχ, εν τω μεταξύ, αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον θέσεων των IDF στα σύνορα τις τελευταίες ώρες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα