Γάζα: Σφοδρές μάχες στην βόρεια Λωρίδα – Έντονη ανησυχία για επέκταση των συγκρούσεων
Η «δεύτερη φάση» της μάχης του ισραηλινού στρατού ενάντια στη Χαμάς έχει πλέον αρχίσει - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις
Η «δεύτερη φάση» της μάχης του ισραηλινού στρατού ενάντια στη Χαμάς έχει πλέον αρχίσει, με τη χερσαία εισβολή των δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο ισραηλινός στρατός έκανε μάλιστα λόγο για «επείγουσα ανάγκη» εκκένωσης των Παλαιστίνιων αμάχων προς το νότιο τμήμα της Γάζας. Από την πλευρά της, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εξελίσσονται «σφοδρές μάχες» στη βόρεια Λωρίδα μεταξύ μελών της και των ισραηλινών δυνάμεων.
Στο πλαίσιο της εντεινόμενης ανησυχίας για επέκταση των συγκρούσεων, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης πως έπληξε στόχους στη Συρία εν είδει αντιποίνων για νέες εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ χθες Κυριακή. Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες ότι απάντησε σε επιθέσεις και στα σύνορα με τον Λίβανο, βομβαρδίζοντας στόχους που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
Live οι εξελίξεις:
Οι οικογένειες των αμάχων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς εδώ και 23 ημέρες, από την εισβολή των ενόπλων στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αγωνιούν για την τύχη των συγγενών και των παιδιών τους.
Ωστόσο ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς, όπου δείχνει τρεις γυναίκες ομήρους ζωντανές, αναπτέρωσε το ηθικό των οικογενειών τους και δηλώνουν «τόσο πολύ χαρούμενοι» που τουλάχιστον γνωρίζουν ότι είναι ζωντανές και καλούν τον Ερυθρό Σταυρό να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωσή τους χαρακτηρίζοντας «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» την κράτησή τους.
Η αντίδραση του πατέρα των δύο γυναικών από το βίντεο της Χαμάς
«Θα ήθελα να τονίσω ότι το να κρατάς αιχμάλωτους γυναίκες και παιδιά και ηλικιωμένους… είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» λέει ο πατέρας δύο γυναικών που κατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
«Θέλω να πω στη Ντανιέλ και τη Σάρον, σας αγαπάμε, σας ακούμε, σας σκεφτόμαστε κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο» λέει με σπαρακτικά λόγια και τόνιζει ότι ο Ερυθρός Σταυρός πρέπει να απαιτήσει την απελευθέρωση των δύο κορών του και να καλέσει έναν γιατρό να τις επισκεφτεί, καθώς -όπως λέει- χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή.
«Κορίτσια, σας αγαπάμε. Σας σκεφτόμαστε κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο» συμπλήρωσε.
Όσα είπε η μητέρα της τρίτης γυναίκας που απεικονίζεται στο βίντεο
Αντίστοιχα, η μητέρα της Ρίμον Κιρστ -η τρίτη γυναίκα που απεικονίζεται στο βίντεο- αναφέρει ότι ανησυχεί απίστευτα για την κόρη της, παρόλο που γνωρίζει έστω ότι δεν είναι νεκρή.
«Αυτό που γίνεται στα παιδιά μας και σε όλους τους άλλους ομήρους είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα» είπε συγγενής της Γελένα Τρουπάνομπ. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τουλάχιστον η Γελένα είναι ζωντανή».
«Σας ζητάμε επί προσωπικού, πρόεδρε Μπάιντεν, να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να φέρετε όλους τους ομήρους πίσω στο σπίτι τους» είπαν οι συγγενείς των ομήρων.
Απελυθερώθηκε γυναίκα στρατιωτικός από τον στρατό του Ισραήl
Ο ισραηλινός στρατός και η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας Shin Bet ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν μια στρατιωτικό που ήταν όμηρος κατά τη διάρκεια ολονύκτιας επιχείρησης στη Γάζα. Σε κοινή ανακοίνωση, οι IDF και η Shin Bet αναφέρουν ότι η Uri Megidish, που είχε απαχθεί από τη Χαμάς, είναι σε καλή κατάσταση και συναντήθηκε με την οικογένειά της.
Δέσμευση του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ για απελευθέρωση όλων των ομήρων
Δεν δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση της απελευθέρωσής της
הלילה שוחררה החיילת טור׳ אורי מגידיש, במהלך פעולה קרקעית, לאחר שנחטפה על ידי ארגון הטרור חמאס ב-7/10.
החיילת נבדקה רפואית, מצבה טוב והיא נפגשה עם משפחתה.
צה״ל ושב״כ ימשיכו לעשות כל מאמץ על מנת להביא לשחרור החטופים pic.twitter.com/0XYlgFNITk
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 30, 2023
Mε το «σταγονόμετρο» η ανθρωπιστική βοήθεια
Συνολικά 26 φορτηγά με τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό πέρασαν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.
Μόλις 144 φορτηγά έχουν παραδώσει προμήθειες στην παλαιστινιακή ανθρωπιστική οργάνωση από τις 7 Οκτωβρίου.
Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας με τη Χαμάς
Την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου συνεδρίου του Economist.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ότι η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, που επίσης απείχαν. Επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ενώ εξέφρασε ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε επίσης ότι η πρόταση των αραβικών χωρών δεν ανέφερε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Αναφέρθηκε στην πρόταση του Καναδά για τροποποίηση του ψηφίσματος, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή. Και εξήγησε ότι για αυτό η Ελλάδα αποφάσισε να απέχει, ευθυγραμμιζόμενη με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ειδική σχέση που έχουν Ελλάδα και Κύπρος, αλλά και με τις χώρες της περιοχής. Αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στη διάσκεψη του Καϊρου καθώς και στην επίσκεψη του στο Ισραήλ και τη συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
“Στο μυαλό μου μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη. Δηλαδή το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
“Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, όταν δεν καταδικάζει τη Χαμάς”
Τόνισε δε, αντιπαραθέτοντας εμμέσως τη στάση της Ελλάδας με εκείνη της Τουρκίας, ότι “εμείς δεν μιλάμε με τη Χαμάς, ούτε φιλοδοξούμε να το κάνουμε, γιατί την ορίζουμε ξεκάθαρα ως τρομοκρατική οργάνωση”.
Ερωτηθείς ειδικότερα για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στην Παλαιστίνη και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι το καλό κλίμα θα αντέξει.
“Η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι αυτό που αρχίσαμε, να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, μπορεί να διατηρηθεί. Εμεις είμαστε συνεπείς. Η Τουρκία έχει κάνει πολλές στροφές 180 μοιρών στο παρελθόν”, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.
“Δεν είναι εύκολο να φτιάξουμε χώρο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με όσα γίνονται στη γειτονιά και με τον Ερντογάν να είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, όταν δεν καταδικάζει τη Χαμάς, αλλά λέει ότι είναι απελευθερωτικό κίνημα”, επισήμανε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης.
“Ούτε η Τουρκία θέλει να κλιμακωθεί η κρίση”
Σχολίασε ότι οι τοποθετήσεις αυτές του Ερντογάν εντάσσονται στο αφήγημα του για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Τουρκία στην περιοχή. Και δήλωσε ότι ο ίδιος θα παίξει το δικό του ρόλο για να διατηρηθεί το θετικό momentum, ελπίζοντας για το καλύτερο.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι στην ομιλία του πέρυσι στον ΟΗΕ διαμήνυσε στον τουρκικό λαό ότι δεν είμαστε εχθροί, αλλά είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζήσουμε δίπλα. Τόνισε ότι ακόμη και εάν Ελλάδα και Τουρκία συμφωνήσουν ότι διαφωνούν στη βασική τους διαφορά, δεν χρειάζεται να είναι εχθροί.
“Υπάρχει μέση οδός που έχουμε καταφέρει να βρουμε τους τελευταίους μήνες”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σημείωσε επίσης ότι: “Θα ήταν καλό σε αυτό τον πολύπλοκο κόσμο να μην προσθέσουμε άλλη μία πηγή έντασης. Έχουμε αρκετά προβλήματα στην περιοχή” και εκτίμησε πως ούτε η Τουρκία θέλει να κλιμακωθεί η κρίση στην περιοχή.
Δεν υπάρχει λύση χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς και κράτος Παλαιστίνης
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε δε την άποψη ότι “δεν μπορεί κανείς να φαντάζεται λύση της κρίσης χωρίς μία στρατηγική ήττα της Χαμάς”.
Εκτίμησε επίσης ότι “δεν είναι πολύ αργά για να αρχίσουμε να συζητάμε το μέλλον της Γάζας και ποιος θα τη διοικήσει εφόσον η Χαμάς δεν είναι πια στην εικόνα” . Ενώ σημείωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική στη διοίκηση στη Δυτική Όχθη.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με ευρωπαϊκές χώρες, ΗΠΑ και ΕΕ για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης δεδομένου ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι πιο κοντινές χώρες. Επισήμανε ωστόσο ότι το πρόβλημα είναι ότι μόνο ένα μικρό μέρος της βοήθειας φτάνει όντως στη Γάζα.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι “οι απώλειες αμάχων θα περιοριστούν στο μικρότερο δυνατό βαθμό”. Επισήμανε μάλιστα ότι “η Χαμάς μεν χρησιμοποιεί όντως ως ασπίδες αλλά το Ισραήλ είναι δημοκρατικό κράτος. Οι κανόνες για ενα δημοκρατικό κράτος δεν είναι οι ίδιοι με τους κανόνες για μία τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό που περιμένουμε από το Ισραήλ δεν είναι το ίδιο”.
Να μην αποσταθεροποιηθούν Αίγυπτος και Ιορδανία
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία για το ενδεχόμενο να αποσταθεροποιηθούν σημαντικές χώρες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής από μία διάχυση της κρίσης ή από προσφυγικές ροές εφόσον εκδιωχθούν οι Παλαιστινίοι από τη Γάζα΄.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, τις οποίες χαρακτήρισε χώρες κλειδιά στην περιοχή. Επισήμανε ότι οι δύο αυτές χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις και είναι πυλώνες ενός περιφερειακού συστήματος σταθερότητας. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πιο στενή συνεργασία της ΕΕ με την Αίγυπτο.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης όσον αφορά στο μεταναστευτικό ότι αυτή τη στιγμή δεν φεύγουν βάρκες με μετανάστες από την Αίγυπτο.
“Δεν θέλω να φανταστώ τι θα μπορούσε να γίνει εάν μία χώρα 100 εκ ανθρώπων αποσταθεροποιηθεί λόγω διάχυσης της κρίσης”, προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η προσέγγιση του Ισραήλ και των αραβικών χωρών εξακολουθεί να είναι δυνατή, αλλά όχι σε βάρος του Παλαιστινιακού.
Επισήμανε ότι η ιδέα πως μπορεί να ξεπεραστεί το θέμα αυτό μέσω των οικονομικών δεσμών αποδείχθηκε προβληματική.
Και εκτίμησε ότι μπορεί η πρόοδος στην προσέγγιση Ισραήλ- αραβικών χωρών να διατηρηθεί, με την προσθήκη μίας πολιτικής λύσης στο Παλαιστινιακό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτες σε βάση με Αμερικανούς στρατιώτες
Τέσσερις ρουκέτες τύπου Κατιούσα εκτοξεύτηκαν σήμερα εναντίον της βάσης Αΐν αλ Ασαντ στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες και μέλη του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές στην αεροπορική βάση που βρίσκεται στην επαρχία Ανμπάρ.
Σε κάθε περίπτωση, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία.
Τα προηγούμενα χρόνια, οι βάσεις που φιλοξενούσαν στρατεύματα του διεθνούς συνασπισμού γίνονταν συχνά στόχος επιθέσεων με ρουκέτες και drones. Ωστόσο, από το καλοκαίρι το 2022 οι επιθέσεις αυτές είχαν καταλαγιάσει. Συνήθως σε τέτοιες επιθέσεις δεν ακολουθούσε ανάληψη ευθύνης. Οι ΗΠΑ απέδιδαν την ευθύνη σε οργανώσεις προσκείμενες στην Τεχεράνη.
Περίπου 2.500 Αμερικανοί και άλλοι 1.000 στρατιωτικοί από χώρες-μέλη του διεθνούς συνασπισμού σταθμεύουν σήμερα σε τρεις βάσεις των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.
BREAKING: Four rockets fired at Ain al-Asad airbase in Iraq which houses US forces
— The Spectator Index (@spectatorindex) October 30, 2023
Νετανιάχου: «Καμία κατάπαυση του πυρός, είναι η ώρα για πόλεμο»
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, μίλησε τη Δευτέρα (30/10) σε δημοσιογράφους και περιέγραψε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που έγινε στις 7 Οκτωβρίου, ως «σημείο καμπής» για τους ηγέτες και τα έθνη.
Ακόμα, σύμφωνα με τον Guardian, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας στα Αγγλικά, ανέφερε ότι ήρθε η ώρα «να αποφασίσουμε αν είμαστε πρόθυμοι να αγωνιστούμε για ένα μέλλον ελπίδας και υπόσχεσης ή να παραδοθούμε στην τυραννία και την τρομοκρατία». Επίσης, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Το Ισραήλ δεν άρχισε αυτόν τον πόλεμο, αλλά θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Το Ισραήλ θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις της βαρβαρότητας μέχρι τη νίκη».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι θέλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του Ισραήλ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τονίζοντας το εξής: «Ακριβώς όπως οι ΗΠΑ δεν θα συμφωνούσαν σε κατάπαυση του πυρός μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ ή μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε παύση των εχθροπραξιών με τη Χαμάς μετά τις φρικτές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι μια έκκληση προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς, να παραδοθεί στην τρομοκρατία, να παραδοθεί στη βαρβαρότητα. Αυτό δεν θα συμβεί».
Επιπλέον, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν καταλήξει σε μια κοινή εκτίμηση ότι η Χαμάς δεν θα απελευθερώσει ομήρους «εκτός αν πιεστεί». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι η χερσαία δράση «στην πραγματικότητα δημιουργεί τη δυνατότητα» να απελευθερωθούν οι όμηροι, επειδή η Χαμάς «θα το κάνει μόνο υπό πίεση, αυτό δημιουργεί πίεση», επισημαίνοντας το εξής: «Η Χαμάς είναι αποφασισμένη να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στην πατρίδα τους. Πιστεύουμε ότι αυτή η μέθοδος έχει πιθανότητες. Είναι ένας στόχος στον οποίο είμαστε προσηλωμένοι».
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ρωτήθηκε αν έχει σκεφτεί να παραιτηθεί από πρωθυπουργός του Ισραήλ, εν μέσω φθίνουσας υποστήριξης, και εκείνος απάντησε ως εξής:. «Το μόνο που σκοπεύω να… παραιτήσω είναι η Χαμάς. Θα τους πετάξουμε στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Αυτός είναι ο στόχος μου. Αυτή είναι η ευθύνη μου. Αυτό είναι που οδηγώ τη χώρα να κάνει. Αυτή είναι η ευθύνη μου τώρα».
Πάντως, ερωτηθείς αν το Ισραήλ επιβάλλει συλλογική τιμωρία στον λαό της Παλαιστίνης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε ότι «η Χαμάς εμποδίζει τους πολίτες στη βόρεια Γάζα να φύγουν και τους αναγκάζει να βρίσκονται σε περιοχές συγκρούσεων». Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συμπλήρωσε το εξής: «Δεν πρέπει να πεθάνει ούτε ένας άμαχος. Κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τις απώλειες αμάχων, όχι μόνο ζητώντας από τους αμάχους να μετακινηθούν, καλώντας τους να μετακινηθούν, οργανώνοντας ένα μέρος για αυτούς που είναι ασφαλές, βάζοντας επίσης ανθρωπιστική υποστήριξη, παρέχοντάς τους τα μέσα με τρόφιμα, με νερό, με φάρμακα».
הצטרפו לשידור החי: ראש הממשלה בנימין נתניהו בהצהרה לתקשורת הזרה https://t.co/gfHweZyaW7
— ראש ממשלת ישראל (@IsraeliPM_heb) October 30, 2023
Ισραήλ εναντίον νοσοκομείων: Βομβαρδισμοί περιμετρικά δύο νοσοκομείων και ευθεία βολή σε τρίτο σε 24 ώρες
Το Ισραήλ έχει χτυπήσει τρία νοσοκομεία σε 24 ώρες, ενώ απειλεί ένα τέταρτο με βομβαρδισμό. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αμείωτοι.
Σε λιγότερο από 24 ώρες η Ισραηλινή αεροπορία κατάφερε χτυπήματα στην περίμετρο των νοσοκομείων αλ-Κουντς και το Ινδονησιακό νοσοκομείο σπάζοντας τα τζάμια των νοσοκομείων και γεμίζωντάς τα καπνό. Επιμένει να ζητά την εκκένωση του νοσοκομείου αλ-Σίφα όπως και όλων των υπολοίπων.
Μέχρι και ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από την Ράφα αναγκάστηκε να πάρει θέση πως ο αποκλεισμός της Γάζας και η στέρηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου
Οι διευθυντές και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αρνούνται να εκκενώσουν, καθώς σημαίνει αυτόματα θανατική ποινή για τους ασθενείς τους που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με σοβαρά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ή τα μωρά σε θερμοκοιτίδες.
Η αντίδραση της Χαμάς για το νοσοκομείο αλ-Κουντς
«Προειδοποιούμε ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να διαπράξει νέα σφαγή στο νοσοκομείο αλ-Κουντς, καλούμε ολόκληρο τον κόσμο να αναλάβει την ευθύνη και να σταματήσει την επίθεση εναντίον των παιδιών μας και των ανυπεράσπιστων πολιτών.
🇮🇱 ISRAEL is now bombing in the vicinity of Gaza’s Al Quds HOSPITAL!
🇮🇱 Israel is a TERRORIST STATE. pic.twitter.com/yxYshd2qGO
— Jackson Hinkle 🇺🇸 (@jacksonhinklle) October 29, 2023
Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τα διακυβερνητικά όργανα να αναλάβουν επείγουσα δράση.
Το αίτημα του Ισραήλ προς το προσωπικό του νοσοκομείου αλ-Κουντς να εκκενώσει είναι ένα προοίμιο για τη διάπραξη μιας φρικτής σφαγής εναντίον των ανθρώπων εκεί, δεδομένου ότι περίπου 14.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο μέσα στο νοσοκομείο.
Ωστόσο, τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν να βομβαρδίζουν τον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου με σκοπό να εκφοβίσουν το προσωπικό και τους ασθενείς.
The Israeli occupation forces deliberately continue to launch rockets directly near Al-Quds hospital in #Gaza to force medical staff, displaced individuals, and patients to evacuate the hospital. This has caused significant damage to hospital departments and exposed residents and… pic.twitter.com/Nh3nkeGadp
— PRCS (@PalestineRCS) October 29, 2023
Πηγή: in.gr / kathimerini.gr