Γάζα: Στα «πρόθυρα έκρηξης» η υγειονομική κρίση – Εκτίμηση για 3.785 Παλαιστίνιους νεκρούς

Οικογένειες καταφεύγουν σε πηγές μη πόσιμου νερού - Νεκρός ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς

Parallaxi
γάζα-στα-πρόθυρα-έκρηξης-η-υγειονομ-1067654
Parallaxi

Η έλλειψη πρόσβασης σε νερό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη Γάζα, σύμφωνα με τη διεθνή φιλανθρωπική οργάνωση Action Against Hunger, η οποία προειδοποιεί για «μια υγειονομική κρίση στα πρόθυρα της έκρηξης».

Το προσωπικό της φιλανθρωπικής οργάνωσης υποστηρίζουν ότι τα καταφύγια που φιλοξενούν εκτοπισμένους είναι υπερπλήρη. Όπως λένε, ένα καταφύγιο αυτή την στιγμή φιλοξενεί περισσότερους από 24.000 ανθρώπους και το 60% των παιδιών εκεί υποφέρουν από γαστρεντερικές διαταραχές.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι υπάρχουν λιγότερα από 3 λίτρα νερού ανά άτομο κάθε μέρα για τα 2,3 εκατομμύρια άτομα που ζουν στη Γάζα, τα μισά από τα οποία είναι παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη νερού και διαρροϊκές λοιμώξεις – την κύρια αιτία παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως. Και αυτή η ποσότητα είναι πιθανό να μειώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς μειώνονται οι προμήθειες και τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για να καταστεί πόσιμο νερό στις μονάδες αφαλάτωσης.

Η Chiara Saccardi, αξιωματικός για τη Μέση Ανατολή στο Action Against Hunger, είπε: «Αντιμέτωπες με αυτήν την αδύνατη κατάσταση, πολλές οικογένειες της Γάζας καταφεύγουν σε πηγές μη πόσιμου νερού, όπως γεωργικά πηγάδια. Αυτό τους θέτει σε άμεσο κίνδυνο αφυδάτωσης και ακόμη και έξαρσης μολυσματικών ασθενειών όπως η χολέρα. Μια τέτοια επιδημία, αν συμβεί, θα έκανε αυτή τη σοβαρή κρίση ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα».

Νεκρός ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς

Ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς Τζεχάντ Μέιζεν, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, σκοτώθηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

«O υποστράτηγος Jihad Muheisen, Διοικητής των Παλαιστινιακών Δυνάμεων Εθνικής Ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας και η οικογένειά του σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του σπιτιού του στη γειτονιά Sheikh Radwan» αναφέρει η ανάρτηση.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι «κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, υπό τη διεύθυνση της Σιν Μπετ, κατέστρεψαν εκατοντάδες τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς».

Η Χαμάς επιβεβαιώνει ότι σκοτώθηκε στη βόρεια Γάζα η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα μέλος του πολιτικού γραφείου της

Η Τζαμίλα Σάντι, η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα μέλος του πολιτικού γραφείου της Xαμάς, σκοτώθηκε κατά την διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην Γάζα.

Η ισλαμική οργάνωση ανακοίνωσε ότι η 64χρονη, (Jamila al-Shanti), σκοτώθηκε χθες το βράδυ από τον ισραηλινό στρατό στην Τζαμπαλίγια, στον βόρειο τομέα της Γάζας, διευκρίνισε.

Η Τζαμίλα Σάντι εξελέγη το 2006 βουλευτής του Νομοθετικού Συμβουλίου, του κοινοβουλίου , το οποίο δεν λειτουργεί από τότε που η Χαμάς εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από την Λωρίδα της Γάζας το 2007.

Το 2021, έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, που αποτελείται από 20 μέλη που προέρχονται από εσωτερικές ψηφοφορίες.

Η εκλογή της, μαζί με την συμμετοχή μίας ακόμη γυναίκας, της Φάτιμα Σουράμπ, στο πολιτικό γραφείο ex officio ως προέδρου της Επιτροπής των Γυναικών της Χαμάς είχε θεωρηθεί τότε από τους αναλυτές «θετικό μήνυμα» προς την διεθνή κοινότητα που δείχνει άνοιγμα μίας βαθιά πατριαρχικής κοινωνίας προς τις γυναίκες.

Νωρίτερα σήμερα, μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετέδωσαν ότι από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σκοτώθηκε στην Γάζα ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς Τζεχάντ Μέιζεν, μαζί με μέλη της οικογένειάς του.

Νωρίς το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην Γάζα σκοτώθηκε ο αρχηγός των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης της Χαμάς και πολλά άλλα μέλη των ειδικών ένοπλων δυνάμεων της ισλαμικής οργάνωσης.

Γερμανικά ΜΜΕ: Ευρωπαϊκές πηγές λένε πως «δεν ευθύνεται το Ισραήλ» για το χτύπημα στο νοσοκομείο και ότι «οι νεκροί είναι το πολύ 50»

Δεν θα μεταβεί τελικά η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στη Μέση Ανατολή. Μέχρι πρότινος, προβλεπόταν πως η περιοδεία της θα ξεκινούσε από την Ιορδανία, ωστόσο, πλέον δεν κρίνεται ασφαλές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, ο αριθμός των νεκρών δεν είναι αυτός που αναφέρεται, μεταδίδει και ο ανταποκριτής του OPEN στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος.

Όπως λέει πηγή ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, που μίλησε σε γερμανικές εφημερίδες, τα θύματα του χτυπήματος στο νοσοκομείο δεν είναι με τίποτα εκατοντάδες. Είναι μερικές δεκάδες, το πολύ 50, ισχυρίζονται.

Το κτίριο του νοσοκομείου είναι εντελώς άθικτο και είχε εκκενωθεί πριν το χτύπημα, λένε και υποστηρίζουν πως η ρουκέτα χτύπησε το πάρκινγκ. Εκεί βρισκόταν κόσμος, αλλά τα θύματα δεν είναι αυτά που φέρονται, αναφέρουν.

«Δεν φαίνεται να ευθύνεται το Ισραήλ και έχουμε σοβαρές ενδείξεις για αυτό», λένε οι μυστικές υπηρεσίες.

Γάζα: Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι νεκροί, ανάμεσά τους 1.524 παιδιά και 1.000 γυναίκες, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 12.493 τραυματίστηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Από τον συνολικό απολογισμό 1.524 νεκροί ήταν παιδιά και 1.000 γυναίκες, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ αλ Κούντρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 44 υγειονομικοί εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στη Γάζα ενώ τέσσερα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας και 14 υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν επίσης σταματήσει τη λειτουργία τους.

“Δεν υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων σε κανένα από τα νοσοκομεία στη Γάζα”, είπε ο ίδιος και έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επισπεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Παλαιστίνιος πρέσβης στην Ισπανία: Βλέπετε ζωντανά μια γενοκτονία, εμείς υπερασπιζόμαστε τις ζωές του λαού μας

«Ο παλαιστινιακός λαός βρίσκεται υπό κατοχή εδώ και 75 χρόνια, όπου έχουν διαπραχθεί δεκάδες σφαγές αμάχων» σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κανάλι La Sexta ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Ισπανία, Husni Abdel Wayed, και κατήγγειλε ότι «μόλις χθες ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ένα σχολείο της UNRWA».

Ερωτηθείς για τη δολοφονία και την απαγωγή Ισραηλινών πολιτών από τη Χαμάς στην επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου, ο Wayed απάντησε: «Εμείς, υπερασπιζόμαστε τις ζωές του λαού μας, υπερασπιζόμαστε τη ζωή γενικά, ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής, εθνότητας ή εθνικότητας”.

Επιπλέον, είπε στους παρουσιαστές του προγράμματος «ρωτήστε την πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ισπανία ή έναν οποιονδήποτε Ισραηλινό υπουργό εάν καταδικάζει τη δολοφονία χιλιάδων Παλαιστινίων;» και τόνισε «δεν τολμάτε να το κάνετε και αν το κάνατε θα σας χαρακτήριζαν “αντισημίτες”».

«Βλέπετε ζωντανά μια γενοκτονία που διαπράττεται κατά του παλαιστινιακού λαού», επιμένει ο πρεσβευτής, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «μερικοί πολιτικοί δεν θέλουν να το δουν», αλλά «οι απλοί άνθρωποι βλέπουν μια γενοκτονία που διαπράττεται σε ζωντανή μετάδοση.

Ερωτηθείς τέλος για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας απάντησε ότι “οι ΗΠΑ συγκαλύπτουν τις σφαγές που διέπραξε το Ισραήλ και είναι ικανοί να εφεύρουν οποιαδήποτε ιστορία».

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα