Γάζα: Συνεχίζεται ο πόλεμος στα νοσοκομέια από το Ισραήλ

Οι ΙDF υποστηρίζουν ότι εκεί κρύβονται μαχητές της Χαμάς, κάτι το οποίο αρνούνται κατηγορηματικά γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
γάζα-συνεχίζεται-ο-πόλεμος-στα-νοσοκο-1078106
Parallaxi

Συνεχίζεται ο «πόλεμος στα νοσοκομεία» από το Ισραήλ στη Γάζα με τις ΙDF να υποστηρίζουν ότι εκεί κρύβονται μαχητές της Χαμάς, κάτι το οποίο αρνούνται κατηγορηματικά γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό που επιχειρούν κάτω από αδιανόητες συνθήκες για να σώσουν από νεογέννητα μωρά μέχρι ασθενείς και τραυματίες.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έχασε την επικοινωνία με το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα.

Τουλάχιστον 11.078 είναι οι νεκροί στη Γάζα

Ανένδοτος παραμένει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα συμφωνήσει να εγκαταλείψει τον έλεγχο ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι Παλαιστίνιοι τραυματίες και άτομα με διπλή υπηκοότητα έφτασαν στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, το οποίο άνοιξε εκ νέου. Επιπλέον από το σημείο διέφυγαν από τη Λωρίδα 60 ρώσοι υπήκοοι και 18 Πολωνοί.

Γκουτέρες: Οι επιθέσεις της Χαμάς δεν δικαιολογούν τη συλλογική τιμωρία

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα πως οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ δεν δικαιολογούν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων.

«Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται τα φρικτά πράγματα που έκανε η Χαμάς ως αιτία για συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη στο CNN, προσθέτοντας πως 101 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ.

Γιατρός στο Αλ Σίφα: Περιμένουμε να χάσουμε κι άλλα μωρά μέρα με τη μέρα

Δεκάδες μωρά, που νοσηλεύονται στο Αλ Σίφα, κινδυνεύουν να πεθάνουν καθώς το νοσοκομείο έχει μείνει χωρίς ρεύμα.

Ο Dr Ahmed, γιατρός του νοσοκομείου, δήλωσε στο Reuters ότι οι συνθήκες στις οποίες κρατούνται τα μωρά θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν λοιμώξεις ή σηψαιμία.

«Περιμένουμε να χάνουμε περισσότερα μωρά μέρα με τη μέρα» συγκλονίζει.

Ισραηλινός στρατός: Στοχεύσαμε εναντίον αμάχων επειδή ήταν μέλη της Χαμάς ανάμεσά τους

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) όντως πυροβόλησαν εναντίον αμάχων που εκκένωναν τη βόρεια Γάζα προς το νότο, αλλά αυτό έγινε επειδή ήταν μέλη της Χαμάς ανάμεσά τους, δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος των IDF Ρίτσαρντ Χεχτ.

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους αμάχους της Γάζας, ο Χεχτ είπε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, οι τακτικές παύσεις στις μάχες και οι προειδοποιήσεις να μετακινηθούν νότια είναι ενδείξεις ότι δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τους κατοίκους της Γάζας.

«Κάναμε, τις τελευταίες τέσσερις και πλέον εβδομάδες, ό,τι μπορούσαμε» είπε.

Ισραήλ: Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς σκηνοθέτησε τον θάνατό του πριν σχεδιάσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ισραηλινοί κατάσκοποι πιστεύουν ότι ένα από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, που είχε κηρυχθεί νεκρός το 2014, είναι ζωντανός.

Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες που μίλησαν στην Telegraph, για τον Μοχάμεντ Σινουάρ, που ζούσε για χρόνια στα τούνελ κάτω από τη Γάζα και συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο αδελφός του, Γιαχία Σινουάρ, είναι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα και ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης για το Ισραήλ.

Η Χαμάς κήρυξε τον Μοχάμεντ Σινουάρ νεκρό το 2014, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του με αίμα γύρω του.

Από τότε δεν έχει εμφανιστεί δημόσια, αλλά η φιγούρα του φάνηκε σε συνέντευξη στο Al Jazeera Arabic τον περασμένο Μάιο.

Αύξηση της βίας κατά των Παλαιστινίων στην Τζενίν από τις 7 Οκτωβρίου

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι γιατροί στην Τζενίν καλούνται στο δημόσιο νοσοκομείο σχεδόν κάθε βράδυ, καθώς οι ισραηλινές επιδρομές με άρματα μάχης και χερσαία στρατεύματα πλήττουν την πόλη.

Τον τελευταίο μήνα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 30 άτομα και έχουν τραυματίσει τουλάχιστον 162 άτομα μόνο στην Τζενίν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συχνά αποκλείουν την είσοδο του καταυλισμού, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο στα ασθενοφόρα να μπουν και να βγουν με τους σοβαρά τραυματίες εγκαίρως.

Το Ισραήλ ξεκίνησε πόλεμο και με τα διεθνή ΜΜΕ – Στο στόχαστρο CNN, New York Times και άλλα

Στο στόχαστρο του Ισραήλ έχουν μπει τις τελευταίες μέρες τέσσερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι New York Times, το CNN, το Associated Press και το Reuters, σύμφωνα με το Politico.

Ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ έχει στρέψει τα… βέλη του προς αυτά τα ΜΜΕ είναι διότι ισχυρίζεται πως τέσσερις φωτορεπόρτερ που δραστηριοποιούνται στη Γάζα, γνώριζαν για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

Οι ειδησεογραφικές υπηρεσίες απέρριψαν κατηγορηματικά τις κατηγορίες της ισραηλινής κυβέρνησης για οποιαδήποτε πρότερη γνώση για τη δολοφονική επίθεση, με τους New York Times να λένε ότι οι «εξωφρενικές» κατηγορίες έθεσαν σε κίνδυνο δημοσιογράφους τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Γάζα. Ο υπουργός Επικοινωνιών Shlomo Karhi κατηγόρησε τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι προσλαμβάνουν συνεισφέροντες που ενημερώθηκαν για τις επιθέσεις της Χαμάς. «Έχει υποπέσει στην αντίληψή μας ότι ορισμένα άτομα εντός των μέσων σας, συμπεριλαμβανομένων φωτογράφων και άλλων, είχαν προηγούμενη γνώση αυτών των φρικιαστικών ενεργειών και μπορεί να διατηρούσαν μια ανησυχητική σχέση με τους δράστες», έγραψε στο X.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης, Nitzan Chen, ζήτησε από τους επικεφαλής των γραφείων των τεσσάρων οργανώσεων στο Ισραήλ διευκρινίσεις σχετικά με τη συμπεριφορά τεσσάρων φωτογράφων εν μέσω της επίθεσης από μαχητές της Χαμάς.

Η επιστολή του Ισραήλ, κατηγορούσε τους φωτορεπόρτερ ότι έφτασαν στα σύνορα του Ισραήλ «μαζί με τρομοκράτες της Χαμάς, τεκμηριώνοντας τη δολοφονία Ισραηλινών αμάχων, το λιντσαρισμό στρατιώτη και τις απαγωγές στη Γάζα» και ζητούσε απάντηση για τα «ανησυχητικά ευρήματα» που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από μια φιλοϊσραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση.

Το αίτημα του Ισραήλ για διευκρίνιση ακολούθησε έκθεση της Honest Reporting. Το πιο σοβαρό ερώτημα που έθεσε η ΜΚΟ ήταν εάν οι φωτογράφοι είχαν προειδοποίηση ότι η επίθεση σχεδιαζόταν, οπότε ήταν έτοιμοι το πρωί του Σαββάτου για να παρακολουθήσουν τους μαχητές της Χαμάς από κοντά.

«Συνένοχοι σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προχώρησε περισσότερο στο ερώτημα εάν οι δημοσιογράφοι έπρεπε να είχαν καταγράψει τα εγκλήματα αντί να προσπαθήσουν να τα σταματήσουν, λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι ήταν «συνένοχοι σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Ο Ισραηλινός κεντρώος ηγέτης Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου, είπε ότι οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στη σκηνή της σφαγής αλλά «επέλεξαν να στέκονται ως αδρανείς περαστικοί, ενώ τα παιδιά σφαγιάζονταν δεν διαφέρουν από τους τρομοκράτες και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι».

Η έκθεση της ΜΚΟ ανέφερε ότι δύο από τους τέσσερις φωτορεπόρτερ των οποίων τα ονόματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις φωτογραφίες του AP εργάζονταν επίσης ως ελεύθεροι επαγγελματίες για το CNN και τους New York Times. Το Reuters δημοσίευσε φωτογραφίες από δύο άλλους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν επίσης στα σύνορα καθώς ξεκίνησε η διείσδυση της Χαμάς.

Την Πέμπτη, το γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης δημοσίευσε μια δήλωση στο X κατηγορώντας τους τέσσερις φωτογράφους ότι διέσχισαν «κάθε επαγγελματική και ηθική κόκκινη γραμμή» επειδή έσπασαν τον φράχτη των συνόρων στο Ισραήλ με τους μαχητές, βιντεοσκοπώντας τη δολοφονία αμάχων, την κακοποίηση σωμάτων και την απαγωγή ανδρών και γυναικών.

Η αντίδραση των ΜΜΕ

Την ίδια μέρα που έγιναν γνωστές οι παραπάνω κατηγορίες, το Reuters, το AP και οι New York Times εξέδωσαν ανακοινώσεις αρνούμενοι ότι είχαν προηγούμενη γνώση των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Το Reuters απάντησε συγκεκριμένα στην ιδέα ότι είχε στην πραγματικότητα έναν ενσωματωμένο φωτορεπόρτερ με τη Χαμάς. Είπε ότι απέκτησε φωτογραφίες από «δύο ανεξάρτητους φωτογράφους από τη Γάζα που βρίσκονταν στα σύνορα το πρωί της 7ης Οκτωβρίου» και ότι το πρακτορείο δεν είχε προηγούμενη σχέση με κανέναν από τους δύο.

«Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters τραβήχτηκαν δύο ώρες αφότου η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ και περισσότερα από 45 λεπτά αφότου το Ισραήλ είπε ότι ένοπλοι πέρασαν τα σύνορα», πρόσθεσε το Reuters, λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι του προσωπικού του «δεν βρίσκονταν στις τοποθεσίες που αναφέρονται».

Το AP είπε ότι «δεν είχε γνώση των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου πριν συμβούν. Οι πρώτες φωτογραφίες που έλαβε το AP από οποιονδήποτε ελεύθερο επαγγελματία δείχνουν ότι τραβήχτηκαν περισσότερο από μία ώρα μετά την έναρξη των επιθέσεων. Κανένα προσωπικό του AP δεν βρισκόταν στα σύνορα τη στιγμή των επιθέσεων, ούτε κάποιος υπάλληλος του AP πέρασε τα σύνορα οποιαδήποτε στιγμή».

Πρόσθεσε ότι το πρακτορείο «δεν συνεργάζεται πλέον με τον Hassan Eslaiah», έναν από τους φωτογράφους που κατονομάζονται στο ρεπορτάζ, «ο οποίος ήταν περιστασιακά ελεύθερος επαγγελματίας για το AP και άλλους διεθνείς οργανισμούς ειδήσεων στη Γάζα». Η έκθεση του Honest Reporting έχει μια εικόνα του Eslaiah να χαμογελά καθώς τον φιλάει ο ηγέτης της Χαμάς Yahya Sinwar.

Οι New York Times περιέγραψαν τις κατηγορίες ως «αναληθείς» και «εξωφρενικές», καθώς έθεσαν «σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους στο Ισραήλ και τη Γάζα». Επίσης επέκρινε το Honest Reporting για «ασαφείς ισχυρισμούς εναντίον πολλών ανεξάρτητων φωτορεπόρτερ που εργάζονταν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Yousef Masoud», διευκρινίζοντας ότι ο Masoud «δεν εργαζόταν για τους Times την ημέρα της επίθεσης», αλλά είχε κάνει «σημαντική δουλειά» για τη δημοσίευση.

Εκπρόσωπος του CNN είπε: «Δεν είχαμε προηγούμενη γνώση για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ο Hassan Eslaiah, ο οποίος ήταν ανεξάρτητος δημοσιογράφος που εργαζόταν για εμάς και πολλά άλλα ΜΜΕ, δεν εργαζόταν για το δίκτυο στις 7 Οκτωβρίου. Από σήμερα, έχουμε διακόψει κάθε σχέση μαζί του».

Γάζα: Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα

Η πρώτη ομάδα ξένων και Παλαιστινίων τραυματιών που έφυγαν από τη Γάζα μετά το άνοιγμα εκ νέου του συνοριακού περάσματος της Ράφα έφθασε στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τέσσερις αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίες έφθασαν σε αιγυπτιακό έδαφος προκειμένου να λάβουν ιατρική θεραπεία, συν 80 ξένοι υπήκοοι και μέλη των οικογενειών τους, με άλλους ακόμη να υποβάλλονται σε συνοριακές διαδικασίες, ανέφεραν οι πηγές.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι απομακρύνσεις από τη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος ανεστάλησαν προχθές, Παρασκευή (10/11), έπειτα από θέματα σχετικά με τη μεταφορά Παλαιστινίων τραυματιών από τη βόρεια Γάζα.

Tο ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε σήμερα πως ξεκίνησε η απομάκρυνση Ρώσων υπηκόων από τη Λωρίδα της Γάζας και πως περισσότεροι από 60 κάτοχοι ρωσικών διαβατηρίων διέσχισαν τα σύνορα με την Αίγυπτο.

“Αυτή τη στιγμή, πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας που επιθυμούν να φύγουν από τη ζώνη της σύγκρουσης διασχίζουν το σημείο ελέγχου”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

“Ειδικοί του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων παρέχουν ιατρική και ψυχολογική συνδρομή στους ανθρώπους στο σημείο, και τους παρέχουν τρόφιμα και νερό”, είπε.

Το υπουργείο ανέφερε πως οι Ρώσοι πολίτες θα μεταφερθούν στο Κάιρο και θα λάβουν βοήθεια με τα απαραίτητα έγγραφα.

Το υπουργείο δεν ανέφερε πόσοι Ρώσοι πολίτες αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, περίπου 1.000 Ρώσοι και πολίτες πρώην σοβιετικών δημοκρατικών έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν από τη Γάζα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Εθνικού Γραφείου Ασφαλείας της Πολωνίας, Γιάτσεκ Σιεβιέρα ,δήλωσε πως η απομάκρυνση Πολωνών πολιτών από τη Γάζα ξεκίνησε σήμερα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

“Οι πρώτοι Πολωνοί πολίτες που έμεναν στη Λωρίδα της Γάζας διέσχισαν το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα και βρίσκονται στην αιγυπτιακή πλευρά. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει”, ανέφερε ο Σιεβιέρα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

“Η Πολεμική Αεροπορία όπως διατάχθηκε από τον Πολωνό πρόεδρο είναι έτοιμη να κάνει τη μεταφορά”.

Ο Σιεβιέρα δήλωσε αργότερα σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters πως το πέρασμα της Ράφα άνοιξε σήμερα το πρωί, επιτρέποντας την αναχώρηση 18 Πολωνών πολιτών, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι τουλάχιστον αρκετοί άλλοι Πολωνοί πολίτες θα μπορέσουν να διέλθουν από το πέρασμα αργότερα σήμερα, και πως στη συνέχεια η ομάδα θα μεταφερθεί σε ξενοδοχείο στο Κάιρο όπου θα περιμένει στρατιωτικό αεροσκάφος για να τους μεταφέρει στην Πολωνία.

Οι προσπάθειες να απομακρυνθούν Πολωνοί από τη Γάζα απέδωσαν χάρη στον ρόλο που έπαιξαν το Κατάρ και το Ισραήλ, και στην ανάμιξη της Αιγύπτου που ελέγχει το πέρασμα, πρόσθεσε ο Σιεβιέρα.

ΗΠΑ: Όχι ανταλλαγές πυρών σε νοσοκομεία της Γάζας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αποφεύγονται οι ένοπλες συγκρούσεις μέσα σε νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων, και διαβίβασαν την άποψή τους στις ισραηλινές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν στο CBS News.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να βλέπουν ανταλλαγές πυρών σε νοσοκομεία όπου αθώοι άνθρωποι, ασθενείς που λαμβάνουν ιατρική φροντίδα, βρίσκονται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και έχουμε ενεργές διαβουλεύσεις με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις για αυτό», δήλωσε ο Σάλιβαν στην εκπομπή του CBS News, “Face the Nation”.

Ο Σάλιβαν είπε πως πληροφορίες ανέφεραν πως «η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία όπως χρησιμοποιεί και πολλές άλλες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, για διοίκηση και έλεγχο, για αποθήκευση όπλων, για να στεγάσει τους μαχητές της. Και αυτή είναι παραβίαση των νόμων του πολέμου».

Είπε επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να απομακρύνουν πολίτες των ΗΠΑ από τη Γάζα.

«Η πύλη ήταν ανοικτή και κλειστή Οι κατάλογοι περιελάμβαναν Αμερικανούς κάποιες ημέρες και άλλες ημέρες όχι. Όμως το σημαντικό είναι, σήμερα η πύλη είναι ανοικτή. Βγάζουμε Αμερικανούς πολίτες και μέλη των οικογενειών τους έξω», είπε.

Πηγή: in.gr, ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα