Διεθνή

Γάζα: Θέμα χρόνου η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα

Περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, από την αρχή του πολέμου.

Parallaxi
γάζα-θέμα-χρόνου-η-χερσαία-επιχείρηση-1106827
Parallaxi

Υπό την απειλή ισραηλινής επίθεσης συνεχίζει να βρίσκεται σήμερα η Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου η Χαμάς εκφράζει φόβους για «δεκάδες χιλιάδες νεκρούς» μεταξύ των αμάχων, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα ενός «ασφαλούς περάσματος» για να φύγουν από εκεί, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Πάνω από 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι ζουν στη Ράφα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είναι άμαχοι που διέφυγαν από τις συγκρούσεις που μαίνονται εδώ και τέσσερις μήνες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή την Τετάρτη να εκπονηθούν σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση.

«Η νίκη είναι κοντά. Θα τα καταφέρουμε. Θα πιάσουμε τα τελευταία τρομοκρατικά τάγματα της Χαμάς στη Ράφα, που είναι το τελευταίο προπύργιο», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC News, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα και αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά χθες.

«Θα τα καταφέρουμε διασφαλίζοντας παράλληλα ένα ασφαλές πέρασμα για τον άμαχο πληθυσμό για να μπορέσει να φύγει» από το σημείο, πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

 «Καμπανάκι» από Χαμάς

Η Χαμάς προειδοποίησε για «καταστροφή και μακελειό που μπορεί να οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες και τραυματίες».

Η ισραηλινή επιχείρηση προκαλεί ανησυχία στο εξωτερικό και κυρίως στη Σαουδική Αραβία, της οποίας η διπλωματία προειδοποίησε χθες για «πολύ σοβαρές συνέπειες» για τον άμαχο πληθυσμό από μια επίθεση στη Ράφα.

«Η συνεχής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου υπογραμμίζει την ανάγκη για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εμποδιστεί το Ισραήλ να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ριάντ.

Χθες, εξαπολύθηκαν νέα ισραηλινά πλήγματα με στόχο τη Ράφα, με αποτέλεσμα πέντε αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με πηγές από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι δύο υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώθηκαν σε ένα από τα πλήγματα αυτά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε αργά χθες αναφορικά με μια πιθανή επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, που θα ισοδυναμούσε με «αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή».

«Επαναλαμβάνω την προειδοποίηση που απηύθυναν αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ σύμφωνα με την οποία μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε μια αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή και σοβαρές εντάσεις με την Αίγυπτο», ανέφερε ο Μπορέλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). «Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση τω ομήρων και η διακοπή των εχθροπραξιών είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα», πρόσθεσε.

Το Ιράν προτείνει τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον ΟΗΕ

Οπρόεδρος του Ιράν τάχθηκε σήμερα υπέρ του αποκλεισμού του Ισραήλ από τον ΟΗΕ, κατά τους εορτασμούς της 45ης επετείου της ισλαμικής Επανάστασης, η οποία σηματοδοτείται από συγκεντρώσεις στην Τεχεράνη και σε μεγάλες πόλεις του Ιράν.

Η στήριξη στους Παλαιστινίους επικράτησε φέτος στις παραδοσιακές εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης του 1979.

«Προτείνουμε να αποκλειστεί η σιωνιστική οντότητα από τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί αναφερόμενος στο Ισραήλ, μια χώρα που δεν αναγνωρίζει το Ιράν.

Διότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα αποτελεί ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας και οι υποστηρικτές αυτού του εγκληματικού καθεστώτος είναι οι ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές χώρες», συμπλήρωσε ο Ιρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αζάντι στην Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος Ραϊσί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «παραβίασε 400 διακηρύξεις, ψηφίσματα και συμφωνίες» που συνάφθηκαν στους κόλπους «διεθνών οργανώσεων».

Το Ιράν παρουσιάζεται ως ένας από τους βασικούς συμμάχους της Χαμάς στον πόλεμο που ξεκίνησε την 7η Οκτωβρίου από μια άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.160 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που πραγματοποιήθηκε βάσει επίσημων δεδομένων των ισραηλινών αρχών.

Ως αντίποινα, το Ισραήλ υποσχέθηκε να «εξοντώσει» τη Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε μια επίθεση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 28.000 ανθρώπων στη Γάζα, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Στην πλατεία Αζάντι της Τεχεράνης, ορισμένοι από το συγκεντρωμένο πλήθος κρατούσαν φωτογραφίες του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όπως και του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, που σκοτώθηκε σε μια επιδρομή του αμερικανικού στρατού τον Ιανουάριο του 2020 στη Βαγδάτη.

Στην εκδήλωση ακούγονταν συνθήματα όπως «Κάτω οι ΗΠΑ», «Κάτω το Ισραήλ», «Κάτω η Βρετανία», οι κυριότεροι αντίπαλοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από το 1979.

Χαμάς: Δύο Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν και 8 τραυμαίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 96 ώρες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ισραηλινοί όμηροι και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι 8, ανακοίνωσε σήμερα η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, με ανάρτηση στο δίκτυο της οργάνωσης στο Telegram.

«Η κατάστασή τους γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη λόγω της αδυναμίας να τους παρασχεθεί η ενδεδειγμένη αγωγή. (Το Ισραήλ) φέρει την πλήρη ευθύνη για τις ζωές εκείνων που τραυματίστηκαν δεδομένων των συνεχόμενων βομβαρδισμών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ανώτερος ηγέτης της Χαμάς προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, στα σύνορα με τη Γάζα, θα «τινάξει στον αέρα» τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομήρων, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς Aqsa TV.

*Με πληροφορίες από ieidiseis, ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα