Διεθνή

Γάζα: Υπό πολιορκία και εκτός λειτουργίας τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία

Από μια «κλωστή κρέμεται» η ζωή αμάχων ασθενών και νεογνών - Πεθαίνουν βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα

Parallaxi
γάζα-υπό-πολιορκία-και-εκτός-λειτουργ-1081185
Parallaxi

Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται ολοένα και πιο δραματική. Από μια «κλωστή κρέμεται» η ζωή αμάχων, τραυματιών, ασθενών και νεογνών που έχουν βρει καταφύγιο στα νοσοκομεία, τα οποία το Ισραήλ τα θεωρεί «προκάλυμμα και ασπίδα της Χαμας». Εκτός λειτουργίας βρίσκονται πλέον τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ μαίνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών και Χαμάς.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε πως οι Αμερικανοί πρέπει να θεωρήσουν τον πόλεμο που κήρυξε εναντίον της Χαμάς και «δικό τους». «Δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος, είναι και δικός σας», είπε ο κ. Νετανιάχου. «Είναι πόλεμος του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η «μάστιγα» της Χαμάς, αν δεν νικηθεί από το Ισραήλ θα εξαπλωθεί πέραν της Μέσης Ανατολής, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: «θα γίνετε οι επόμενοι».

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης των αμάχων στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν οτι έδωσαν καύσιμα, αλλά η Χαμάς εμπόδισε την παραλαβή τους.

Είναι ένας πόλεμος εντυπώσεων και το μεγάλο θύμα παραμένει ο άμαχος πληθυσμός, αναφέρει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στην πόλη Σντερόντ, Γιώργος Σιδέρης. Μπορείς οι Ισαηλινοί έχουν φτάσει βαθιά μέσα στην Γάζα, όμως οι θύλακες της Χαμάς είναι πάρα πολλοί και αυτό το μαρτυρούν οι αριθμοί, τους οποίους δίνουν οι Ισραηλινοί, παραδείγματος χάρη τις τελευταίες μέρες εξουδετερώθηκαν 4.300 στόχοι, 3.000 θέσεις μαχητών της Χαμάς ενώ έχουν καταστραφεί πάνω από 3000 φρεάτια, δηλαδή είσοδοι για τα τούνελ της Γάζας.

Η περιοχή της Μπέιτ Χανούν αλλά και το Αλ Σάτι στην Τζαμπαλίγια είναι στρατηγικής και επιχειρησιακής σημασίας σημεία για τη Χαμάς, το ίδιο όμως και για τους Ισραηλινούς, που προσπαθούν να ελέγξουν τις παραπάνω περιοχές.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ως στόχους τζαμιά, σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία καθώς θεωρεί ότι εκεί βρίσκονται τα κρησφύγετα των μαχητών της Χαμάς αλλά και αποθήκες οπλισμού.

  • Αλ Σίφα: Κραυγή αγωνίας – Πεθαίνουν βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τρία πρόωρα μωρά και 29 ασθενείς πέθαναν τις τελευταίες τρεις μέρες εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας. Μάλιστα, σοκάρουν οι φωτοραφίες που δείχνουν πρόωρα βρέφη να τα έχουν βγάλει από τις θερμοκοιτίδες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους.

Τουλάχιστον 650 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε αυτό, περιμένοντας απεγνωσμένα να απομακρυνθούν σε κάποιο άλλο νοσηλευτικό κέντρο από τον Ερυθρό Σταυρό ή κάποια άλλη ουδέτερη υπηρεσία. Το Ισραήλ δηλώνει ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω από σήραγγες που στεγάζουν αρχηγείο των μαχητών της Χαμάς και ότι αυτοί ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, καθώς χρησιμοποιούν ασθενείς ως ανθρώπινες ασπίδες. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το αρνείται.

«Τα τανκς βρίσκονται μπροστά από το νοσοκομείο. Βρισκόμαστε υπό πλήρη αποκλεισμό. Πρόκειται εντελώς για περιοχή αμάχων. Μόνον για εγκαταστάσεις νοσοκομείου, ασθενείς νοσοκομείου, γιατρούς και άλλους αμάχους που μένουν στο νοσοκομείο. Κάποιος πρέπει να το σταματήσει αυτό», δήλωσε ο χειρουργός του νοσοκομείου Άχμεντ Ελ Μοχαλάλατι τηλεφωνικώς στο Reuters.

«Βομβάρδισαν τις δεξαμενές (νερού), βομβάρδισαν τα πηγάδια, βομβάρδισαν την αντλία οξυγόνου επίσης. Βομβάρδισαν τα πάντα στο νοσοκομείο. Έτσι μετά βίας επιβιώνουμε. Το λέμε σε όλους, το νοσοκομείο δεν είναι πλέον ασφαλές μέρος για την περίθαλψη ασθενών. Κάνουμε κακό στους ασθενείς κρατώντας τους εδώ», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς Κίντρα δήλωσε ότι ισραηλινό άρμα μάχης βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σταθμευμένο στην πύλη του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές και drones έβαλαν με πυρά κατά του νοσοκομείου, καθιστώντας αδύνατο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς να κινηθούν.

«Είμαστε πολιορκημένοι και βρισκόμαστε μέσα σε έναν κύκλο του θανάτου»

Το Ισραήλ είχε πει στους αμάχους να φύγουν από το νοσοκομείο και στο προσωπικό να μεταφέρει αλλού τους ασθενείς. Επίσης ανακοίνωσε ότι προσπάθησε να απομακρύνει μωρά από την πτέρυγα νεογνών και ότι άφησε στην είσοδο του νοσοκομείου 300 λίτρα καύσιμο για την τροφοδοσία των γεννητριών έκτακτης ανάγκης, αλλά η Χαμάς μπλόκαρε τις προσφορές του.

Ο Κίντρα σημείωσε ότι 300 λίτρα θα παρείχαν ηλεκτρικό ρεύμα στο νοσοκομείο μόνον για μισή ώρα και ότι το Σίφα χρειάζεται 8.000-10.000 λίτρα καυσίμου ημερησίως που θα παραδίδονταν από τον Ερυθρό Σταυρό ή μια διεθνή υπηρεσία. Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι τα 300 λίτρα θα μπορούσαν να έφθαναν για κάποιες ώρες, διότι μόνον η πτέρυγα επειγόντων λειτουργούσε.

Ο χειρουργός Ελ Μοχαλάλατι δήλωσε ότι 8 πρόωρα βρέφη, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα βρίσκονταν σε ατομικές θερμοκοιτίδες, τα έχουν παρατάξει στη σειρά σε μια κλίνη και τα κρατούν ζεστά με ό,τι ρεύμα τους έχει απομείνει.

Μετά τον θάνατο τριών, σύμφωνα με αυτόν, άλλα 36 εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη μονάδα νεογνών. “Περιμένουμε ότι θα χάνουμε κι άλλα μέρα με τη μέρα”, πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα από την πλευρά του τον θάνατο “7 πρόωρων βρεφών” και “27 ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας” από το Σάββατο λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Ο απολογισμός αυτός δόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τον Γιούσεφ Αμπού Ρις, ο οποίος σημείωσε ότι στο Αλ Σίφα έχουν βρει επίσης καταφύγιο “περίπου 20.000 εκτοπισμένοι” και ότι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου επικεντρώνονται πλέον οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς, τα νοσοκομεία είναι πλέον “εκτός λειτουργίας”.

Το Σάββατο το Αλ Σίφα είχε ανακοινώσει ότι 39 πρόωρα βρέφη εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε αυτό και ότι νοσηλευτές τους χορηγούσαν οξυγόνο χειροκίνητα για να τα κρατήσουν στη ζωή. Επίσης γιατρός της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είχε δηλώσει ότι 17 ασθενείς νοσηλεύονταν στις μονάδες του εντατικής θεραπείας.

Άλλο μεγάλο νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, το Αλ Κουντς, έχει επίσης σταματήσει να λειτουργεί. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι η γύρω περιοχή του σφυροκοπάται από πυρά και κομβόι οχημάτων του Ερυθρού Σταυρού που εστάλη για να απομακρύνει ασθενείς και προσωπικό δεν είναι σε θέση να φτάσει σε αυτό.

Γιατροί ανήρτησαν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες που τους δείχνουν να χειρουργούν υπό το φως κεριών, φακών ή μόνον με το φως από κινητά τηλέφωνα, λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στα νοσοκομεία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι πιστεύεται ότι παραμένουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας παρά την ισραηλινή εντολή να φύγουν. Το Ισραήλ προχωρά συχνά σε βομβαρδισμούς και στον νότιο. Υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστά πλήγματα στη βασική πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, τη Χαν Γιούνες. Στο Νοσοκομείο Νάσερ, άνθρωποι με ΙΧ οχήματα έφερναν στο νοσοκομείο τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

“Υπάρχουν άψυχα σώματα κάτω από τα συντρίμμια, χρειαζόμαστε ασθενοφόρα”, φώναξε ένας άνδρας.

Στην παλαιστινιακή πλευρά, ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον θάνατο 11.180 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, μεταξύ των οποίων 4.609 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

  • Στην Αίπυπτο το τουρκικό πλοίο που μεταφέρει υλικό για να στηθούν νοσοκομεία εκστρατείας

Στο λιμάνι της Αιγύπτου Ελ Αρίς, έδεσε το τουρκικό πλοίο που μεταφέρει νοσοκομεία εκστρατείας για τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, μεραφέρει γεννήτριες, ιατρικό υλικό και ασθενοφόρα. Το υλικό αυτό επαρκεί, όπως λένε Τούρκοι αξιωματούχοι για οκτώ νοσοκομεία εκστρατείας. Αυτές οι δομές θα στηθούν σε αιγυπτιακό έδαφος, μόλις 40 χιλιόμετρα από το πέρασμα της Ράφα.

Μεταξύ των 239 ομήρων που κρατά η Χαμάς, είναι και ένα αγοράκι 3 ετών από τις ΗΠΑ. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο, αναφέρεται ότι οι γονείς του σκοτώθηκαν στις αιματηρές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

  • Ισραηλινός στρατός: Σκοτώσαμε «21 τρομοκράτες» που μας πυροβολούσαν από νοσοκομείο στη Γάζα

«Η Χαμάς εκμεταλλεύεται τα νοσοκομεία για να κάνει επιθέσεις» λέει ο Ισραηλινός στρατός

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν «μια ομάδα 21 τρομοκρατών» που άνοιξαν πυρ εναντίον τους από την είσοδο του νοσοκομείου Al-Quds στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η ομάδα ήταν ενσωματωμένη σε μια ομάδα πολιτών στην είσοδο του νοσοκομείου όταν πυροβόλησε με RPG και φορητά όπλα προς τις ισραηλινές δυνάμεις. Οι στρατιώτες απάντησαν με πραγματικά πυρά και οβίδες.

Στην απόπειρα ενέδρας συμμετείχαν και άλλοι «τρομοκράτες» που βγήκαν από κτίρια της περιοχής και αργότερα κρύφτηκαν στην περιοχή του νοσοκομείου, λένε οι IDF.

«Το περιστατικό αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της συνεχιζόμενης κατάχρησης από τη Χαμάς των δομών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, για την πραγματοποίηση επιθέσεων προσθέτουν οι IDF σε ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο στρατός δίνει στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν τους «τρομοκράτες» να τρέχουν με RPG μέσα στο νοσοκομείο.

Ο ισραηλινός στρατός διέγραψε ανάρτηση όπου αποκαλούσε τα ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία «νόμιμους στόχους»

Σε ένα tweet που αργότερα διαγράφηκε, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι τα ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για τους μαχητές της και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.

«Αυτό είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους μετατρέπει σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», έγραψε ο στρατός.

Ο Dian Buttu, δικηγόρος και πρώην νομικός σύμβουλος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει προβεί στο παρελθόν σε παρόμοιες καταγγελίες, αλλά ποτέ δεν τις απέδειξε.

«Παλαιστίνιοι γιατροί, διεθνείς γιατροί από διεθνείς οργανισμούς, έχουν δηλώσει ότι αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και επομένως είναι παράνομο.

»Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο να αποδείξει ότι είναι παράνομο, αλλά ακόμη και αν προσπαθήσει να το κάνει αυτό, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει το Ισραήλ είναι να διαπράξει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων και πρέπει να σταματήσει τώρα», πρόσθεσε.

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα