Διεθνή

Γενοκτονία Αρμενίων- Νέα επίθεση Ερντογάν: «Ανήθικη η στάση Μπάιντεν»

Νέα επίθεση κατά του προέδρου των ΗΠΑ από τον εκπρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Parallaxi
γενοκτονία-αρμενίων-νέα-επίθεση-ερντ-341247
Parallaxi

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, προχώρησε σε νέα επίθεση κατά του προέδρου των ΗΠΑ, γνωστοποιώντας παράλληλα μία απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, μετά την ιστορική απόφαση.

Όπως έγραψε στο Twitter: «Ο πρόεδρος μας ζήτησε να συσταθεί μία κοινή ιστορική επιτροπή για να ερευνήσει τα γεγονότα του 1915, αλλά αυτοί που φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια με έγγραφα, δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση μας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε μία ανήθικη στάση, αγνοώντας τα γεγονότα».

Τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις των δύο χωρών

Η απόφαση Μπάιντεν θα οξύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Καθώς οι προηγούμενοι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν αποφύγει επιμελώς τη χρήση του όρου γενοκτονία λόγω ανησυχίας ότι θα περιπλέξει τις σχέσεις με την Τουρκία.

Ωστόσο ο Μπάιντεν, στην προεκλογική του εκστρατεία, έθεσε τα ανθρώπινα δικαιώματα ως κεντρικό προσανατολισμό της εξωτερικής του πολιτικής, υποστηρίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι η αποτυχία να χαρακτηριστούν οι φρικαλεότητες κατά των Αρμενιών ως γενοκτονία θα ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές μαζικές θηριωδίες.

Η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου γενοκτονία και υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε βούληση εξόντωσης των Αρμενίων, κάνοντας λόγο για σφαγές εκατέρωθεν, με φόντο τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον λιμό που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και από τις δύο πλευρές.

Αντιδράσεις από την Άγκυρα

Οι αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά συνεχίζονται. Το τουρκικό ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην τουρκική πρωτεύουσα, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση της Ουάσινγκτον.

Το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ είπε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν έχει καμία νομική βάση και ότι η Άγκυρα «την απορρίπτει, την βρίσκει απαράδεκτη και την καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο». Ανέφερε ότι η ανακοίνωση προκαλεί «πλήγμα στις σχέσεις που θα είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί».

Η πρώτη αντίδραση του Ερντογάν

«Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις – οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς – πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

Κλείνουν για δύο μέρες η πρεσβεία και τα προξενεία των ΗΠΑ στην Τουρκία υπό τον φόβο επεισοδίων

“Διαδηλώσεις ή διαμαρτυρίες ενδέχεται να προκύψουν μετά τη δήλωση του Λευκού Οίκου στις 24 Απριλίου που θυμάται τη ζωή όλων εκείνων που πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων επί Οθωμανικής εποχής”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση επισημαίνει: “Ως προληπτικό μέτρο, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, το Προξενείο των ΗΠΑ στα Άδανα και το Προξενικό Γραφείο των ΗΠΑ στη Σμύρνη θα παραμείνουν κλειστά για τις καθημερινές υπηρεσίες Αμερικανών πολιτών και υπηρεσιών βίζα τη Δευτέρα 26 Απριλίου και την Τρίτη Απριλίου 27. Οι πολίτες των ΗΠΑ που χρειάζονται βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την πλησιέστερη προξενική ενότητα χρησιμοποιώντας τους παρακάτω αριθμούς τηλεφώνου και email”.

Παράλληλα η πρεσβεία των ΗΠΑ κάνει και απαραίτητες συστάσεις: “Συνιστάται στους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν τις περιοχές γύρω από τα κτήρια της κυβέρνησης των ΗΠΑ και να επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή σε τοποθεσίες όπου μπορούν να συγκεντρωθούν Αμερικανοί ή αλλοδαποί.

Συστάσεις:

– Να είστε προσεκτικοί και σε εγρήγορση – Αποφύγετε τα μεγάλα πλήθη – Τηρήστε χαμηλό προφίλ – Να γνωρίζετε το περιβάλλον στο οποίο κινείστε – Να είστε σε γρήγορση σε μέρη που συχνάζουν ξένοι – Κοιτάτε τα τοπικά ΜΜΕ για εξελίξεις”

Με πληροφορίες από Καθημερινή/ Έθνος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα