Γεωργία: Πιάστηκαν στα χέρια μέσα το Κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»
Στο νομοσχέδιο μπορεί να ασκήσει βέτο η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη Γεωργία καθώς το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε σήμερα Τρίτη (14.5.24) το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» που έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.
Το Κοινοβούλιο, εν μέσω διαδηλώσεων στην Τιφλίδα, ενέκρινε σήμερα Τρίτη στην τρίτη και τελική ψηφοφορία επί του συνόλου το νομοσχέδιο.
Στο νομοσχέδιο μπορεί να ασκήσει βέτο η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι. Το Κοινοβούλιο μπορεί ωστόσο να το παρακάμψει με τη διεξαγωγή μιας επιπρόσθετης ψηφοφορίας.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, κυβερνητικοί βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια με συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης.
🔴 During the third hearing of the Russian Law in the Parliament of Georgia, Rima Beradze, an MP from the ruling party, physically assaulted opposition MP Paata Manjgaladze#NoToRussianLaw #RussianLaw #TbilisiProtests #GeorgiaProtests #Georgia #Tbilisi pic.twitter.com/F49MSyEu2i
— Tabula Media (@Tabula_Media) May 14, 2024
Πριν και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, χιλιάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο, ενώ δεν έλειψε και η ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις που το περιφρουρούσαν.
Υπενθυμίζεται ότι στη Γεωργία οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο από τις αρχές Απριλίου, αφότου το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», έφερε προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που θεωρείται, για πολλούς, εμπόδιο στις φιλοδοξίες της Τιφλίδας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Así de “”democráticos”” son los pro UE financiados por EEUU y UE. Quieren asaltar el Parlamento de Georgia porque no les gusta las decisiones que toma el Parlamento. Basura ultraderechista y golpista, como en el Maidan pic.twitter.com/Sh08PHRkSN
— On the other side of the Berlin Wall (@03690jul) May 14, 2024
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Tο νομοσχέδιο, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οργανισμοί που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες». Με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για αυταρχικό και ρωσικής έμπνευσης νομοσχέδιο.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το μέτρο έχει σκοπό να αναγκάσει τους οργανισμούς να επιδείξουν μεγαλύτερη «διαφάνεια» όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους.
Η ΕΕ έχει καταδικάσει το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι η ψήφισή του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια της Γεωργίας να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Τον Δεκέμβριο του 2023, η ΕΕ χορήγησε στη Γεωργία επίσημο καθεστώς υποψήφιας χώρας, δηλώνοντας πως η Τιφλίδα πρέπει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό και εκλογικό της σύστημα, να αυξήσει την ελευθερία του Τύπου και να περιορίσει την εξουσία των ολιγαρχών πριν ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη.