Γερμανία: Συνασπισμός, κυβέρνηση μειοψηφίας ή νέες εκλογές;
Ο συνασπισμός «Τζαμάικα» (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) φαίνεται πλέον να προκρίνεται από τους Γερμανούς.
Ο συνασπισμός «Τζαμάικα» (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) φαίνεται πλέον να προκρίνεται από τους Γερμανούς, μετά την ανακοίνωση των Σοσιαλδημοκρατών ότι επιλέγουν να μείνουν στην αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα οι πολίτες καταλογίζουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις διαρροές ψήφων όχι τόσο στους επικεφαλής, αλλά σε ολόκληρα τα κόμματα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Infratest dimap για το ARD, τον «μεγάλο συνασπισμό» προτιμά το 31% (+8% από χθες), ενώ τον συνασπισμό «Τζαμάικα» το 57% (+34% από χθες). Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός, το 26% προκρίνει κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ το 65% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.
Σε ό,τι αφορά το «όχι» των Σοσιαλδημοκρατών στο ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση, το 59% το θεωρεί σωστό, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 33%. Μεταξύ των οπαδών του SPD το ποσοστό εκείνων που εγκρίνουν τη στάση του Μάρτιν Σουλτς ανεβαίνει στο 74%.
Όταν υποβάλλεται η ερώτηση αν το SPD θα παραμείνει σε αυτή του την απόφαση ή θα αλλάξει γνώμη, το 59% απαντάει ότι θα παραμείνει, ενώ το 30% έχει άλλη άποψη.
«Είναι θετικό ότι η Μέρκελ παραμένει καγκελάριος;» ερωτήθηκαν οι πολίτες, για να απαντήσουν καταφατικά σε ποσοστό 58%, 13 μονάδες λιγότερο από ό,τι είχαν απαντήσει μετά τις εκλογές του 2013.
Η ευθύνη για τις απώλειες των κομμάτων, βαρύνει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά 27% την Άγγελα Μέρκελ και κατά 65% το CDU, κατά 36% τον Χορστ Ζεεχόφερ και κατά 56% το CSU και κατά 28% τον Μάρτιν Σουλτς και 67% στο κόμμα για το SPD.
Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική συνεργασία των κομμάτων με την AfD, το 17% εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχει, το 47% προτιμά να γίνεται κατά περίπτωση ενώ το 33% απορρίπτει κάθε συνεργασία και το 33%.