Γερμανία: Το αισιόδοξο σενάριο για το σχηματισμό κυβέρνησης, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα

Η διαμόρφωση των συσχετισμών φαίνεται πως ανοίγεο το δρόμο για δικομματική κυβέρνηση

Parallaxi
γερμανία-το-αισιόδοξο-σενάριο-για-το-σ-237120
Parallaxi

Το τελικό αποτέλεσμα για τις γερμανικές εκλογές φέρνει στην Βουλή πέντε μόνο κόμματα και ο αποκλεισμός της Συμμαχίας Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) από τη Μπούντεσταγκ χαρακτηρίζεται ως «μεγάλη ανάσα» για τον νικητή των εκλογών, Φρίντριχ Μέρτς καθώς το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ενισχύεται.

Με τη Χριστιανική Ένωση να κερδίζει τις εκλογές με 28,6%, χωρίς όμως τη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης, και δεύτερη δύναμη να αναδεικνύεται το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AFD με 20,8%, ποσοστό διπλάσιο από τις προηγούμενες εκλογές, και το υψηλότερο στην εντεκαετή ιστορία του, τα σενάρια είναι περιορισμένα.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του ‘Oλαφ Σολτς με 16,4%, κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση από το 1887. Ωστόσο η Χριστιανική Ένωση (CDU) μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνει 328 έδρες, που θεωρείται άνετη πλειοψηφία στη νέα ομοσπονδιακή Βουλή.

«Θα ήταν θετικό για τη Γερμανία αλλά και για την Ευρώπη να σχηματιστεί κυβέρνηση με δύο κόμματα τα οποία ξέρουν το ένα το άλλο και σίγουρα, έχουν συνείδηση των υποχρεώσεων και των αναγκών σε ό, τι αφορά τον πόλεμο, την αντιπαλότητα με τον Τραμπ», επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews, Γιώργος Παππάς.

Εκτός Βουλής μένουν και οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ, που ανακοίνωσε την παραίτησή του. Από την είσοδο ή όχι των δύο αυτών μικρών κομμάτων, της Σάρα Βάγκενκνεχτ και του Κρίστιαν Λίντνερ, θα καθοριζόταν το εάν και με ποια κόμματα ο νικητής των εκλογών θα σχημάτιζε την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας.

Tο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του ‘Oλαφ Σολτς με 16,4%, κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση από το 1887.

Μέχρι το Πάσχα ή αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να έχει σχηματιστεί η καινούργια κυβέρνηση που όλοι εύχονται να μην έχει «το δομικό πρόβλημα που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση»: Με τον τρικομματικό συνασπισμό ο καγκελάριος Σολτς έπρεπε για οποιαδήποτε θέση να συμφωνήσει με Φιλελεύθερους και Πράσινους, που έχουν εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες.

Ωστόσο η ακροδεξιά (AfD) και το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς εξασφάλισαν από κοινού το ένα τρίτο των εδρών στο νέο κοινοβούλιο. Και τα δύο κόμματα αντιτίθενται στη στρατιωτική βοήθεια Ουκρανία και θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο στις αυξημένες εισφορές στην άμυνα, προειδοποιούν αναλυτές,

Η πρόκληση του σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού κι ο θρίαμβος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στον απόηχο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών απασχολούν τον γερμανικό Τύπο με το Der Spiegel. να αποκαλεί τον Φρίντριχ Μερτς ως το σημαντικότερο άνθρωπο στην Ευρώπη», αλλά παράλληλα  καταλογίζει την ευθύνη για την άνοδο της AfD στην αποτυχία της απερχόμενης κυβέρνησης:

«Ναι, ξεπέρασαν μια ενεργειακή κρίση και χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Όμως, με τους ατελείωτους καυγάδες τους, έδωσαν τροφή για σκέψη σε όλους εκείνους που ανέκαθεν πίστευαν ότι ο συμβιβασμός δεν οδηγεί πουθενά. Ενίσχυσαν τους αντιπάλους της φιλελεύθερης δημοκρατίας, δίνοντας σε πολλούς ψηφοφόρους την εντύπωση ότι η δημοκρατία είναι δυσλειτουργική, ειδικά σε δύσκολους καιρούς».

«Η Ανατολή βάφτηκε σκούρα μπλε», σχολίασε η Bild, παραπέμποντας στο χρώμα της AfD. Η 46χρονη ανοιχτά ομοφυλόφιλη πολιτικός που ζει στην Ελβετία Άλις Βάιντελ οδήγησε το φιλικό προς τη Μόσχα AfD σε ένα αποτέλεσμα ρεκόρ αποσπώντας σθεναρή υποστήριξη βασικών συμμάχων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ – ιδιαίτερα του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ -, καθώς και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

«Αδύναμη νίκη» του Φρίντριχ Μερτς βλέπει σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung και σε «δύσκολη νέα αρχή» αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα για την CDU ήταν κατώτερο του αναμενόμενου. «Ο μελλοντικός καγκελάριος πρέπει να δώσει απαντήσεις σε τεράστιες προκλήσεις», επισημαίνει η εφημερίδα που χαρακτηρίζει «ιστορικές» τις χθεσινές εκλογές, «γιατί αφορούσαν υπαρξιακά ζητήματα, όπως τον πόλεμο και την ειρήνη στην Ευρώπη, τον ρόλο της Γερμανίας στον κόσμο, το πώς μπορεί η χώρα να ξαναγίνει δυναμική, δημιουργική και ευημερούσα ώστε να διατηρήσει την ευημερία της και στο μέλλον».

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα