Γερμανία: Το ζήτημα του Κράτους Δικαίου στην ΕΕ διχάζει και την κυβέρνηση

Διχάζουν οι πιθανές επιπτώσεις των παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Parallaxi
γερμανία-το-ζήτημα-του-κράτους-δικαίο-339144
Parallaxi

Οι πιθανές επιπτώσεις των παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διαδικασία λήψης των σχετικών αποφάσεων διχάζει, εκτός από την Σύνοδο Κορυφής, και τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η BILD, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μίχαελ Ροτ (SPD), προωθούσε το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, την αντίθετη άποψη από αυτήν που εκφράζει η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ στις διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ροτ φέρεται να τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι η οικονομική βοήθεια προς ένα κράτος – μέλος θα πρέπει να συνδέεται με την τήρηση των κανόνων του Κράτους Δικαίου, κάτι το οποίο, όπως δήλωσε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία και όχι ομοφωνία.

Όπως εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, στη βάση του σκεπτικού του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται η στάση του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να αποσυνδεθούν τα οικονομικά από τα πολιτικά μέτρα και τυχόν αποφάσεις για κυρώσεις εναντίον κρατών – μελών να λαμβάνονται μόνο με ομοφωνία ώστε να μπορεί να “διασωθεί” από κάποιον ομοϊδεάτη του. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Όρμπαν απειλεί να εμποδίσει την συμφωνία για το ευρωπαϊκό “ταμείο ανάκαμψης” από την πανδημία του κοροναϊού. Με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό συντάσσονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ηγέτες της Πολωνίας και της Σλοβενίας.

Η ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία είναι γνωστό ότι δεν διατηρεί ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Βίκτορ Όρμπαν από την εποχή της προσφυγικής κρίσης, έχει επιλέξει –και από τη θέση της προεδρεύουσας– να υποχωρήσει, προκειμένου να μην τορπιλίσει τις πιθανότητες συμφωνίας στο φλέγον ζήτημα της οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κοροναϊού. Αντίθετη άποψη εξέφρασαν τόσο ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε όσο και ο αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, οι οποίοι ζητούν οι αποφάσεις για κυρώσεις να λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία ώστε π.χ. χώρες όπως η Πολωνία να μην μπορούν να εμποδίσουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας.

Παρεμβαίνοντας στην αντιπαράθεση, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν επέκρινε τον Ούγγρο Πρωθυπουργό για την στάση του στην Σύνοδο και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να επιτρέψει στον Βίκτορ Όρμπαν να παρασύρει προς τα κάτω τα στάνταρντς της σε ο,τι αφορά το Κράτος Δικαίου. Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) χαρακτήρισε μάλιστα “απερίγραπτη” την σχετική διαμάχη όπως εξελίσσεται, ενώ επέκρινε την αντιπαράθεση σχετικά με το “ταμείο ανάκαμψης” ως “μικρόνοη”. “Αν είχε επικρατήσει ανάλογη στάση το 1989, η γερμανική επανένωση θα ήταν ανέφικτη”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. ‘Ασελμπορν και τάχθηκε και κατά των “οικονόμων” (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), οι οποίες, όπως είπε, δεν είναι καθόλου φειδωλές όταν πρόκειται για τα δικά τους θέματα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα