Για πρώτη φορά από το 1950 αυξάνονται στην Κίνα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Τι θα ισχύει για τα επόμενα 15 χρόνια

Parallaxi
για-πρώτη-φορά-από-το-1950-αυξάνονται-στην-969104
Parallaxi

Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 50 στα 55 έτη για τις γυναίκες που εργάζονται ως εργάτριες και από τα 55 στα 58 έτη για τις γυναίκες που εργάζονται ως υπάλληλοι αποφάσισε το κορυφαίο νομοθετικό σώμα της Κίνας την Παρασκευή (13/09). Για τους άντρες, τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται, από τα 60 στα 63 έτη.

Η «σταδιακή» αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στη χώρα γίνεται για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950 καθώς, σήμερα, η Κίνα είναι από τις χώρες με τα χαμηλότερα σχετικά όρια στον κόσμο.

Το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε την Παρασκευή, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025. Για τα επόμενα 15 χρόνια, όπως ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα αυξάνονται κάθε λίγους μήνες. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η συνταξιοδότηση πριν από τη νόμιμη ηλικία, δε θα επιτρέπεται. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να καθυστερήσουν τη συνταξιοδότησή τους το πολύ τρία χρόνια. Επιπλέον, από το 2030, οι εργαζόμενοι, προκειμένου να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες εισφορές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Για να έχουν πρόσβαση στις συντάξεις τους, οι Κινέζοι εργαζόμενοι θα πρέπει, μέχρι το 2039, να μετρήσουν 20 χρόνια εισφορών.

Το 2019, η κρατική Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών δήλωσε ότι, μέχρι το 2035, το κύριο κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας θα ξεμείνει από χρήματα. Η δε εκτίμηση έγινε πριν από την πανδημία του κορονοϊού, που έπληξε σκληρά την οικονομία της χώρας. Όπως ανέφερε το Xinhua, το σχέδιο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την προσαρμογή της συνταξιοδοτικής πολιτικής βασίστηκε σε «μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του μέσου προσδόκιμου ζωής, των συνθηκών υγείας, της δομής του πληθυσμού, του επιπέδου εκπαίδευσης και της προσφοράς εργατικού δυναμικού στην Κίνα».

Η ανακοίνωση προκάλεσε σκεπτικισμό και δυσαρέσκεια μεταξύ των χρηστών του κινεζικού διαδικτύου. Χρήστης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Weibo έγραψε ότι, «στα επόμενα 10 χρόνια, θα υπάρξει άλλο ένα νομοσχέδιο που θα καθυστερεί τη συνταξιοδότηση μέχρι να γίνουμε 80 ετών». Άλλος, σχολίασε: «Τι άθλια χρονιά! Οι εργαζόμενοι μέσης ηλικίας έρχονται αντιμέτωποι με μειώσεις μισθών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Όσοι είναι άνεργοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν δουλειά», ενώ κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν προβλέψει την ανακοίνωση. «Ήταν αναμενόμενο, δεν υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε. Οι άνδρες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συνταξιοδοτούνται όταν είναι 65 ή 67 ετών, ενώ οι γυναίκες στα 60. Αυτή θα είναι η τάση και στη χώρα μας», σημείωσε κάποιος.

Το 2023, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο τεράστιος πληθυσμός της Κίνας σημείωσε μείωση καθώς συνεχίζει να μειώνεται το ποσοστό γεννήσεων. Το μέσο προσδόκιμο ζωής στη χώρα έχει αυξηθεί στα 78,2 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν επίσημα στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος.

Δημογραφική κρίση σε εξέλιξη

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Κίνα, Laura Bicker, πριν μερικές εβδομάδες σημείωνε ότι, η επιβράδυνση της οικονομίας, η συρρίκνωση των κρατικών παροχών και η πολιτική του ενός παιδιού επί δεκαετίες έχουν δημιουργήσει μια υφέρπουσα δημογραφική κρίση στη χώρα. Το συνταξιοδοτικό ταμείο στερεύει και η χώρα δεν προλαβαίνει να δημιουργήσει αρκετά μεγάλο αποταμιευτικό κεφάλαιο προκειμένου να φροντίσει τον αυξανόμενο αριθμό των ηλικιωμένων. Κατά την επόμενη δεκαετία, περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι, που σήμερα είναι ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών, πρόκειται να εγκαταλείψουν το κινεζικό εργατικό δυναμικό. Η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα της χώρας ισοδυναμεί σχεδόν με το μέγεθος του πληθυσμού των ΗΠΑ. Πώς θα φροντιστούν αυτοί οι άνθρωποι όταν πια θα είναι εκτός αγοράς εργασίας; Η απάντηση εξαρτάται από το πού θα πάτε και ποιον θα ρωτήσετε.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα