Γιατί δεν έχουν όλες οι χώρες κλιματισμό στο Ολυμπιακό Χωριό;
"Σέβομαι πολύ την άνεση των αθλητών, αλλά σκέφτομαι πολύ περισσότερο την επιβίωση της ανθρωπότητας", δήλωσε η Anne Hidalgo, Δήμαρχος Παρισιού
Η οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων αποφάσισε να υποστηρίξει την απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής και δεν τοποθέτησε συστήματα κλιματισμού στα δωμάτια των αθλητών φέτος, στο Ολυμπιακό Χωριό.
Απουσία κλιματισμού στο Ολυμπιακό Χωριό
Στο βωμό της βιωσιμότητας, οι διοργανωτές, προσπάθησαν να μετριάσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όσο περισσότερο μπορούσαν, ζητώντας από τους αρχιτέκτονες που δημιούργησαν το Ολυμπιακό Χωρίο, να είναι όσο λιγότερο ρυπογόνα και επιβλαβή προς τη φύση γινόταν. Τα δωμάτια έχει προγραμματιστεί, μετά το πέρας των Αγώνων, να αξιοποιηθούν ως χώροι γραφείων και οικονομικών κατοικιών.
Πρόκειται για ένα οικοδομικό συγκρότημα σε ένα βόρειο προάστιο του Παρισιού, αποτελούμενο συνολικά από 7.000 δωμάτια, το οποίο διαθέτει γεωθερμικό σύστημα ψύξης και αντλεί νερό από στρώματα του υπεδάφους. Τα παράθυρα των δωματίων δεν είναι προσανατολισμένα στην πλευρά από την οποία ανατέλλει ο ήλιος, ενώ στην περιοχή έχουν φυτευτεί δέντρα και κήποι, προς εξασφάλιση δροσερού κλίματος. Οι διοργανωτές εγγυήθηκαν πως η θερμοκρασία των δωματίων δεν θα ξεπεράσει του 26 βαθμούς Κελσίου.
Οι αντιδράσεις ήταν επόμενες
Ακόμη από την περσινή ανακοίνωση για την απουσία κλιματισμού, η Ελλάδα, ανάμεσα σε πολλές ακόμη χώρες, αντέδρασαν. Ο Διευθύνον Σύμβουλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας Ματ Κάρολ δήλωσε χαρακτηριστικά : ” Εκτιμούμε την ιδέα να μην έχουμε κλιματισμό λόγω του αποτυπώματος άνθρακα, αλλά πρόκειται για αγώνες υψηλής απόδοσης. Δεν θα πάμε για πικνίκ”.
Σε συγγενές κλίμα, ο ο Ρόκι Χάρις, επικεφαλής των υπηρεσιών αθλητών για την Ολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο : ” Αυτά τα πράγματα ( ο κλιματισμός), είναι σημαντικά για τον ύπνο, την υγεία και την ευεξία των αθλητών“.
Το 2023 υπήρξαν αντιδράσεις και από την Ελληνική Ολυμπιακή ομάδα, με πολλά δημοσιεύματα. Τον περασμένο Απρίλιο ο Έλληνας Διευθυντής Σχεδιασμού και Συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, Λάμπης Κωνσταντινίδης, είπε χαρακτηριστικά : “Κάθε επιτροπή έχει δικαίωμα να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό για τους αθλητές της. Εγώ δεν μπορώ να το κρίνω. Εμείς εδώ κάναμε μία προσπάθεια να χτίσουμε ένα Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο θα μπορεί να έχει ανθεκτικότητα για τις συνθήκες του 2050. Δηλαδή μελετήσαμε πως θα είναι οι θερμοκρασίες για τα επόμενα 25 χρόνια και έχουμε ένα φυσικό σύστημα κλιματισμού. Από κει και πέρα κάποιες χώρες θεώρησαν ότι έχουν αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου και πρέπει να εξασφαλίσουν συγκεκριμένο επίπεδο άνεσης. Εμείς εξηγήσαμε τί παρέχουμε δωρεάν και όποιος θέλει να κάνει κάτι παραπάνω είναι στην διακριτική του ευχέρεια με δικό του κόστος”.
“Η Ελλάδα θα βάλει κλιματισμό. Οι χώρες που θα πράξουν το ίδιο είναι η πολύ μεγάλη μειοψηφία. Προφανώς απαιτεί μία συγκεκριμένη επένδυση, που πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις χώρες, καθώς εμείς δεν αναλαμβάνουμε το παραμικρό κόστος που θα προκύψει. Κάποιες χώρες δέχτηκαν αυτό που φτιάξαμε και προτείνουμε και κάποιες άλλες που επέλεξαν να προσθέσουν υποδομές τις βοηθάμε δίδοντας τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές.
Η Αυστραλία, για παράδειγμα, είναι μία από τις χώρες που έχουν ανακοινώσει επίσης ότι θα τοποθετήσουν κλιματισμό, όπως και κάποιες χώρες από την βόρεια Ευρώπη”.
Ποιες χώρες έχουν κλιματισμό;
Εκπρόσωποι της Σουηδίας και της Γαλλίας, δήλωσαν ότι οι αντιπροσωπίες τους θα βασιστούν στο γεωθερμικό σύστημα, αλλά και σε μηχανισμούς όπως φίλτρα, παντζούρια και ανεμιστήρες. Αντιθέτως, εκπρόσωποι επιτροπών από Καναδά Αυστραλία, Βραζιλία, Βρετανία , Ιταλία, Νορβηγία, Ιαπωνία και Ελλάδα, ανακοίνωσαν πως προτίθενται να ενοικιάσουν κλιματιστικά στα δωμάτια των αθλητών τους. Πρόκειται για φορητά κλιματιστικά νέας, φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας και χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Το κόστος αγοράς ανέρχεται στα 18.οοο ευρώ και αποτελεί χορηγία της ΕΟΕ.