Featured

Γιατί κατέρρευσε ο βρετανικός κολοσσός Arcadia;

O κοροναϊός οδηγεί σε 'ενα ξεσκαρτάρισμα των πιο αδύναμων πωλητών λιανικής

Parallaxi
γιατί-κατέρρευσε-ο-βρετανικός-κολοσσ-692110
Parallaxi

O Όμιλος Arcadia, αυτοκρατορία  λιανικής του Βρετανού μεγιστάνα Philip Green και μητρική εταιρεία της αλυσίδας μόδας Topshop, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης,  φέρνοντας σε δεινή θέση περίπου 13.000 εργαζόμενους των οποίων οι θέσεις εργασίας είναι στον “αέρα”.

Η εταιρεία δεν ανακοινώνει ακόμη απολύσεις και τα brands της, Topman, Miss Selfridge, Dorothy Perkins και πολλά άλλα, θα συνεχίσουν να λειτουργούν ενώ αναζητούν αγοραστές για το σύνολο ή μέρος των περιουσιακών στοιχείων της, αναφέρει ο Guardian.

Ο άμεσος “υπαίτιος” πίσω από την κατάρρευση είναι ο Covid-19, ο οποίος έχει κλείσει καταστήματα και έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τις πωλήσεις ειδών μόδας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νωρίτερα φέτος, η Arcadia αναγκάστηκε να θέσει εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής και να μειώσει τις αποδοχές των στελεχών.

Τα προβλήματα συνεχίστηκαν ενώ εμφανίστηκαν κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και η Αγγλία μπήκε σε ένα δεύτερο lockdown στις 5 Νοεμβρίου. “Δεν ξέρουμε πότε θα είμαστε ανοιχτοί, δεν ξέρουμε ποιο απόθεμα να αγοράσουμε”, είπε μια ανώτερη πηγή της εταιρείας. στο BBC.

Ωστόσο, η πανδημία άσκησε πίεση σε μία δομή που είχε ήδη ρωγμές. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των J.Crew, Neiman Marcus και Brooks Brothers έχουν υποβάλει αίτηση προστασίας από πιστωτές, λόγω της πανδημίας, αλλά και πριν από αυτή  όλοι είχαν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να προσαρμοστούν σε ένα νέο τοπίο λιανικής, έτσι όπως διαμορφώθηκε από την αλλαγή στις προτιμήσεις των αγοραστών και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ετσι και η Arcadia, που κάποτε κυριάρχησε στους βρετανικούς εμπορικούς δρόμους είχε να αντιμετωπίσει τις δικές της προκλήσεις. To “ξεσκαρτάρισμα” των πιο αδύναμων λιανοπωλητών λόγω του Covid-19 που είχε προβλεφθεί από ειδικούς, συμβαίνει τώρα.

Η Arcadia προσπάθησε να αποφύγει την χρεοκοπία, κάνοντας απλά μια δήλωση στις 27 Νοεμβρίου οτι η πανδημία είχε “ουσιαστικό αντίκτυπο” στην επιχείρησή της και ότι “εξέταζε κάποιες λύσεις έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσει το μέλλον των εμπορικών σημάτων του Ομίλου”.

Αλλά η απόφαση αποδείχθηκε αναπόφευκτη. “Ο Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα μια Δαρβίνια εξυγίανση της αγοράς για μέσους πωλητές λιανικής στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας “, ανέφερε η Nina Marston, αναλύτρια στην εταιρία έρευνας Euromonitor International.

Πριν από την κρίση, οι δαπάνες για είδη μόδας στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν αρχίσει να επιβραδύνονται, σύμφωνα με την Euromonitor, ενώ περισσότεροι ανταγωνιστές είχαν εισέλθει στην αγορά. Παράλληλα κάποια eshop όπως τα Boohoo, Missguided και Pretty Little Thing, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα γρήγορα και ικανά στο να προσφέρουν το είδος της trendy, και οικονομικής μόδας που οι πελάτες κάποτε αναζητούσαν σε brands της Arcadia όπως το Topshop. “Το Arcadia Group έχει πληγεί από αυτούς τους αναδυόμενους παίκτες, καθώς καθυστέρησε να αναπτύξει μια καινοτόμα και φιλική προς το χρήστη προσφορά στο internet, καθώς και μια ισχυρή “αφήγηση” του brand και παρουσία στα social media”, δήλωσε ο Marston.

Η Arcadia στηριζόταν επίσης πολύ στο πολυκατάστημα Debenhams, το οποίο αντιπροσώπευε περίπου το 15% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου. Αλλά η Debenhams αντιμετώπισε τα δικά της προβλήματα. Πέρυσι χρειάστηκε να αναδιαρθρώσει και να κλείσει ορισμένα καταστήματα. Συνεχίζει να πλήττεται.

Οι συνεχείς προκλήσεις της Arcadia επεκτάθηκαν και πέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2019, υπέβαλε αίτηση προστασίας από πιστωτές στις ΗΠΑ και ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα 11 καταστήματα Topshop και Topman στη χώρα. Αναφέρθηκε στον αυξανόμενο διαδικτυακό ανταγωνισμό και τις μεγάλες εκπτώσεις μεταξύ των εταιριών λιανικής για να κερδίσουν τους πελάτες.

Η κατάρρευση της Arcadia μπορεί να οδηγήσει σε πώληση των εμπορικών σημάτων της, συμπεριλαμβανομένου του Topshop, ενδεχομένως σε ανταγωνιστές όπως οι ASOS, Next ή Boohoo. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κλείσιμο των Debenhams, απειλώντας 27.000 θέσεις εργασίας και στις δύο εταιρείες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του  Guardian η λιανική του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης». Ο κλάδος βρισκόταν ήδη σε κακή κατάσταση αφού σημείωσε μεγάλη πτώση στις πωλήσεις το 2019, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ. Τώρα ο κοροναϊός θα “βγάλει από τη μέση” τους πιο αδύναμους.

Πηγή: qz.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα