Διεθνή

Γιατί ο Ερντογάν “παίζει” τον ρόλο του ειρηνοποιού;

Πως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος τη στάση του, στις νέες συναντήσεις που σκοπεύει να πραγματοποιήσει

Parallaxi
γιατί-ο-ερντογάν-παίζει-τον-ρόλο-του-971633
Parallaxi

O πρόεδρος Ερντογάν σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα το Σότσι και να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Τουρκία επιδιώκει να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή, προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών.

«Από τότε που η Ρωσία δεν ανανέωσε τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η Άγκυρα έχει ξεκινήσει μία σκληρή εκστρατεία για την αναβίωση της συμφωνίας», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ο διαμεσολαβητικός ρόλος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι σημαντικός για τον Ερντογάν, ώστε να αναδείξει τη στρατηγική σημασία της χώρας του. Ακόμη, οι διαπραγματεύσεις χρησιμεύουν στην Άγκυρα και ως δικαιολογία για το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σχολιάζει από την πλευρά της πως «πρόκειται για μια συνάντηση μεγάλης σημασίας – τόσο για τον Ερντογάν, όσο ενδεχομένως και για πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. […] Ως εκπρόσωπος μίας χώρας του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν έχει επικριθεί πολλές φορές από τη Δύση για τη στάση του απέναντι στη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά όμως είναι και ο μοναδικός επικεφαλής κράτους της αμυντικής συμμαχίας που εξακολουθεί να έχει κάποια πρόσβαση στον Ρώσο πρόεδρο.

[…] Εάν ο Ερντογάν πετύχει την αναβίωση της συμφωνίας, θα ενισχύσει τη θέση του, όχι μόνο διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ακολούθως, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους θα μπορούσε να απαιτήσει παραχωρήσεις από τους δυτικούς εταίρους του, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της ένταξης στην Ε.Ε. ή στις προβληματικές σχέσεις με τις Η.Π.Α. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, η αποτελεσματική διαχείριση της Ρωσίας θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ενόψει των επικείμενων τοπικών εκλογών», καταλήγει η HB.

Η φούσκα του τουρκικού χρηματιστηρίου

Την ίδια στιγμή οι τιμές των μετοχών στην Τουρκία βρίσκονται διαρκώς σε ανοδική πορεία. Πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί αυτό όμως;

Σύμφωνα με την FAZ: «συνήθως υπερτιμάται η επιρροή της πολιτικής στα χρηματιστήρια. (…) Όμως στην Τουρκία αυτός ο κανόνας του χρηματιστηρίου μάλλον δεν ισχύει. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ταχεία αύξηση τιμών που σημειώνει το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εδώ και δύο χρόνια οφείλεται σε παράγοντες που δεν άπτονται της θεμελιώδους ανάλυσης. Το οικονομικό περιβάλλον είναι υπερβολικά επικίνδυνο, ο πληθωρισμός υπερβολικά υψηλός, η αδυναμία της λίρας υπερβολικά μεγάλη.

[…] Το γεγονός ότι οι επενδυτές οδηγούν τις τιμές των μετοχών σε άνοδο είναι συνέπεια της πολιτικής. Τα πενιχρά επιτόκια καταθέσεων δεν αρκούν για να διατηρηθεί η αξία τους, ενώ τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ακίνητα και τα πολύτιμα μέταλλα που βρίσκονται σε κίνδυνο από τον πληθωρισμό του 50%, δεν είναι συνήθως προσιτά πλέον. Πολλοί έχουν ζημιωθεί επίσης από τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Έτσι δεν μένει τίποτα να επενδύσει κανείς, παρά μόνο μετοχές.

Με την ανεπαρκή καταπολέμηση του πληθωρισμού, η πολιτική πυροδοτεί μία έκρηξη των τιμών στο χρηματιστήριο. Το αποτέλεσμα είναι ότι προσελκύονται νέοι κερδοσκόποι. Οι υψηλές τιμές διατηρούνται με νέες εκδόσεις μετοχών από εταιρείες που στερούνται ολοένα και περισσότερο την πρόσβαση στην κανονική πιστωτική αγορά. Πάντως, ακόμη και αν η νέα δημοσιονομική πολιτική της χώρας αποδειχθεί σταθερή, ίσως χρειαστεί χρόνος για να σκάσει η φούσκα. Όμως το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης παραμένει ένα “πολιτικό” χρηματιστήριο χωρίς επαρκή οικονομική υπόσταση».

Διαρκείς οι αφίξεις προσφύγων στην Ελλάδα

Τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου, δύο βάρκες που μετέφεραν πρόσφυγες ανατράπηκαν στα ανοιχτά της Σάμου και της Λέσβου, προκαλώντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό 11 μηνών, ενώ 54 άνθρωποι διασώθηκαν. Όπως δημοσιεύει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND), «σύμφωνα με την εκδοχή του Λιμενικού Σώματος, στο ατύχημα στα ανοιχτά της Σάμου οι επιβάτες φέρονται να κατέστρεψαν οι ίδιοι το φουσκωτό σκάφος τους και να προκάλεσαν την ανατροπή του. Το εάν οι δράστες ήταν μετανάστες ή διακινητές παρέμεινε ασαφές.

Επανειλημμένως τα προσφυγικά σκάφη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας βυθίζονται από τους ίδιους τους επιβάτες. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελληνική Ακτοφυλακή δεν μπορεί να απωθήσει το σκάφος πίσω στα τουρκικά ύδατα, αλλά είναι υποχρεωμένη να διασώσει τους ανθρώπους και να τους μεταφέρει στα νησιά ή την ηπειρωτική χώρα».

Το RND αναφέρει τέλος πως «σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, περίπου 16.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει παράτυπα στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος – περίπου 12.000 διά θαλάσσης, περίπου 4.000 μέσω των χερσαίων συνόρων, από την Τουρκία προς τη βορειοανατολική Ελλάδα. Πέρυσι είχαν καταγραφεί συνολικά μόλις 13.000 αφίξεις».

Πηγή: DW/Γιώργος Πασσάς

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα