Γιατί ο Πούτιν έδιωξε τον Σοϊγκού από το υπουργείο Άμυνας: Τι του «χρεώνει»

Ο Σοϊγκού μέχρι χθες ήταν ο υπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Parallaxi
γιατί-ο-πούτιν-έδιωξε-τον-σοϊγκού-από-τ-891103
Parallaxi
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απομάκρυνε τον επί χρόνια σύμμαχό του Σεργκέι Σοϊγκού από υπουργό Άμυνας στον πιο σημαντικό ανασχηματισμό της στρατιωτικής ηγεσίας και έπειτα από 27 μήνες από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντικατέστησε χθες Κυριακή (12.05.2024) τον Σεργκέι Σοϊγκού στο υπουργείο Άμυνας σε μια αιφνιδιαστική αναδιάρθρωση του υπουργικού συμβουλίου που συνέπεσε με την έναρξη της πέμπτης θητείας του.

Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα την Κυριακή για τον διορισμό του Σοϊγκού ως γραμματέα του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο διορισμός του ανακοινώθηκε λίγο μετά την πρόταση του Πούτιν στον Αντρέι Μπελούσοφ να γίνει υπουργός Άμυνας της χώρας στη θέση του Σοϊγκού.

O αντικαταστάτης του, Αντρέι Μπελούσοφ, ειδικεύεται στα οικονομικά αλλά δεν έχει πάει στρατό και δεν έχει καμία στρατιωτική εμπειρία.

Ο Σοϊγκού μέχρι χθες ήταν ο υπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Είχε αναλάβει τη θέση από το 2012 με στόχο να εκσυγχρονίσει τον ρωσικό στρατό.

Αν και η δημοτικότητά του πήγαινε πολύ καλά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, τα σύννεφα γύρω από το πρόσωπό του άρχισαν να πυκνώνουν μετά το Φεβρουάριο του 2022 οπότε και διαπιστώθηκαν υποχωρήσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακόμα του χρεώνεται το ότι δεν μπόρεσε να ξεριζώσει την εκτεταμένη διαφθορά στο στράτευμα, σύμφωνα με τον Guardian.

Του χρεώνεται επίσης η αποτυχία του να αποτρέψει το στρατιωτικό πραξικόπημα που προσπάθησε να πραγματοποιήσει ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της Wagner, ο οποίος ζήτησε τη σύλληψή του.

Η θέση του Σοϊγκού φαίνεται ότι αποδυναμώθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα όταν οι μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν τον επί σειρά ετών στενό του συνεργάτη και αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Τιμούρ Ιβάνοφ, που κατηγορήθηκε για διαφθορά.

Η σύλληψη του Ιβάνοφ ερμηνεύτηκε ευρέως ως επίθεση στον Σοϊγκού και πιθανός προπομπός της απόλυσής του, παρά τους στενούς προσωπικούς δεσμούς του με τον Πούτιν.

Στα χαρτιά, η απόφαση Πούτιν να μετακομίσει ο Σοϊγκού στη θέση του προέδρου του πανίσχυρου συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας θεωρείται αναβάθμιση για τον πρώην υπουργό Άμυνας, αλλά, όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην πραγματικότητα είναι μια προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να σώσει την υπόληψη ενός παλαιού συμμάχου του.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η απόφαση του Πούτιν να τοποθετήσει τον Μπελούσοφ στο υπουργείο Άμυνας ήρθε μετά την αύξηση των εξόδων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία του πολέμου και την οικονομία της χώρας, ώστε να ταυτίζονται όσον αφορά την τρέχουσα δυναμική» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Παράλληλα, ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι ο Πούτιν αποφάσισε να βάλει ένα μη στρατιωτικό πρόσωπο ως επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας προκειμένου να διασφαλίσει ότι «το υπουργείο θα είναι ανοιχτό σε μεταρρυθμίσεις και προωθημένες ιδέες. Όποιος είναι πιο ανοιχτός σε καινοτομίες θα είναι και αυτός που θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης».

Ποιος είναι ο Αντρέι Μπελούσοφ

Ο Αντρέι Μπελούσοφ αποφοίτησε με έπαινο από της Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Μόσχας το 1981.

Μικρός ασχολήθηκε με το καράτε και δεν έχει υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις.

Το 2000 έγινε σύμβουλος άνευ χαρτοφυλακίου του Ρώσου πρωθυπουργού. Στο οικονομικό επιτελείο εντάχθηκε έξι χρόνια αργότερα. Από το 2008 έως το 2012, ήταν ο διευθυντής οικονομικών της ρωσικής κυβέρνησης, την περίοδο δηλαδή που ο Πούτιν ήταν πρωθυπουργός.

Το 2012 έγινε υπουργός Οικονομικών, από το 2013 έως το 2020 υπηρέτησε στη θέση του συμβούλου του Ρώσου προέδρου και τα τελευταία 4 χρόνια ήταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ρωσικής κυβέρνησης.

Ένας πρώην αξιωματούχος άμυνας που έχει συνεργαστεί με τον Σόιγκου, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε: «Το Κρεμλίνο θέλει το υπουργείο να ηγείται από έναν οικονομολόγο που ξέρει πώς να εξορθολογίζει τις δραστηριότητές του». 

Παραμένει ασαφές ποια θέση θα λάβει ο Νικολάι Πατρούσεφ, ο μέχρι πρότινος γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας από το 2008 και με κομβικό ρόλο στην ενορχήστρωση της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, αποπέμφθηκε από το πόστο του, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο.

Πληροφορίες από Guardian και Reuters

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα