Γιατί ο Τραμπ κήρυξε «πόλεμο» στο Χάρβαρντ;

Κινδυνεύουν με κλείσιμο πολλά από τα φημισμένα τμήματα του πανεπιστημίου που φιλοξενούν φοιτητές απ' όλο τον κόσμο

Parallaxi
γιατί-ο-τραμπ-κήρυξε-πόλεμο-στο-χάρβ-1324668
Parallaxi

Λίγο πριν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κηρύξει τον «πόλεμο» στο Χάρβαρντ, απαγορεύοντας την είσοδο ξένων φοιτητών, μέλη του προσωπικού του Διεθνούς Γραφείου του πανεπιστημίου συναντήθηκαν με τελειόφοιτους στη Σχολή Κένεντι, συγχαίροντάς τους για τα πτυχία τους -και για την επιβίωση στο χάος που επικρατεί τους τελευταίους μήνες.

Στη συνέχεια, μέσα σε λίγα λεπτά από το τέλος της συνάντησης, οι ειδοποιήσεις στα κινητά των φοιτητών ξεκίνησαν να χτυπούν ασταμάτητα. Είχε ξεσπάσει ξανά χάος: Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόεμ, είχε ειδοποιήσει το Χάρβαρντ ότι ανακλήθηκε η άδειά του να εγγράφει ξένους φοιτητές.

Με μία τέτοια κίνηση, τα πτυχία και το μέλλον χιλιάδων φοιτητών του Χάρβαρντ -και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και της κουλτούρας του πανεπιστημίου- βυθίστηκαν σε βαθιά αβεβαιότητα.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί φοιτητές από όλο τον κόσμο που ήρθαν στο Χάρβαρντ για να το κάνουν καλύτερο και να αλλάξουν την Αμερική και τις χώρες τους προς το καλύτερο», δήλωσε ο Καρλ Μόλντεν, ένας φοιτητής από τη Βιέννη που μόλις είχε ολοκληρώσει το δεύτερο έτος σπουδών του. «Τώρα όλα αυτά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, πράγμα που μου ραγίζει την καρδιά», πρόσθεσε.

Το εν λόγω πανεπιστήμιο έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές επιθέσεις από τότε που ο πρόεδρός του, Άλαν Γκάρμπερ, δήλωσε τον Απρίλιο στην κυβέρνηση Τραμπ ότι το Χάρβαρντ δεν θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις να αλλάξει τις πρακτικές πρόσληψης και ένταξης ή το πρόγραμμα σπουδών του.

Αφού η κυβέρνηση «πάγωσε» επιχορηγήσεις ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Χάρβαρντ κατέθεσε αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης. Έκτοτε, η διοίκηση έχει περικόψει τη χρηματοδότηση της έρευνας του πανεπιστημίου, ανατρέποντας τους προϋπολογισμούς και αναγκάζοντας ορισμένα προγράμματα που έχουν πληγεί σκληρά να επαναπροσδιορίσουν το εύρος και την αποστολή τους.

Γιατί κινδυνεύει με κατάρρευση το Χάρβαρντ

Ο τερματισμός των εγγραφών ξένων φοιτητών θα μεταμόρφωνε ένα πανεπιστήμιο όπου 6.800 φοιτητές, περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου, προέρχονται από άλλες χώρες, αριθμός που αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα θα πληγούν επίσης ιδιαίτερα σκληρά.

Στη Σχολή Κένεντι, το 59% των φοιτητών προέρχεται από χώρες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ξένοι φοιτητές αποτελούν το 40% των εγγεγραμμένων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας «T.H. Chan» και το 35% στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ.

Επειδή οι ξένοι φοιτητές δεν δικαιούνται ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια και συνήθως πληρώνουν περισσότερα για την εκπαίδευσή τους, συμβάλλουν δυσανάλογα στα έσοδα του πανεπιστημίου, εκτός από το ότι φέρνουν διαφορετικές προοπτικές που εμπλουτίζουν τη ζωή στην Πανεπιστημιούπολη και τις συζητήσεις στην τάξη, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «New York Times».

«Αυτό θα καταστρέψει το πανεπιστήμιο όπως το ξέρουμε», δήλωσε η Κίρστεν Γουέλντ, καθηγήτρια που ειδικεύεται στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής και πρόεδρος του παραρτήματος του Χάρβαρντ της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου.

«Το Χάρβαρντ βρίσκεται φυσικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι φοιτητές και οι καθηγητές του προέρχονται από όλο τον κόσμο. Αυτό είναι θεμελιώδες για το έργο και την αποστολή του ιδρύματος. Δεν μπορείτε αυτό να το αφαιρέσετε και να μείνει στο τέλος ένα ίδρυμα».

«Όλοι έχουν φρικάρει» – Τι λένε οι φοιτητές του Χάρβαρντ

Ο φόβος και η σύγχυση εξαπλώθηκαν γρήγορα την Πέμπτη (22/5), καθώς οι ξένοι φοιτητές «βομβάρδισαν» ομάδες στα social media με ανήσυχες ερωτήσεις για το μέλλον τους.

Η Σάρα Ντέιβις, δευτεροετής φοιτήτρια της Σχολής Κένεντι από την Αυστραλία, η οποία πρόκειται να αποφοιτήσει την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι δεν αισθανόταν απόλυτα σίγουρη ότι θα λάμβανε το μεταπτυχιακό της στη δημόσια διοίκηση αν η φοιτητική της βίζα είχε καταστεί άκυρη.

Και ακόμη και αν λάβει το πτυχίο της, είπε η Ντέιβις, είναι απίθανο να μπορέσει να παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μεταπτυχιακή εργασία που έχει αποδεχθεί. Η απασχόλησή της εξαρτάται από τη συνέχιση της χορηγίας από το Χάρβαρντ στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος προαιρετικής πρακτικής άσκησης, το οποίο επιτρέπει στα πανεπιστήμια να χορηγούν τις βίζες των ξένων φοιτητών για τρία χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.

«Είναι απίστευτα απογοητευτικό να σου αφαιρείται σε μια στιγμή κάτι για το οποίο έχεις δουλέψει τόσο σκληρά», δήλωσε η Ντέιβις,

Ο Μόλντεν σημείωσε ότι τον έλουσε κρύος ιδρώτας όταν διάβασε για τις εν λόγω εξελίξεις.

«Το να μπω στο Χάρβαρντ ήταν το καλύτερο πράγμα που μου έχει συμβεί ποτέ στη ζωή μου», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ πραγματικά να πιστέψω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Ο Άλφρεντ Γουίλιαμσον, 20 ετών, ένας φοιτητής από την Ουαλία που μόλις ολοκλήρωσε το πρώτο έτος σπουδών του, δήλωσε ότι αυτός και πολλοί από τους ξένους φίλους του είχαν ήδη αρχίσει να σκέφτονται τη μετεγγραφή τους σε άλλα πανεπιστήμια.

«Έστελνα μήνυμα σε έναν φίλο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ρωτώντας τον αν γίνεται να μιλήσουμε για το αν θα μπορούσαμε να μεταφερθούμε στην Οξφόρδη ή στο Κέιμπριτζ», είπε ο Γουίλιαμσον. «Οι άνθρωποι το παίρνουν πολύ σοβαρά αυτό. Όλοι έχουν φρικάρει. Κανείς δεν ξέρει τι να κάνει», συμπλήρωσε.

«Μας χρησιμοποιούν σαν πιόνια σε κάποιο παιχνίδι που δεν έχουμε κανέναν έλεγχο», τόνισε ακόμη ο 20χρονος φοιτητής.

Ωστόσο, ακόμη και οι φοιτητές που είχαν ήδη αρχίσει να σκέφτονται να φύγουν, βρέθηκαν συγκλονισμένοι από την προοπτική να βρουν γρήγορα μια θέση αλλού -και από την ιδέα να εγκαταλείψουν ένα μέρος όπου είχαν επενδύσει τόσα πολλά.

«Το να βλέπω το όνειρό μου και τα όνειρα των ξένων συμφοιτητών μου να μετατρέπονται σε εφιάλτη είναι μια από τις δυσκολότερες εμπειρίες της ζωής μου», δήλωσε η Έλλα Ρίκετς, πρωτοετής από τον Καναδά. «Η σκέψη να εγκαταλείψω την κοινότητα του Χάρβαρντ -το μέρος όπου αισθάνομαι πιο οικεία- παραμένει σχεδόν αδύνατο να το σκεφτώ».

Κινδυνεύουν ακόμα και τα μεταπτυχιακά

Ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία, η Βρετανία και η Νότια Κορέα είναι μεταξύ των χωρών που στέλνουν τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου.

Η Τζίνια Λουκίν, διδακτορική φοιτήτρια από το Ισραήλ στο τμήμα Ψυχολογίας του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η τελευταία τακτική πίεσης της κυβέρνησης Τραμπ -που αναπτύσσεται, όπως και οι υπόλοιπες, δήθεν στο όνομα της καταπολέμησης του αντισημιτισμού- θα βλάψει περαιτέρω ανθρώπους, όπως η ίδια, που έχουν βιώσει τον αντισημιτισμό και την αντι-ισραηλινή προκατάληψη στην Πανεπιστημιούπολη του Χάρβαρντ.

«Αυτό δεν βοηθάει», δήλωσε η Λουκίν.

Παράλληλα, τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση το μέλλον ορισμένων προγραμμάτων.

Ο Χοσέ Ιγνάθιο Λόντρα, ένας φοιτητής από τη Χιλή που πρόκειται να αποφοιτήσει την επόμενη εβδομάδα από τη Σχολή Κένεντι, εκτίμησε ότι το 90% των φοιτητών στο μεταπτυχιακό του πρόγραμμα είχε έρθει από το εξωτερικό.

«Το πρόγραμμα αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φέρουμε τη διεθνή ανάπτυξη σε χώρες σε όλο τον κόσμο – χωρίς ξένους φοιτητές, δεν έχει νόημα», δήλωσε ο Λόντρα και συμπλήρωσε: «Πολλοί από εμάς ήρθαν στις ΗΠΑ για να σπουδάσουν επειδή το πανεπιστημιακό σύστημα είναι το καλύτερο στον κόσμο, και αυτή η πολιτική μπορεί να καταστρέψει αυτό το σύστημα».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι ήταν τυχερός που η φοιτητική του βίζα χρηματοδοτήθηκε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, όπου πρόκειται να λάβει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Η Μαρία Κουζνέτσοβα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια από τη Ρωσία, δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Πέμπτης της θύμισε πράγματα που βίωσε στην πατρίδα της.

«Στις ομάδες συνομιλιών των φοιτητών, οι άνθρωποι λένε: “Μην πανικοβάλλεστε, είναι πολύ νωρίς”», δήλωσε η Κουζνέτσοβα, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να μετακομίσει στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα κάνει γρήγορα αιτήσεις για θέσεις εργασίας στην Αμερική, με την ελπίδα να εξασφαλίσει βίζα εργασίας. «Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι επιζήμιο, γιατί τότε δεν προετοιμάζεσαι για το χειρότερο», είπε.

Ο Κάλεμπ Τόμπσον, 20 ετών, Αμερικανός φοιτητής που είναι ένας από τους δύο προέδρους του προπτυχιακού φοιτητικού σώματος του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι οι απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ αποτελούν «κατάφωρη και απαράδεκτη επίθεση στο φοιτητικό μας σώμα».

«Όλα τα μαθήματά μας θα επηρεαστούν, όλες οι λέσχες μας θα επηρεαστούν», είπε και επισήμανε: «Η φοιτητική ζωή δεν μπορεί να είναι όπως ήταν αν δεν έχουμε ξένους φοιτητές», επισήμανε.

Ορισμένοι φοιτητές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το πανεπιστήμιο θα αγωνιστεί για την παραμονή τους. Άλλοι πάλεψαν με την ξαφνική αδυναμία τους να αποφασίσουν για τις πιο βασικές πτυχές της ζωής τους -το πού θα ζουν, θα σπουδάζουν και θα εργάζονται.

Κινδυνεύει να μείνει εκτός Χάρβαρντ μέχρι και η πριγκίπισσα του Βελγίου

Η απόφαση Τραμπ επηρεάζει μέχρι και την πριγκίπισσα Ελισάβετ του Βελγίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Φιλίππου, στην οποία ενδέχεται να απαγορευτεί να συνεχίσει τις σπουδές της στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Το Παλάτι δήλωσε την Παρασκευή (23/5) ότι «παρακολουθεί από κοντά» την κατάσταση, ακόμα κι αν μοιάζει προς το παρόν πρόωρο να ανησυχήσει.

Η Ελισάβετ, 23 ετών, η μεγαλύτερη από τα τέσσερα παιδιά του βασιλικού ζεύγους και πρώτη τη τάξει στη διαδοχή του θρόνου, παρακολουθεί αυτήν τη στιγμή ένα μάστερ Δημόσιας Πολιτικής στη σχολή Harvard Kennedy School του διάσημου πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Ολοκληρώνει το πρώτο έτος των σπουδών και της απομένει άλλο ένα.

Επομένως, ενδεχομένως επηρεάζεται από την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την υποδοχή ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ.

«Πολλά μπορούν να συμβούν μεταξύ της ανακοίνωσης μιας τέτοιας απόφασης και της υλοποίησής της», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μια εκπρόσωπος Τύπου του βασιλικού παλατιού. «Όμως, παρακολουθούμε όλο αυτό από κοντά, αναλύουμε τον αντίκτυπο αυτής της απόφασης», συμπλήρωσε.

Αφού ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της παίρνοντας το απολυτήριο Λυκείου στην Ουαλία το 2020, η πριγκίπισσα Ελισάβετ πέρασε έναν χρόνο στη Βασιλική Στρατιωτική Σχολή των Βρυξελλών σπουδάζοντας κοινωνικές και στρατιωτικές επιστήμες.

Κατόπιν, επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσει επί τρία χρόνια ιστορία και πολιτικές επιστήμες στο Lincoln College του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, προτού πάει στις ΗΠΑ και ξεκινήσει στο Χάρβαρντ ένα μεταπτυχιακό τον Σεπτέμβριο του 2024.

Πρώτη νίκη για το Χάρβαρντ μέσω του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου

Πάντως, η απόφαση της διοίκησης του Χάρβαρντ να προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για να μπλοκάρει την απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία δεν επιτρέπεται η εγγραφή φοιτητών από το εξωτερικό, δικαιώθηκε -τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Η προσωρινή περιοριστική εντολή εμποδίζει την κυβέρνηση να ανακαλέσει την πιστοποίηση του διάσημου πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο πρόγραμμα φοιτητών και ανταλλαγής επισκεπτών, το οποίο του επιτρέπει να φιλοξενεί φοιτητές με βίζα για σπουδές στις ΗΠΑ.

Η διοίκηση Τραμπ κατηγορεί το περίβλεπτο εκπαιδευτικό ίδρυμα ότι ευνοεί τον αντισημιτισμό και ότι διατηρεί σχέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Νωρίτερα την Παρασκευή (23/5) το Χάρβαρντ κατέθεσε αγωγή εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών ως «ένα αντισυνταγματικό αντίποινο», επειδή αψήφησε τις πολιτικές απαιτήσεις του Λευκού Οίκου.

Το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι η πράξη αυτή της κυβέρνησης παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος και θα έχει «άμεσες και καταστροφικές συνέπειες για το Χάρβαρντ και για περισσότερους από 7.000 κατόχους βίζας».

«Με μια τόσο μικρή κίνηση, η κυβέρνηση προσπάθησε να διαγράψει το ένα τέταρτο του φοιτητικού σώματος του Χάρβαρντ -διεθνείς φοιτητές που συμβάλλουν σημαντικά στο Πανεπιστήμιο και στην αποστολή του», σημείωσε το εκπαιδευτικό ίδρυμα στην αγωγή του.

Η σχολή δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει αίτηση για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να εμποδίσει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να πραγματοποιήσει την κίνηση αυτή.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα