Γιατί οι ειδικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο κλεισίματος του Twitter

O διαδικτυακός ιστοχώρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού, σήμερα.

Parallaxi
γιατί-οι-ειδικοί-ανησυχούν-για-το-ενδε-931118
Parallaxi

Σχεδόν από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το πρώτο tweet το 2006, το Twitter έπαιξε σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια γεγονότα. Η πλατφόρμα έχει χρησιμοποιηθεί για να καταγράψει τα πάντα, από την Αραβική Άνοιξη μέχρι τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Έχει επίσης καταγράψει τις δημόσιες συνομιλίες μας εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, οι ειδικοί ανησυχούν ότι εάν ο Έλον Μασκ εξαφανίσει την εταιρεία, αυτές οι πολύτιμες πληροφορίες θα μπορούσαν να χαθούν για πάντα. Δεδομένης της παραδοχής του στους υπαλλήλους του, ότι το Twitter θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπο με την χρεοκοπία, ο κίνδυνος είναι πραγματικός.

Ο ίδιος ο Μασκ αναγνωρίζει ότι το Twitter είναι ένα δημόσιο φόρουμ και αυτό είναι το γεγονός που κάνει την πιθανή απώλεια της πλατφόρμας τόσο σημαντική. Το Twitter έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού σήμερα. Είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι καταγράφουν εγκλήματα πολέμου, συζητούν βασικά ζητήματα και ενημερώνουν και αναφέρουν ειδήσεις.

Στο Twitter ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η επιδρομή των ΗΠΑ που θα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Στην ίδια πλατφόρμα οι άνθρωποι λαμβάνουν συνεχείς ενημερώσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκεί, επίσης, εμφανίστηκε για πρώτη φορά η είδηση για την κατάρριψη της πτήσης MH17, ενός αεροπλάνου της Malaysia Airlines που πιθανότατα καταρρίφθηκε από φιλορωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία το 2014.

Το Twitter είναι ένα ζωντανό ιστορικό ντοκουμέντο. Και υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι μπορεί να εξαφανιστεί σύντομα.

«Αν το Twitter εξαφανιζόταν αύριο το πρωί, όλα τα αποδεικτικά στοιχεία από πρώτο χέρι για φρικαλεότητες ή πιθανά εγκλήματα πολέμου επίσης θα εξαφανίζονταν», δήλωσε στο MIT Technology Review ο Κίραν Ο΄Κόννορ, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD).

Η Συλλογή Πληροφοριών από Ανοικτές Πηγές (OSINT) έχει χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη διώξεων για εγκλήματα πολέμου και οι πληροφορίες αυτές λειτουργούν ως αρχείο σημαντικών γεγονότων. Ένας από τους λόγους που καθιστά την πιθανή κατάρρευση του Twitter τρομακτική, είναι ότι η «ψηφιακή δημόσια πλατεία» χτίστηκε στους διακομιστές μιας ιδιωτικής εταιρείας, σημείωσε η συνάδελφος του Ο΄Κόνορ, Ελίζ Τόμας, ανώτερη αναλύτρια OSINT στο ISD. Είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλές φορές τις επόμενες δεκαετίες, τόνισε.

Η συνεχής παρουσία του Twitter, η “υιοθέτησή” του από σχεδόν ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου χρηστών τα τελευταία 16 χρόνια και η κατάστασή του ως de facto δημόσιο αρχείο, το έχουν καταστήσει χρυσωρυχείο πληροφοριών, λέει ο Thomas.

«Κατά μία έννοια, αυτό στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία για τους μελλοντικούς ιστορικούς – ποτέ δεν είχαμε την ικανότητα να συλλάβουμε τόσα πολλά δεδομένα για οποιαδήποτε προηγούμενη εποχή στην ιστορία», εξηγεί. Αλλά αυτή η τεράστια κλίμακα παρουσιάζει τεράστιο πρόβλημα αποθήκευσης για τους οργανισμούς.

Για οκτώ χρόνια, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανέλαβε να διατηρήσει ένα δημόσιο αρχείο όλων των tweets, αλλά από το 2018, επιλέγει μόνο έναν μικρό αριθμό αναρτήσεων για να καταγράψει.

«Ποτέ δεν λειτούργησε», είπε ο Γουίλιαμ Κίλμπραϊντ, εκτελεστικός διευθυντής του Digital Preservation Coalition. Τα δεδομένα που αναμενόταν να αποθηκεύσει η βιβλιοθήκη ήταν πολύ μεγάλα, ο όγκος ήταν πολύ μεγάλος. «Από την άλλη, πρόκειται για τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Είχαν μερικές από του κορυφαίους εμπειρογνώμονες σε αυτό το θέμα. Αν δεν μπορεί να το κάνει η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, τότε αυτό υπονοεί κάτι αρκετά σημαντικό», υπογράμμισε.

Αυτό είναι προβληματικό, επειδή το Twitter είναι γεμάτο με σημαντικό περιεχόμενο από τα τελευταία 16 χρόνια που θα μπορούσε να βοηθήσει τους αυριανούς ιστορικούς να κατανοήσουν τον κόσμο του σήμερα.

«Κατά κάποιον τρόπο, το Twitter έχει γίνει συγκεντρωτής πληροφοριών», είπε ο Έλιοτ Χίγκινς, ιδρυτής του ερευνητικού ιστότοπου Bellingcat.

«Πολλά από τα βίντεο που βλέπετε από την Ουκρανία έχουν αναρτηθεί σε κανάλια του Telegram που ακολουθούν άλλοι άνθρωποι και στη συνέχεια τα μοιράζονται στο Twitter».

Το Twitter έχει καταστήσει ευκολότερη την κατηγοριοποίηση και την κατανάλωση περιεχομένου από σχεδόν οποιαδήποτε θέση στον κόσμο, αξιοποιώντας μια ροή ειδήσεων σε πραγματικό χρόνο με σχετικές πληροφορίες τόσο από μαζικούς οργανισμούς όσο και από μικρές, ανεξάρτητες φωνές.

Η εξαφάνιση τεράστιου όγκου πληροφοριών από το διαδίκτυο δεν είναι ένα καινούριο πρόβλημα. Το 2017, το YouTube κατηγορήθηκε ότι εμπόδισε τους ερευνητές να εντοπίσουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία, διαγράφοντας μόνιμα λογαριασμούς που αναρτούσαν βίντεο από πόλεις της χώρας. Τελικά υπαναχώρησε, συνειδητοποιώντας τη σημασία που έπαιζε ως πηγή ιστορικών πληροφοριών.

«Δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί με τον Μασκ», εκτιμά ο Χίγκινς.

Δεν ανησυχούν όμως μόνο οι ερευνητές αλλά και οι δημόσιοι οργανισμοί. Πολλές επίσημες δηλώσεις που κάνουν κυβερνήσεις και δημόσιοι φορείς γίνονται πλέον πρώτα στο Twitter.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτά τα επίσημα αρχεία των κυβερνητικών οργανισμών έχουν αρχειοθετηθεί», είπε ο Κίλμπραϊντ.

Πολλοί χρήστες έχουν αναλάβει να δημιουργήσουν ανεξάρτητα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους, ενώ το Internet Archive μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μόνιμη αποθήκευση στιγμιότυπων ιστοσελίδων Twitter σε πιο αξιόπιστο μέρος από τους διακομιστές του Twitter.

Αλλά και οι δύο μέθοδοι ενέχουν προβλήματα: τα πολυμέσα συχνά δεν αποθηκεύονται σύμφωνα με τις μεθόδους αρχειοθέτησης των tweets -κάτι που θα επηρέαζε τον τεράστιο αριθμό λογαριασμών που αναρτούν εικόνες και βίντεο από γεγονότα όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – ενώ η εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες απαιτεί τη γνώση της ακριβούς διεύθυνσης URL κάθε συγκεκριμένου tweet.

«Μπορεί να δυσκολευτείτε να το βρείτε αν δεν έχει ήδη αρχειοθετηθεί με κάποιο τρόπο κάπου αλλού στο διαδίκτυο», εξήγησε ο Χίγκινς.

«Οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από αυτές τις υπηρεσίες είναι σχεδόν σίγουρα μικρότερες και πιο εφήμερες από το ίδιο το Twitter, και δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να πιστεύουμε ότι το περιεχόμενο θα διατηρηθεί για πάντα ούτε εκεί. Αν το Twitter εξαφανιστεί, τότε θα εξαφανιστεί και το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας», τόνισε η Τόμας.

«Υπάρχει ένας ωραίος τρόπος να σβήσουμε τα φώτα», συμβουλεύει ο Κίμπραϊντ, ο οποίος ζητάει από τον Μασκ να «μην τραβήξει αμέσως την πρίζα».

«Ένα ελεγχόμενο, δομημένο κλείσιμο της υπηρεσίας θα είναι προτιμότερο από το χάος που έχουμε τώρα», λέει.

πηγή – news247

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα