Life

Γιατροί θα συνταγογραφούν επισκέψεις σε μουσεία για το άγχος του κορονοϊού

«Έχει αποδειχθεί ότι η τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, ψυχική και σωματική»

Parallaxi
γιατροί-θα-συνταγογραφούν-επισκέψει-812095
Parallaxi

Στο πλαίσιο μιας τρίμηνης δοκιμής που έχει σχεδιαστεί για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, οι γιατροί στις Βρυξέλλες θα μπορούν να συνταγογραφούν επισκέψεις σε μουσεία.

Δωρεάν επισκέψεις σε πέντε δημόσια μουσεία της πόλης, που καλύπτουν θέματα από τη μόδα έως τα λύματα, θα προσφέρονται στους ασθενείς που νοσηλεύονται για άγχος στο νοσοκομείο Brugmann, ένα από τα μεγαλύτερα στη βελγική πρωτεύουσα.

Τα αποτελέσματα του πιλοτικού αυτού προγράμματος θα δημοσιευτούν μέσα στο επόμενο έτος με την πρόθεση εάν η πρωτοβουλία είναι επιτυχής, να εξαπλωθεί περαιτέρω με σκοπό την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εξουθένωσης και άλλων μορφών ψυχιατρικής δυσφορίας.

Η Delphine Houba, υπεύθυνη για τον πολιτισμό στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι εμπνεύστηκε την ιδέα από ένα πρόγραμμα στο Κεμπέκ του Καναδά, όπου οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν ετησίως έως και 50 επισκέψεις σε μουσεία σε ασθενείς.

Στην πιλοτική αυτή δοκιμή στις Βρυξέλλες, επισκέψεις με συνοδό θα συνταγογραφούνται σε άτομα και ομάδες νοσηλευόμενων ασθενών του νοσοκομείου Brugmann. «Η κρίση του κορονοϊού, που εντείνει το άγχος, την εξουθένωση και άλλες παθολογίες, επιβεβαίωσε τη σημασία ενός τέτοιου έργου», δήλωσε η Houba στη βελγική εφημερίδα L’Echo.

Τα εμπλεκόμενα ιδρύματα θα περιλαμβάνουν τα δημόσια χρηματοδοτούμενα μουσεία στο Grand Place, το Fashion and Lace στη Rue de la Violette, το μουσείο Sewer που βρίσκεται κοντά στο σταθμό τρένων MIdi, και το μουσείο κοντά στο Manneken-Pis. Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο Place Sainte-Catherine θα λάβει επίσης μέρος στην πρωτοβουλία.

Η Houba λέει πως ελπίζει ότι τα ιδιωτικά μουσεία και συλλογές τέχνης θα προσφέρουν επίσης τις υπηρεσίες τους στο μέλλον. «Είμαι πεπεισμένη για την ικανότητα αλληλεγγύης όλων των βελγικών μουσείων να παράσχουν δωρεάν πρόσβαση και υποστήριξη προς το ευάλωτο κοινό. Αλλά η απόφαση είναι δική τους με βάση τα αποτελέσματα της δοκιμής»

«Έχει αποδειχθεί ότι η τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, ψυχική και σωματική», προσθέτει.

Παρόμοιες ιδέες κοινωνικής συνταγογράφησης, που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για να ανακουφίσουν τα βάσανα των ατόμων με άνοια, έχουν δοκιμαστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2017, μια έκθεση κοινοβουλευτικής ομάδας όλων των κομμάτων συνέστησε ότι τα ιδρύματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρα (NHS) θα πρέπει να ενσωματώσουν τη συνταγογράφηση τέχνης στα σχέδιά τους και ότι οι γιατροί θα πρέπει να εκπαιδευτούν σχετικά με τα αποδεδειγμένα οφέλη της τέχνης στην υγεία.

Πηγή: The Guardian

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα