Διεθνή

Ο Γκέιτς θα συγχρηματοδοτήσει έρευνα για μεθόδους καραντίνας «επόμενης γενιάς»

Καχυποψία για τους λόγους

Parallaxi
ο-γκέιτς-θα-συγχρηματοδοτήσει-έρευνα-324341
Parallaxi

Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Νότιας Κορέας συνεργάζεται με τον Bill Gates για την ανάπτυξη μεθόδων καραντίνας επόμενης γενιάς. Το έργο των 10 εκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες σκέψεις σε όσους υποπτεύονται ότι ο δισεκατομμυριούχος έχει μια… απαίσια ατζέντα.

Η KT, ο πολυεθνικός γίγαντας που εδρεύει στη Seongnam, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της και την πρόσβαση σε δεδομένα επικοινωνιών για να εντοπίσει έγκαιρα και να προβλέψει την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Για παράδειγμα τα smartphone θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μετρητές  θερμοκρασίας του σώματος με έναν αισθητήρα, καθώς και για τη συλλογή άλλων συμπτωμάτων από έναν χρήστη. Τα δεδομένα γεωγραφικής παρακολούθησης βοηθούν στην επιτήρηση της μετανάστευσης των ατόμων και των επαφών τους.

Κατά τα επόμενα τρία χρόνια, η εταιρεία θέλει να αναπτύξει αλγόριθμους που βασίζονται σε AI και θα μετατρέψουν ανεπεξέργαστα δεδομένα σε ένα σύστημα που θα έδινε έγκαιρη προειδοποίηση σχετικά με μια εξελισσόμενη επιδημία. Η KT θέλει επίσης έναν υπολογιστή ικανό να προβλέπει την εξάπλωση μιας νέας μόλυνσης. Το κόστος της έρευνας, που ονομάζεται «Μελέτη επιτήρησης επόμενης γενιάς για την επιδημία ετοιμότητας», είναι 12 δισεκατομμύρια γουάν (9,7 εκατομμύρια δολάρια) και το μισό ποσό θα καλυφθεί από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, ανακοίνωσε η KT την Κυριακή.

Η συνεργασία οραματίστηκε για πρώτη φορά το 2018 ενώ διαπραγματεύτηκε σοβαρά από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όπως μεταδίδουν τα κορεατικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδρυμα των Γκέιτς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έρευνα, μιας και η Νότια Κορέα έχει ήδη μεγάλη διείσδυση smartphone 5G, καθώς και την υποδομή για να επιτρέψει τη συλλογή μεγάλης ποσότητας δεδομένων μέσω αυτών.

«Η χρήση κινητής τεχνολογίας και αισθητήρων, σε συνδυασμό με έξυπνη ανάλυση δεδομένων, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες, στην έγκαιρη και αποτελεσματική ανταπόκριση των κρουσμάτων», δήλωσε ο Andrew Trister, αναπληρωτής διευθυντής του παγκόσμιου προγράμματος υγείας στο Bill & Melinda Ίδρυμα Γκέιτς.

Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς είναι γνωστοί ως «φανατικοί υποστηρικτές» της σπάταλης πόρων για την προετοιμασία των εστιών. Και οι δύο επαίνεσαν τη Νότια Κορέα για την απάντησή της στη συνεχιζόμενη πανδημία του Covid-19.

Μερικοί όμως δεν μπορούν παρά να είναι καχύποπτοι, βλέποντας πέρα ​​από τη φιλανθρωπία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ένας Ιταλός βουλευτής εξέδωσε έντονη ανησυχία στο κοινοβούλιο, ζητώντας μάλιστα τη σύλληψη του Μπιλ Γκέιτς. Η Σάρα Κουνιάλ κατηγόρησε τον δισεκατομμυριούχο ότι διέπραξε τα «δικτατορικά σχέδια ελέγχου για την παγκόσμια πολιτική» και χρησιμοποίησε την τρέχουσα κατάσταση για να τα προωθήσει. Αυτή η άποψη δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, αν και οι δυσκολίες του Covid-19 φαίνεται να τροφοδοτούν κάθε είδους σύνδεσης. Η τεχνολογία 5G έχει κερδίσει θέση ανάμεσα στις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν οδηγήσει ακόμη και σε αναφορές βανδαλισμού σε κινητούς πύργους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος η επένδυση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates στο πρόγραμμα παρακολούθησης για τη δημόσια υγεία της Νότιας Κορέας μπορεί να εγείρει νόμιμες ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και την ασφάλεια των προσωπικών ιατρικών δεδομένων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα