Γκούσταβ Κλιμτ: «Xαμένο» αριστούργημα του πωλήθηκε για 30 εκατ. στη Βιέννη

Ο πίνακας ζωγραφικής του Γκούσταβ Κλιμτ, με τίτλο «Πορτρέτο της Fräulein Lieser», ανακαλύφθηκε σε ιδιωτική συλλογή

Parallaxi
γκούσταβ-κλιμτ-xαμένο-αριστούργημα-1152173
Parallaxi

Ένας πίνακας ζωγραφικής του Αυστριακού καλλιτέχνη, Γκούσταβ Κλιμτ, που εθεωρείτο χαμένος για 100 χρόνια πωλήθηκε έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασία στη Βιέννη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, με τίτλο «Πορτρέτο της Fräulein Lieser», ο ημιτελής πίνακας ζωγραφίστηκε την άνοιξη του 1917, όταν ο Κλιμτ ήταν ένας από τους πιο διάσημους προσωπογράφους στην Ευρώπη, και έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του.

Μέχρι ο βιεννέζικος οίκος δημοπρασιών im Kinsky να ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου, τον περασμένο Ιανουάριο, ότι το πορτρέτο είχε ανακαλυφθεί εκ νέου σε ιδιωτική συλλογή, ήταν γνωστή μόνο μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του πίνακα. Η ξαφνική επανεμφάνιση του έργου τέχνης, σε συνδυασμό με μια ενδιαφέρουσα ιστορία, δημιούργησαν σημαντικό ενδιαφέρον γύρω από τον πίνακα.

Πριν από την πώληση, το απόγευμα της Τετάρτης (24/04), περίπου 15.000 επισκέπτες είχαν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να δουν το έργο που εκτίθεται στο im Kinsky.

Το ποσό που έπιασε ο πίνακας ήταν στο κατώτατο όριο της εκτίμησης των 30 έως 50 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά απέχουν αρκετά από τα 86 εκατομμύρια ευρώ που έπιασε ένα άλλο πορτρέτο του Γκουστάβ Κλιμτ της ύστερης περιόδου, το «Η Κυρία με βεντάλια», στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούνιο – ρεκόρ για οποιοδήποτε έργο τέχνης σε δημοπρασία στην Ευρώπη.

Ποια ερωτήματα προκύπτουν για τον πίνακα του Γκούσταβ Κλιμτ Ορισμένα βασικά ερωτήματα σχετικά με τον πίνακα παραμένουν αναπάντητα, όπως η ταυτότητα του θέματος και η προέλευσή του κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου. Πρόκειται για πορτρέτο κατά παραγγελία και πιστεύεται ότι απεικονίζει μία από τις κόρες του Adolf ή του Justus Lieser, οι οποίοι ήταν αδέλφια από πλούσια οικογένεια Εβραίων βιομηχάνων. Ορισμένοι ιστορικοί τέχνης έχουν ταυτίσει την εικονιζόμενη με την Margarethe Constance Lieser, κόρη του Adolf Lieser.

Ωστόσο, ο οίκος im Kinsky θεωρεί ότι ο πίνακας θα μπορούσε επίσης να απεικονίζει μία από τις δύο κόρες του Justus Lieser και της συζύγου του, Henriette, προστάτιδας της σύγχρονης τέχνης. Μια «γήρανση» του πορτρέτου με βάση την τεχνητή νοημοσύνη δείχνει εμφανείς ομοιότητες με την Helene Lieser, μια οικονομολόγο που πέθανε το 1962, όπως υποστήριξε ο οίκος δημοπρασιών.

Μτά τον θάνατο του Γκούσταβ Κλιμτ, το 1918μ ο πίνακας κατέληξε στην οικογένεια Lieser, αν και ήταν δύσκολο να διαπιστωθεί ποιοςθα μπορούσε να διεκδικήσει δικαιωματικά την ιδιοκτησία του πίνακα. Οι ιστορικοί τέχνης έχουν αγωνιστεί για να συνθέσουν το ταξίδι του πίνακα μεταξύ του 1925 και του 1961. Ο οίκος δημοπρασιών δήλωσε ότι το ταξίδι του πίνακα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου ήταν «ασαφές».

Πηγή: iEidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα